2011.
október
13. 10:41

Átalakítják a háziorvosi rendszert

Címkék:
Réthelyi Miklós A történelmi hagyomány miatt sokak számára az ingyenes egészségügy alapvető, mert nem látják, hogy a E-alap bevételei honnan származnak. Azonban ennek az alapnak egyensúlyban kell lenni a kiadásokkal, vagyis a kormány feltett szándéka, hogy nem engedi el a gyeplőt az egészségügyben - mondta Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter a Napi Gazdaság egészségügyi konferenciáján.

Az egészségügy reformja, átalakítása az egészséges ember fizikai, szellemi és lelki egészségének megőrzésével indul, a feladata az, hogy minél több eszközzel biztosítsa, hogy minél kevesebb ember legyen beteg - mondta Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter a Napi Gazdaság mai egészségügyi konferenciáján. Ezért a reformban a háziorvosi, és a házi gyermekorvosi rendszer átalakítására helyezik a hangsúlyt, támogatják a háziorvosok eszközvásárlását, ami kiszélesíti és megbízhatóvá teszi a munkájukat és végleges megoldást nyújthat a betegeknek.

Az átalakítás része, hogy a házirovosi rendszer marad az önkormányzatoknál, a járóbeteg rendelők pedig vagy az önkormányzathoz, vagy az állami egészségügyhöz tartoznak majd. A minisztérium számára a kórházak átkerülése jelenti a legnagyobb feladatot, de erről már fél éve folynak a tárgyalások és részletesen kidolgozott terv van az államttikár asztalán.

A krónikus betegek godozása is a háziorvosi ellátás felé tolódik, az életévek megnyerése érdekében ezt az ellátást kell magas színvonalon tartani. A miniszter hangsúlyozta, a reform része, hogy az orvos beteg kapcsolatban a gyógyszereket a betegek parancsszerűen alkalmazzák, mert ez javítja a gyógyulás és a túlélés esélyeit. A tekntély súlyát be kell vetni és betegeket utasítani kell, hogy fogadják el az orvos tanácsait.

Akkor most kinek kell fizetnie?

A reform az orvosokat állítja a középpontba, akiknek a gyógyítás mellett a kollégák tanítása is a feladata. Az orvosok bérezése az elején elfogadhatatlnqul alacsony, onnantól kezdve belemegyünk a hálapénz dzsungelébe, ami átláthatatlanná teszia viszonyokat - fogalmazott Réthelyi.

A finanszírozás kapcsán megjegyezte, a történelmi hagyomány miatt sokak számára ingyenes az egészségügy. Az E-alap bevételei az egészsgügyi járulékból származnak, az emberek azonban csak azt lájták, hogy nem elég jó az ellátás - tette hozzá. Réthelyi szerint a kormány feltett szándéka, hogy nem engedi el a "gyeplőt", azaz a bevételeket és a kiadásokat egyensúlyban tartja. A költségvetés fedezi a 18 év alattiak és nyugdijasok ellátását, a dolgozók saját maguknak fizetik ezt meg, a rendszernek ilyen értelmeben zártnak kell lennie - fogalmazott a miniszter. Az E-alap a nyugdíalappal is kapcsolatban áll és a mostani költségvetésben is átrendezések történnek a rokkantsági nyugdíjakkal kapcsolatban, mindez, kiegészíve a szociális alappal biztosítja majd az időskorúak ellátását és a segélyezést. A E-alap idén szerényen szufficites lesz Réthelyi szerint, ám a miniszter összeget nem említett.

A térségi ellátásszervezés egy körülbelül három megyénként felálló rendszerként működik majd, amelyben egy kiemelt kórház köré szervezik a a feladtavállalás függvényében a többi intézményt. Az átalakításhoz uniós forrásokat is felhasználnak majd, ezzel kapcsolatban több pályázat is folyamatban van.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2011.
október
11. 17:39

Mélypontra süllyedt az egészségügyi ellátórendszer iránti bizalom

Mélypontra süllyedt az egészségügyi ellátórendszer iránti bizalom A magyar szakorvosok mintegy háromnegyede úgy gondolja, hogy a következő egy évben mind a kórházak, mind pedig az orvosok és a nővérek rosszabb helyzetbe kerülnek - áll a GfK Hungária és a Szinapszis Kft. felmérésében. A lakosság körében egyre többen döntenek úgy, hogy nagyobb összeget fordítanak a saját egészségükre és erre befektetésként tekintenek.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART