2012.
január
16. 11:50

Áttörés: nyugdíjalapok is vehetnek részvényeket Kínában

kínai tőzsde Igazi áttörésről beszélnek Kínában, hiszen több hónapos tárgyalások után sikerült elérni, hogy a 250 milliárd dollárt kezelő helyi állami nyugdíjalapok és a lakástakarék alapok helyi részvényeket is vásárolhassanak - írja a MarketWatch. Szakértők szerint eddig gyakorlatilag csak speciális banki számlákon tarthatták a pénzt az alapok, ehhez képest tehát egy éles váltásról van szó. A befektetési paletta egyelőre nagyon szűk, sok időnek kell eltelnie, hogy valóban érezhető súlyuk legyen a részvényeknek a nyugdíjalapok portfóliójában, és például a tagok egyéni számláira kerülhessenek befektetési alapok is.

A kínai értékpapír felügyelet októberben kinevezett elnöke, Guo Shuqing már többször is azt hangoztatta, hogy szeretné, ha a hely tőkepiacok megnyílnának a nyugdíjalapok és a lakástakarék alapok számára, hiszen eddig nem volt erre lehetőségük. A közelmúltban a humán erőforrás és társadalombiztosítási miniszter is azt mondta, hogy sikerült a különböző szereplőkkel konszenzust elérni a befektetési palettát illetően. Sok helyi befektető már ezek alapján arra spekulál, hogy a tőkepiacokra több százmilliárd jüan érkezhet az intézményi befektetőktől.

A különböző hatóságok már hónapok óta ezen dolgoznak, az érintett intézmények többek között megvitatták a befektetési célpontok minőségét, a befektetési politikákat, az alapok működését, a piac felügyeletet és a jogi felelősségi kereteket. Nyugati szemmel nehéz elhinni, de Kínában több helyi intézményi befektető sem tudott korábban hozzáférni a tőkepiachoz, így például sem a nyugdíjalapok, sem a lakástakarék alapok, amelyek a lakáscélú megtakarítások kezelésére szakosodtak. Ezt meghaladóan a befektetési paletta is jócskán elmarad a fejlett országokban mutatott helyzethez képest.

Már nem fogják olyan szorosan az állami gyeplőt

Egy helyi szakértő szerint igazi áttörést az jelentett, amikor a közelmúltban megengedték a hatóságok a helyi nyugdíjalapok számára, hogy részvényeket vásároljanak és eladjanak. A kínai nyugdíjalapok alapvetően kormányzati irányítás alatt állnak, és a legtöbb városi munkás kötelező befizetését kezelik. A legfrissebb hírek szerint Kínában is ki akarják bővíteni a társadalombiztosítás hatáskörét például a vidéki lakosságra, ami szintén komoly támogatást adhat a helyi tőkepiacnak.

A szabályozó hatóságok, és az alapkezelők között is egyetértés van abban, hogy most még nincs itt az ideje a teljes piacnyitásnak, egyelőre a kormányzat limitet határozott meg, amely szerint a vagyon maximum 40 százalékát fektethetik be az alapok a helyi részvénypiacon. Ennek ellenére jelentős hatással lehet a módosítás a helyi részvénypiacokra.

A 2010-es statisztikák szerint a helyi nyugdíjalapok összességében 240 milliárd dollárnyi vagyont kezeltek, míg a vidéki lakosság számára opcionális alapok, amely 2009-ben indultak, 7 milliárd dollárt. Amennyiben a 250 milliárd dollárt tekintjük viszonyítási alapnak, akkor ha a teljes keretet kihasználják az alapok, akkor 100 milliárd dollár érkezhet a részvénypiacokra.

Számunkra hihetetlen, de Kínában a nyugdíjalapokra korábban nagyon szigorú szabályok vonatkoztak, egy szakértő szerint például még a kötvényeket is csak szigorú jogi keretek között vehették, a pénz többségét pedig csak olyan speciális banki számlákon helyezhették el, amelyekre az inflációnál is jóval alacsonyabb hozamot fizetett a bank. Mivel még egyelőre csak az infrastruktúra kiépítése zajlik, ezért várhatóan a részvénypiacot nem fogja elönteni több tízmilliárd dollárnyi intézményi pénz, hanem több hónapos vagy éves átmenet következhet.

Forrás: portfolio.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART