2012.
január
08. 18:30

Árubemutatók: főként nyugdíjasok az áldozatok

Címkék:
termékkosár A fogyasztóvédők 87 ellenőrzésből 63 esetben állapították meg, hogy az árubemutatót szervezők nem a jogszabályoknak megfelelően végezték kereskedelmi tevékenységüket.

 A fogyasztóvédők 2011. szeptember 5. és október 28. vizsgálták az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés módszerét, amelyre a tapasztalatok szerint legnagyobb arányban a nyugdíjas vásárlókat tudnak elcsábítani a szervezők.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) honlapján az országos ellenőrzésről közzétett összefoglaló jelentés szerint az árubemutatók többségénél a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába ütköző jogsértések voltak, 39 termékbemutatón pedig megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot tártak fel.

Az ellenőrzött árubemutatókon 24 esetben forgalmaztak olyan terméket, amelynek üzleten kívüli értékesítése, illetve ajándékként való átadása jogszabályellenes.

További 20 termékbemutatón a megvételre kínált termékről valótlanul állították, hogy alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarainak, rendellenességeinek gyógyítására - olvasható az összefoglaló jelentésben.

A fogyasztóvédelmi felügyelőségekhez a témavizsgálat végéig 2011-ben 379 írásos fogyasztói bejelentés, panasz érkezett az árubemutatókat szervező és lebonyolító vállalkozásokra. A fogyasztók többsége azt kifogásolta, hogy a jogszabályban biztosított elállási jogát nem tudta érvényesíteni, vagy szóvá tette az elállási jog érvényesítés módját.

Tekintettel arra, hogy az ellenőrzött vállalkozások többség kis- és középvállalkozás volt, illetve ismételt jogsértést több esetben nem állapítottak meg, így a felügyelőségek többnyire kötelezésre szóló határozatot adtak ki a feltárt szabálytalanságok miatt. Két esetben szabtak ki bírságot összesen 250 ezer forint értékben, és 5 szabálysértési eljárást indítottak.

Forrás: MTI/Heti Válasz

Vissza
2011.
július
07. 17:58

Nyugdíjasok, figyelem: így csaphatnak be!

Nyugdíjasok, figyelem: így csaphatnak be! Egyre több panasz érkezik a termékbemutatókra a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségéhez, a fogyasztók a vállalkozások korántsem fogyasztóbarát magatartását kifogásolják.
Tovább
2011.
április
20. 20:45

Nyugdíjasokat vertek át a trükkös hitelkérők

Nyugdíjasokat vertek át a trükkös hitelkérők Új trükkel verik át a gyanútlan öregeket a Dunántúlon. Két győri és egy abdai polgárt keres a rendőrség, trükkjük újszerű, de könnyen kivédhető lett volna. Figyelem: ne próbáljunk "magánbankot" alapítani!
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART