2013.
augusztus
01. 16:58

Áttörés a kemoterápia elleni védelemben?

Címkék:
sejtek Amerikai tudósok valószínűleg megtalálták azt, miként lehet megvédeni rákos betegeket a kemoterápia és a sugárkezelés halálos mellékhatásaitól, védőpajzsot állítva a betegek bélrendszerének.

Az erős sugárzás vagy a kemoterápia elpusztítja a test sok tájára átterjedt rákos áttéteket, ám ez az agresszív gyógymód olyan mértékben károsítja a gyomor-bélrendszer érzékeny szöveteit, hogy a beteg halálát okozhatják.

Egereken végzett laborkísérletek bebizonyították, hogy két viszonylag egyszerű molekula - az R-spondin1 és a Slit2 - képes a bélrendszer őssejtjeihez kötődni, ezzel megvédi őket a rákellenes kezelés mellékhatásaitól - idézte a The Independent című brit napilap online kiadása a Nature tudományos magazinban megjelent tanulmányt.

"Bármely szerv vagy szövet rákos daganata elpusztítható nagy dózisú kemoterápiával vagy sugárkezeléssel, ám az előrehaladott állapotú, áttétes rák gyógyítása azért kockázatos, mert gyakran a kezelés végez a beteggel, mielőtt elpusztítaná a daganatot. Az új módszerrel a páciens még a halálos adag sugár- vagy kemoterápiát is túl fogja élni" - magyarázta Jian-Gou Geng, a Michigani Egyetem tudósa, a kutatás vezetője.

Az eljárás lehetővé teszi, hogy áttétes daganatot is meggyógyítsanak megnövelt mennyiségű sugárkezeléssel vagy kemoterápiával - olvasható a tanulmányban.

"Abban hiszünk, hogy módszerünk még a végstádiumos, áttétes rákot is meg tudja gyógyítani, tehát senki sem fog a rákban meghalni, ha előrejelzésünk helyesnek bizonyul" - hangoztatta Geng.

Az új szerrel kezelt egerek 50-70 százaléka túlélte a halálos adag kemoterápiát. Azok az állatok, amelyek nem kapták meg a két molekulát, kivétel nélkül elpusztultak.

Ugyan hosszú utat kell még bejárni, mielőtt embereken is segíthet a módszer, a tudósok bíznak abban, hogy ugyanazon alapelvek érvényesek azokra az emberi bélben lévő őssejtekre is, amelyek biztosítják a táplálékfelvételt, és megakadályozzák, hogy bakteriális mérgek kerüljenek a véráramba.

"Ha működtetjük a bélrendszert, tovább él a páciens. Most úgy tűnik, megfelelő védelmet találtunk a beleknek. A következő lépés az lesz, hogy túlélje a kísérletet az összes állat, mely megkapta a molekulakúrát és a halálos adag sugár- és kemoterápiát" - fűzte hozzá Geng.

Owen Sansom, a Brit Rákkutató Beatson Intézetének igazgató-helyettese szerint Geng és kollégái figyelemre méltó felfedezést tettek, hiszen a kemoterápia és a sugárkezelés bélkárosító hatása az egyik legfőbb oka, hogy nem emelhetők a daganatot elpusztító dózisok.

"A kutatás azonban nem mutatta meg, hogyan hatnak a vizsgált molekulák a rákos sejtekre, hiszen feltételezhető, hogy utóbbiakat is őssejtek irányítják. Az eredmények új perspektívát kínálnak a rákos betegek védelmének kutatására, ám messze van még a cél" - magyarázta Sansom.

http://www.independent.co.uk/news/science/cancer-treatment-breakthrough-scientists-reveal-hope-for-protecting-patients-from-radiotherapy-and-chemotherapy-8740553.html

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART