2011.
január
15. 10:31

Átverés nyugdíjügyben: államadóság-törlesztés kontra egyéni számla

malacnyugdíj Alkotmányellenesség, félrevezető kommunikáció, átalakított jelszavak, több százezer hezitáló ember - háttérbeszélgetés a magán-nyugdíjpénztárakról.

Több százezer érintett még mindig hezitál, hogy visszalépje-e az állami rendszerbe, vagy maradjon magánnyugdíj-pénztári tag, kiírva magát az állami gondoskodásból. A Magán- és Önkéntes Nyugdíjpénztári Tagok Érdekvédelmi Szövetsége (MÖPÉSZ) így azért jött létre decemberben, hogy képviselje a magánpénztári tagok érdekeit, és – más civil kezdeményezésekkel együtt – szervezze a magánpénztárakban való maradását. A MÖPÉSZ ugyanis állítja, bármit is mond a kormány, az a reális, és nemcsak az egyes magánpénztári tagok, de az egész ország érdekeit az szolgálja, ha a masszív kormánypropaganda dacára sokan tartanak ki magánnyugdíj-pénztáruk mellett.

Igazából se az MSZP, se az LMP

Bár a média, gondoljanak is bármit az egyes orgánumok munkatársai, összességében lefutott meccsként kezeli a kérdést, ám korántsem sem az, épp az említett 200-300 ezer ember miatt, akik még mindig nem döntöttek, hogy mihez kezdjenek, magyarázta Bauer Tamás. A közgazdász szerint a még mindig mérlegelőknek meg kell kapniuk a döntésükhöz szükséges információkat, ebben pedig a sajtónak óriási szerepe van. Bauer egyébként a demokratikus ellenzék soraiból sem érzékel túlságosan erős ellenkezést. Az LMP és a szocialisták ugyan kritizálják a kormány módszerét, de magát a magánnyugdíj-rendszert igazából egyikőjük sem szívlelte sosem. Ugyanígy az újságírók is inkább csak az eljáráson vannak felháborodva. „A politikai szférában a kormányzati propagandával szemben nincs ellenerő”, fogalmazott.

2013 után nagy kérdőjel

Csillag István volt gazdasági és közlekedési miniszter szerint a romló demográfiai mutatókra, a befizetők és az eltartottak számában tapasztalható egyre nagyobb különbségre volt az egyik lehetséges válasz, ami annak idején a nyugdíjreformban megfogalmazódott. Csillag szerint a nyugdíjalap 10-12 százalékát már a kilencvenes évek elején is más adókból pótolta ki a költségvetés. Az összes olyan európai országban, ahol valós problémaként jelenik meg a demográfiai mutatók csökkenése, a magán-nyugdíjalapoknak létezniük kell a felosztó-kirovó rendszer mellett, ezt hazánknak is szem előtt kellene tartania. A volt miniszternek elképzelése sincs róla, mi lesz 2012-ben vagy 2013-ban, pontosabban arról, hogy akkor milyen vagyont vesz el, és melyik ágazatra vet ki különadót a kormány, hogy tartani tudja majd a költségvetési hiányt.

Törlesztünk vagy számlát vezetünk

A háttérbeszélgetők úgy találták, hogy karácsony előtt jelentős fordulat volt tapasztalható a kormány magánnyugdíj-ügyi kommunikációjában. A korábbi „a szocialisták eltőzsdézték a nyugdíjakat” mondatokat felváltották a „nagy az államadósság, az egyensúlyteremetés miatt kényszerülünk erre a lépésre”és ehhez hasonló kitételek. Gaál György közgazdász szerint azonban az államadósság jelenlegi mértéke 20 ezer milliárd forint, míg a magánnyugdíj- pénztári befizetések 3 ezer milliárdot tesznek ki. Tehát durván az államadósság egytizedét okozhatta a nyugdíjrendszer, ha azt a kormányzati logikát követjük, hogy minden rossznak ez az oka. „A kormányzati propaganda nem szól másról, mint hogy hogyan lehet félrevezetni azokat, akik nem értik, mi történik”, jelentette ki Gaál. Aki szerint az, amit a leendő nyugdíjasnak járandósága címén kiutal majd az állam valamikor, köszönőviszonyban sem lesz a tényleges, 30-40 évet felölelő befizetéseinek összegével. Gaál azt sem igazán érti, hogy ha valóban megmarad mindenki egyéni számlája és rajta a teljes összeg, akkor hogyan tudják csökkenteni az államadósságot? „A kormány rossz érveit, rossz technikáit rossz cél érdekében veti be”, mondta, majd hozzátette, a következő nagyjából két és fél hét még elég lehet rá, hogy sokak megértsék: a magánnyugdíj-pénztárak alternatívája egy kockázatokkal járó és felettébb gyenge lábakon álló állami nyugdíjrendszer.

Selmeczit egy kicsit sokallták

A beszélgetésen jelen volt Dániel Péter is, aki a „Kék szalaggal a demokráciánkért” civil mozgalom alapítója, a Magyar Szociáldemokrata és Liberális Unió elnöke, és nem utolsó sorban ő volt az, aki tavaly nyáron kaszinótojást hajított a Vám-és Pénzügyőrség egyik épületében a kötelezően kifüggesztésre került Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatára. Az ügyvéd szerint pofátlan kényszerítés és dilettáns magatartás, ami a kormány részéről a nyugdíjakkal kapcsolatban zajlik. A pofátlanság mellett pedig ezek nem csupán az Európai Unió elveit, de a polgárjogi szabályokat is sértik. „Gazdasági jogainkat és méltóságunkat is megsértik, ezen kívül pedig különböző bűncselekmények gyanúja is felmerül: sikkasztás és csalás”, fogalmazott. A beszélgetésen jelen levő Vágó István, műsorvezető szerint a zsarolást is nyugodtan belevehetjük a felsorolásba, hiszen Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter egy korábbi nyilatkozata szinte felért a fenyegetés ezen formájával. Dániel kitért a kormányzat részéről érkező ellentmondó nyilatkozatokra is, szerinte tévedésben tartják az embereket, Selmeczi Gabriella, nyugdíjvédelmi megbízottá való kinevezése pedig szinte a már a jó ízlés határát súrolja.

Önmagában alkotmányellenes

Politikai, jogi és közgazdasági hiba rövid távon számon kérni az eredményeket a nyugdíjrendszertől, mondta Nehéz-Posony Márton, ügyvéd. Szerinte a fő kérdés, vajon megteheti-e alkotmányosan az állam, hogy felrúg egy korábban megkötött szerződésrendszert? Nehéz-Posony egyébként korábban az Alkotmánybírósághoz fordult a magánnyugdíjak ügyében. Beadványában azt írja, önmagában sérti az emberi méltóságot, azaz önmagában alkotmányellenes, amennyiben az állam – ha csak átmenetileg is – megfoszt valakit az öngondoskodás jogától. Az Alkotmánybíróságra egyébként sosem látott erkölcsi nyomás nehezedik mostanság, vegyük csak a nyugdíjügyeket, vagy a médiatörvényt, mondta a beszélgetésen részt vevő Mihályi Péter, közgazdász. Nehéz-Posony úgy véli, hiába ígérgetik nagy bőszen a szocialisták, hogy ők majd visszacsinálják az egészet, ez nem igaz: fizikailag képtelenség lesz ezt a pénzt visszaadni.

Forrás: atv.hu

Vissza
2010.
november
09. 23:31

Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban

 Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter nem tartja indokoltnak a kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetések állami kasszába való terelését. Szerinte ez a lépés csak időlegesen hidalja át azt a hiányosságot, hogy a kormány nem vágta vissza a kiadásait.
Tovább
2010.
december
14. 12:03

"A Fidesz sírba tette a fiatalok jövőjét"

"A Fidesz sírba tette a fiatalok jövőjét" Az MSZP szerint a jövő nemzedékek "gyásznapja" december 13-a, mert azon a napon fogadta el az Országgyűlés a "nyugdíj-einstand" törvényt. Török Zsolt, az MSZP szóvivője keddi sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy a rendszerváltás után húsz évvel "sírba tették" a fiatal nemzedékek jövőjét. A sajtótájékoztató kezdetén Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő egy fekete zászlót lógatott ki az Országház egyik erkélyéről.
Tovább
2010.
december
22. 18:15

A nyugdíjbiztosító ismertette a pénztárválasztás részleteit

A nyugdíjbiztosító ismertette a pénztárválasztás részleteit A magán-nyugdíjpénztári tagnak 2011. január 31-ig személyesen kell nyilatkoznia a 36 nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál illetve az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóságnál (ONYF), ha a magán-nyugdíjpénztári tagságát fenn kívánja tartani - hangzott el szerdán az ONYF budapesti tájékoztatóján.
Tovább
2011.
január
04. 10:30

A nyugdíjkasszák szerint törvényesen felügyelt vagyont vizsgálgatna a kormány

A nyugdíjkasszák szerint törvényesen felügyelt vagyont vizsgálgatna a kormány Nincs veszélyben a magán-nyugdíjkasszák által kezelt vagyon. A Stabilitás Pénztárszövetség soros elnöke, Bába Julianna cáfolta a Klubrádiónak a nyugdíjvédelmi kormánymegbízott erről szóló vádjait.
Tovább
2010.
december
22. 14:15

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult Mesterházy Attila, indítványában a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló jogszabály alkotmányellenességének megállapítását, valamint a törvény kihirdetése napjára visszamenőleges megsemmisítését kezdeményezve.
Tovább
2010.
december
15. 12:30

Az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad

Az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad Megmarad az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer is, így aki akarja, ebbe belépve kiegészítheti majd az államtól érkező járandóságát - szögezte le Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes emellett hangsúlyozta: az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad.
Tovább
2010.
december
07. 21:58

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt Az Európai Unió nem fogja büntetni Magyarországot a nyugdíjrendszer megváltoztatása, a magán-nyugdíjpénztári pillérből az állami nyugdíjrendszerbe visszaáramoltatás miatt - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden Brüsszelben.
Tovább
2010.
november
17. 21:02

Az ombudsman a nyugdíjpénztári törvények módosítását javasolja

Az ombudsman a nyugdíjpénztári törvények módosítását javasolja A nyugdíjpénztárak a jelenlegi intézményi formában, a hatályos jogszabályok alapján nem képesek arra, hogy a pénztártagoknak életük végéig járadékot folyósítsanak - állapította meg Szabó Máté országgyűlési biztos a nyugdíjpénztárak átfogó vizsgálatában.
Tovább
2010.
december
09. 10:38

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot Brüsszel törvénnyel készül betiltani a magyar megoldást, a hárompilléres nyugdíjrendszer visszaállítását kétpilléressé, de a magyar költségvetési hiány felszámolása érdekében szemet huny a törvény hatályba lépése előtt befejeződő magyar nyugdíjpuccs fölött. Cserébe az érintettek érdekeinek maximális védelmét kéri Budapesttől, amit a tervezett parlamenti nyilatkozatban a Fidesz-kormány verbálisan teljesíteni is fog.
Tovább
2011.
január
13. 18:08

Elindult a pénztárak nyugdíjkalkulátora

Elindult a pénztárak nyugdíjkalkulátora Közös nyugdíjpénztári tájékoztató kampányt indított az ING, az AXA, az AEGON, és az Allianz. A www.tajekozodjon.com honlapon elérhető nyugdíjpénztári kalkulátor segítségével mindenki ki tudja számolni, hogy a magánnyugdíjpénztárban maradás vagy az állami rendszerbe visszalépés éri meg jobban számára. Megtudhatja azt is, hogy a korábbi vegyes rendszerben mekkora lett volna a nyugdíja - közölte a négy pénzügyi csoport.
Tovább
2010.
november
29. 22:20

Fidesz: mindenki jól jár a változtatásokkal

Fidesz: mindenki jól jár a változtatásokkal A Fidesz szerint mindenki, vagyis a mai nyugdíjasok, illetve az állami nyugdíjrendszerbe most visszalépők is jól járnak a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvénymódosításokkal - mondta Selmeczi Gabriella a párt vezérszónoka, a javaslat hétfő esti általános parlamenti vitájában.
Tovább
2010.
december
27. 09:19

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj Kopátsy Sándor szerint a kormánynak minden lehetősége megvan arra, hogy elindítsa a fejlődést, amelynek kulcsa a foglalkoztatottság növelése. Az egymillió munkahely nagy részét a mezőgazdaság adhatja Kopátsy szerint, de ehhez vissza kell szerezni az orosz piacokat és fejleszteni az öntözéses termelést. A nyolcvankilenc éves közgazdász bírálta az euró bevezetését és a magyarországi devizahitelezést, valamint beszélt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez fűződő kapcsolatáról is.
Tovább
2010.
december
13. 17:18

Kósa: a nyugdíjpénztári átalakítás nélkül ellehetetlenülnénk

Kósa: a nyugdíjpénztári átalakítás nélkül ellehetetlenülnénk A Fidesz alelnöke szerint a kormányoldal nyugdíjmentő törvénycsomagja nélkül nem lehetne megfékezni a magyar állam külső adósságállományának a robbanásszerű növekedését, ami rövid távon is ellehetetlenítené az országot és az embereket.
Tovább
2010.
november
23. 10:49

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad A jelenlegi 38 százalékos GDP arányos adócentralizáció 33 százalékra csökken 2014-re - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján, hozzátéve, hogy a februárban bejelentendő strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak.
Tovább
2010.
november
24. 21:06

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja A magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező rendszerben. Aki a magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíj jogosultságból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján. A pénztárak szerint ez zsarolás és Alkotmánybírósághoz fordulnak.
Tovább
2010.
december
22. 09:17

Mennyibe kerül az állami, és mennyibe a magánnyugdíj?

Mennyibe kerül az állami, és mennyibe a magánnyugdíj? A magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos hivatalos álláspontok olyan előnyöket sorolnak a felosztó kirovó rendszer mellett, amelyek nem valóságosak. Erősen kétséges a nyugdíjak előre kalkulálhatósága, mint ahogy az "olcsóság" is vitatható. Az állami rendszerben egy főre 10 ezer forint költség esik, a magánrendszerben 6 ezer – írja a maradok.blog.hu. Az alábbiakban a cikket tesszük közzé, változatlan formában.
Tovább
2010.
november
22. 20:06

Nyugdíj: kőkemény kritikát kapott a kormány

Nyugdíj: kőkemény kritikát kapott a kormány A magyar kormány nyugdíjpénztár-intézkedéseiről közöl bíráló cikket hétfői kiadásában a Financial Times. Nem értik, miért nincs nagyobb tiltakozás az "elkobzás" ellen
Tovább
2010.
december
16. 10:16

Nyugdíjak: májusig megoldják az egyéni számlavezetést

Nyugdíjak: májusig megoldják az egyéni számlavezetést Magyarország visszatér a kétpilléres nyugdíjrendszerre - egyebek mellett ezt mondja ki a kormánynak a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló, a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozata. A csütörtökön hatályba lépő rendelkezés szerint május végére kell elkészülnie a társadalombiztosítási (tb) nyugdíjrendszerben az egyéni számlavezetésre vonatkozó szabályozásnak.
Tovább
2011.
január
13. 16:54

Orbán odavág a munkanélkülieknek és a nyugdíjasoknak

Orbán odavág a munkanélkülieknek és a nyugdíjasoknak Vége a munkanélküliek nagylelkű és hosszan tartó juttatásainak, mondta Orbán Viktor a létminimum alatti támogatásokról. Az álláskeresési támogatások idei tervezett összege nagyjából a negyede annak a pénznek, amelyről a kormány az szja átalakításával lemondott. A miniszterelnök nyilatkozata ellentmond a gazdasági miniszterének is.
Tovább
2010.
december
22. 08:57

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére"

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére" A miniszterelnök szerint a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a gazdaságpolitikai elképzeléseket érintően "két különböző malomban őröl". Orbán Viktor kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában emellett arról is beszélt, hogy az évtized végénél hamarabb nem tűnik realitásnak az euróövezethez való csatlakozásunk. A kabinet munkájával elégedett a kormányfő.
Tovább
2010.
november
29. 18:52

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat A miniszterelnök szerint nyugdíjmentő intézkedéseikkel rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték minden magyar ember nyugdíját.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART