2011.
november
23. 12:16

Átalakítja-e a kormányt Orbán Viktor?

Címkék:
Orbán-kormány A kormányfő külön igazságügyi és külön közigazgatási tárcáról gondolkodik? Matolcsy Györgyöt nem meneszti Orbán Viktor. Legalábbis január végéig, amíg le nem zárulnak az IMF-fel tervezett tárgyalások, bizonyosan nem. Az egyik miniszter úgy fogalmazott: a miniszterelnök kormányátalakítási szándéka „benne van a levegőben, érezhetően”. Az IMF-sztori felerősítette a változtatás iránti elhatározottságát, Orbán Viktor már utalt is az átszervezésre, „ami két hónapon belül valószínűleg megtörténik”.

Fideszes források ezt megerősítették, de megjegyezték: a miniszterelnök nem szokott előre egyetlen érintettel sem végleges verziót közölni. Így számos személyi variáció létezik, különösen a parlamenti folyosókon.

Ami szinte bizonyos: Réthelyi Miklós távozása a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) éléről. És nem feltétlenül azért, mert a csúcsminiszternek „négy tárcát kellene irányítania, és nem elég produktív”, hanem – noha ezt nyáron határozottan cáfolta – mert maga is távozni szeretne. Állítólag a környezetéből személyesen szóltak a miniszterelnöknek, és óvták attól, „nehogy túlfárassza a nagy tudású professzort a poszton”. Arról már beszámoltunk, hogy ha Réthelyi Miklós – aki a SOTE rektora volt a 90-es években – visszatérne az egyetemi katedrához, Orbán Viktor első számú favoritja Lázár János frakcióvezető. Lázár operatív személyisége, gyors feladatmegoldó képessége és hódmezővásárhelyi polgármesteri tapasztalata okán is „olyan, mint egy jolly joker”. Ez azonban komoly dilemmát okoz a miniszterelnök számára, maradjon-e frakcióvezető a parlamenti lázas, napi koordinációt, de improvizációkat is kikényszerítő törvényalkotási feladatok miatt, vagy vegye kézbe a humáncsúcstárcát. A legújabb „provizórikus” forgatókönyv szerint azonban azt hallani, hogy Lázár személyével kapcsolatosan felvetődött a jelenleg Navracsics Tibor által irányított Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) vezetése is – mondta lapunknak a hét elején egy, a miniszterelnökhöz közel álló forrás, hozzátéve: ez a személyi változás a kormányzati struktúra átalakításával is járna. „A miniszterelnök gondolkodik arról, hogy különválassza a közigazgatási tárcát, és legyen külön igazságügyi minisztérium. Így Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek és Lázár Jánosnak is lenne miniszteri stalluma”. Ez esetben Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár ülne Réthelyi Miklós Nefmi-bársonyszékébe.

A miniszterelnök környezetében mindenesetre azt érzékelik, hogy „még minden hullámzik”. Az bizonyos, hogy Navracsics miniszterelnök-helyettes marad, viszont nyáron éppen lapunk számolt be róla, hogy Orbán latolgatta: mivel kiválóan mozog uniós színtéren (a politikatudományok doktora, és kutatási területe az európai belpolitika), Martonyi János távozása esetén Navracsics külügyminiszter lehetne. Nyáron a hírek arról szóltak, hogy a magyar diplomácia vezetője szeretne felállni. Kérdés, Martonyi akar-e most is távozni? – vetette fel egy kormányzati szereplő, hozzátéve: tudomása szerint nem. Másrészt a közigazgatás átszervezése még zajlik: úgyhogy a járások kialakítását az oktatási intézmények, iskolák államosítása miatt „rapid üzemmódra” kell kapcsolni, ha a miniszterelnök elvárásának megfelelően 2012 nyarán már fel kell állnia ennek a szintnek is. Ennek előkészítéséhez pedig Navracsicsra szükség lesz – állították.

Forrás: gondola.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART