2012.
július
05. 06:07

Auschwitzi módszerekhez hasonlítja az MSZP a rokkantak felülvizsgálatát

Címkék:
korózs közeli Az MSZP szerint Josef Mengele, az auschwitzi koncentrációs tábor náci orvosának módszereihez hasonlít az, ahogy a kormány felülvizsgáltatja a rokkantakat. Az ellenzéki párt szerint a kabinet ezzel bizonyíthatóan emberek tucatjait hajszolta öngyilkosságba.

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a kormány "Mengele-tervet" hajt végre a Széll Kálmán Terv helyet. Úgy fogalmazott, "mint Auschwitzban a rámpán, egy ujjmozdulattal minősítenek munkára alkalmasnak végtag nélküli embereket". Azt mondta: a kabinet a Széll Kálmán Tervvel kétszázezer embert akar visszavezetni a munkaerőpiacra és így 217 milliárd forintot remél megtakarítani. Korózs Lajos szerint ez azt jelenti, hogy idén és jövőre is száz-százezer egészségkárosodott, vagy megváltozott munkaképességű embert kívánnak bizottság elé rendelni, amivel szerintük már most bizonyíthatóan emberek tucatjait hajszolták öngyilkosságba.

A szocialista politikus úgy vélte, a kormány mindent megtesz a rokkantak lejáratására, például "rokkant bányászoknak ajánlanak fel riksafuvarozó állást", miközben az eddigi felülvizsgálatok rácáfoltak állításaira, hiszen a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal eddig egyetlen visszaélésről sem számolt be. Az MSZP ezért felszólítja a kormányt, hogy kérjen elnézést a egészségkárosodottaktól és megváltozott munkaképességűektől, állítsa vissza a rokkantsági nyugdíjat. Az MSZP elnökségi tagja felidézte továbbá, hogy idén január 1-jétől megszűnt a rokkantsági nyugdíj, helyette a rehabilitációra nem javasolt személyek rokkantsági ellátásra jogosultak, amely akár élethosszig folyósítható. A rokkantsági ellátás azonban nem tartalmaz nyugdíjjárulékot, így az érintettek az öregségi nyugdíjkorhatár után sem kaphatnak nyugdíjat - figyelmeztetett a politikus.

Korózs Lajos emellett emlékeztetett arra is, hogy a jövő évi költségvetési javaslatban 500 millió forinttal csökkentették a megváltozott munkaképességűek bértámogatását, a korhatár alatti rokkantak ellátására pedig majd három milliárd forinttal kevesebb pénz jut. Sokan nem tudják, hogy a kabinet idén augusztus és december között nem támogatja az egészségkárosodott és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, ez idő alatt pedig mintegy 37 ezren veszíthetik el állásukat - hívta fel a figyelmet az ellenzéki politikus, megjegyezve: az MSZP szeretné tudni, a kormány miért csak 40 milliárd forinttal támogatja a foglalkoztatást, miközben a vállalkozóktól 62 milliárd forintos rehabilitációs hozzájárulást szed be.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
június
12. 15:13

A magyarok nem kérnek a nyugdíjkorhatár emeléséből

A magyarok nem kérnek a nyugdíjkorhatár emeléséből Egyre több munkavállaló kezdi elfogadni, hogy a nyugdíjba vonulás folyamata inkább szakaszos, fokozatos lesz – derül ki az Aegon legújabb felméréséből.
Tovább
2012.
május
25. 15:22

A rokkantak jogaiért tüntettek a fővárosban

A rokkantak jogaiért tüntettek a fővárosban A rokkantak és az elesett emberek jogaiért tüntettek civil szervezetek és magánszemélyek a Magyar Szociális Fórum és Szolidaritás mozgalom felhívására pénteken a fővárosban a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt.
Tovább
2011.
április
14. 09:23

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív Nincs új a nap alatt? Munkaügy terén lényegében csak eddig is érvényben lévő, illetve statisztika javító, vagy kiszámíthatatlan hatású, de többségében a munkavállalói jogokat tovább szűkítő, és esetenként a legális munkavállalás ellen ható intézkedéseket jelentett be a kormány a konvergencia programban.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART