2011.
szeptember
09. 15:37

Árfolyamfixálás: a bankoknak senki sem szólt

Címkék:
bank A Bankszövetség közleménye szerint nekik senki nem szólt arról a Lázár János által tett bejelentésről, amelyben a Fidesz frakcióvezetője vázolta a devizahitelesek helyzetének könnyítése érdekében tervezett lépéseket. Ezek értelmében az adósok rögzített árfolyamon válthatnák át devizaalapú hiteleiket forinthitelekre, méghozzá a jelenlegi árfolyamszintekhez képest meglepetősen kedvezően 180-as CHF/HUF, illetve 250-es EUR/HUF árfolyamon).

Az Equilor szakértői szerint makro szemszögből nézve a devizahitelek arányának csökkenése jelentős kockázatot emelne ki a rendszerből és lényegesen javítaná hazánk nemzetközi megítélését is. A mostani lépésnek ebben a formában komoly ára van, amit a tervek szerint kizárólag a bankok viselnének.

Az előzmény - Végtörlesztés 180 forintos árfolyamon?

A devizahitelesek megsegítését tartja az egyik legfontosabb tennivalónak a Fidesz-KDNP országgyűlési frakciója, ezért javasolja a kormánynak, tegye lehetővé, hogy a devizahitelesek az adósságuk rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztését – jelentette be Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteken Hajdúszoboszlón sajtótájékoztatón.

A kihelyezett frakcióülés szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta: javaslatuk szerint a svájci frankot 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék a hitelesek, s tranzakció teljes költségét a bankoknak kell viselniük.

A kormány vasárnap dönt a kérdésben, s amennyiben elfogadja, a végtörlesztési lehetőséget három hónapig az eddig felmondott szerződésekre is megnyitják ezt a lehetőséget – tette hozzá Lázár János.

A frakcióvezető beszámolója szerint nyomatékosan felkérték a kormányt, vizsgálja meg, ki a felelős azért, hogy 2002 után “a szocialista kormányzat rászabadította az országra” a jelzálog alapú devizahiteleket.

Forrás: Ecoline, Gazdasági Portál

Vissza
2011.
augusztus
30. 09:37

Orbán: harcos és nehéz ősz vár ránk

 Orbán: harcos és nehéz ősz vár ránk Rég volt olyan nehéz időszaka a magyar társadalomnak, mint amilyen a következő ősz lesz – ezt mondta Orbán Viktor a diplomatáknak.
Tovább
2011.
augusztus
29. 14:34

Bokros: Orbánék primitív politikája akkor is ártott volna, ha bejön

Bokros: Orbánék primitív politikája akkor is ártott volna, ha bejön Hiteltelennek és eredménytelennek tartja a második Orbán-kormány eddigi gazdaságpolitikáját Bokros Lajos. Az MDF európai parlamenti képviselője szerint a kormány lépései nem voltak logikusak. A közgazdász szerint a magyarországi egyetemek és főiskolák kétharmadát nyugodtan be lehetne zárni, a maradék egyharmadban viszont nem fejkvóta alapú finanszírozással, hanem részben tandíjjal, részben állami támogatással, erős teljesítmény-követelmény támasztásával nemzetközi színvonalú oktatást kell biztosítani.
Tovább
2011.
augusztus
26. 10:34

Ilyen frankárfolyamra számít a svájci bankóriás

Ilyen frankárfolyamra számít a svájci bankóriás A UBS azzal számol, hogy 2012 végére 1,2000 frankot érhet majd egy euró. Ez azt jelenti, hogy a svájci bank a frank gyengülésére számít. Pénteken reggel 1,1435 volt a keresztárfolyam.
Tovább
2011.
szeptember
02. 09:54

Orbán: Lesz egy-két adóemelés – Önfenntartó nyugdíjrendszer kell

Orbán: Lesz egy-két adóemelés – Önfenntartó nyugdíjrendszer kell A vártnál kisebb gazdasági növekedés miatt a 2011-es költségvetésben jelentkezett 100 milliárdos "lyuk betömése" érdekében bevezetendő lépések között "lesz egy-két" adóemelés, így például a szerencsejátékok adói, valamint az alkohol és a cigaretta jövedéki adója - mondta a TV2-nek adott interjújában csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART