2011.
július
20. 10:22

Átalakítják a nagy bentlakásos szociális intézményeket

Soltész Miklós, Kozma Imre Kitagolás - így hívják azt a 30 évre tervezett folyamatot, amely során átalakítanák a fogyatékkal élőket gondozó intézményeket. A terv mintegy 12.000 embert érint. A szakma egy része attól tart, hogy ezzel szétverik az ellátási rendszert. A kormány viszont az öngondoskodásra hivatkozik.

Az átalakítás célja, hogy a jelenlegi intézményi ellátás helyett az ellátottak az öngondoskodásra építve önálló életvitelt folytathassanak, segítő szolgáltatások igénybevételével. Az úgynevezett kitagolás azokat az intézményeket érinti, amelyek 50-nél több fogyatékkal élő embert, illetve szenvedélybeteget, pszichiátriai beteget ápolnak. Ilyen bentlakásos intézményből jelenleg 101 működik, sok esetben izoláltan, a település szélén, vagy egyenesen az országhatár közelében. A kormány úgy látja, hogy ezek nem alkalmasak az egyéni képességekre alapozott, személyre szabott szolgáltatás nyújtására. A kitagolásra 7 milliárd forintos uniós forrás áll rendelkezésre.

A pályázók kialaíthatnak intenzív gonozást nyújtó lakócentrumokat, amelyek maximum 50 főt gondozhatnak, lakótthonokat, ahol legfeljebb 12 gondozott élhet, illetve házakat 6 fő részére.

Egyházak, önkormányzatok, nonproit szervezetek pályázhatnak továbbá bentlakásos intézmények korszerűsítésére is. Erre a célra 6 milliárd forint áll rendelkezésre.

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az ellátottakat szeretnék a lakókörnyezetbe integrálni, illetve azt akarják elérni, hogy felértékelődjön az öngondoskodás szerepe.

Forrás: Jókor Tv

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART