2013.
április
26. 16:24

Átvette az EMIH az Arany Alkony otthonokat

Címkék:
slomo Ünnepélyesen átvette az egykori Arany Alkony, azóta Olajág Otthonok működtetését az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) pénteken.

Köves Slomó vezető rabbi a zuglói otthonban tartott sajtótájékoztatóján jelezte: a zsidó és a keresztény kultúrában is fontos érték az idősek, szépkorúak tisztelete. Ismertette, hogy a nehéz helyzetbe lévő otthon lakói másfél éve vették fel velük a kapcsolatot, s az április 1-jén zárult folyamatban sok minden végére pontot tehetnek. A legfontosabb eredménynek nevezte, hogy sikerült megszüntetni, hogy az épületek tulajdonosai és fenntartója külön személyek legyenek, mert korábban emiatt nem volt világos a felelősség kérdése, és kiszolgáltatottak voltak az ott élők.

A vezető rabbi azon reményének adott hangot, hogy a következő hónapokban, években nemcsak a nyugalmat tudják garantálni, hanem további fejlődést, a körülmények javítását az intézmények több mint 1300 lakója számára.

Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott arról beszélt: az összefogás, szeretet, önzetlenség eredménye az a másfél éves munka, amely után egy zűrös és már-már csőd közeli helyzetbe kerülő intézmény újra ki tud virulni.

Felidézte, hogy a kormányhivatal 2012-ben szembesült azzal, hogy az intézmény egyre kevésbé teljesíti a vállalt kötelezettségeit, és súlyos működési zavarok léptek fel. Ekkor döntöttek úgy, hogy elébe mennek a csődnek és tárgyalásokat kezdenek - tette hozzá, jelezve, hogy a folyamat lezárulta után az időseknek nem kell elköltözniük, megmaradnak a korábbi a szolgáltatások, és minden érintett biztonságban érezheti magát.

A Fővárosi Szociális és Gyámhivatal 2012. április 1-i hatállyal vonta vissza az Arany Alkony Idősek Otthonai működési engedélyét, ennek fő indoka az volt, hogy a fenntartó Kálvin János Presbiteri Misszió és a tulajdonosok, a Medicatus cégcsoport között nem jött létre ingatlanbérleti jogviszony. Ezzel 840 idős ellátása vált bizonytalanná.

Forrás: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Vissza
2012.
március
13. 07:25

Arany alkony helyett sötét jövő

Arany alkony helyett sötét jövő Alig enyhült a tél szorítása és vele a hajléktalanellátás súlyos terhe, máris újabb szociális krízis fenyegeti Budapestet. A fővárosi kormányhivatal február 24-én kelt határozatával március 31-i határidővel visszavonta az Arany Alkony idősotthonok működési engedélyét. A döntés nyomán 1300 idős ember ellátása válik bizonytalanná.
Tovább
2012.
május
19. 15:29

Arany Alkony-ügy: az igazság felé?

Arany Alkony-ügy: az igazság felé? Az Arany Alkony Idősotthonok lakói szerint nem igazak a médiában elhangzott, az intézmények munkatársait ért vádak; erről az érintettek képviselői, valamint az otthonok vezetői beszéltek - írja az Egészségkalauz.
Tovább
2012.
április
01. 16:15

Arany alkony-ügy: több milliárdból gazdálkodott a frissen alapított egyház

Arany alkony-ügy: több milliárdból gazdálkodott a frissen alapított egyház 1200-1300 nyugdíjas pénze és sorsa forog kockán az úgynevezett Arany Alkony-ügyben, amely tavaly nyáron, az egyházügyi törvény átírása nyomán vált egyre élesedő problémahalmazzá. A módosítás nyomán ugyanis az addigi egyházi fenntartó elveszítette egyházi státuszát és az azzal együtt járó, többmilliárdos kiegészítő normatívát.
Tovább
2012.
március
23. 16:59

Arany alkony: a főváros megmentené a nyugdíjasokat

Arany alkony: a főváros megmentené a nyugdíjasokat A fővárosi önkormányzat keresi a megoldást az Arany Alkony Idősek Otthona ügyében. A közlemény szerint a főváros az ellátottak biztonsága érdekében arra kéri az illetékes, másodfokon eljáró Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalt, valamint az eljárást felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, hogy mielőbbi döntésével tegye lehetővé, hogy legalább 4, de legfeljebb 6 hónapja legyen a fővárosi önkormányzatnak a probléma kezelésére.
Tovább
2012.
szeptember
11. 10:06

Arany Alkony: új fenntartóra várnak az idősotthonok

Arany Alkony: új fenntartóra várnak az idősotthonok Még mindig nem adta át a működési engedélyt az Arany Alkony idősotthonok új fenntartójának, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek (EMIH) a fővárosi kormányhivatal. A korábbi üzemeltető, a Kálvin János Presbiteri Misszió a lakók szerint azonban pénzhiány miatt csökkenti az ellátásuk színvonalát.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART