2012.
szeptember
26. 14:35

Ausztriában egyéni nyugdíjszámlát javasolnak szakértők

Címkék:
bécsi parlament Az egyéni nyugdíjszámlák rendszerének bevezetését javasolta osztrák szakértők egy csoportja, a kérdésben kedden nyilatkozó szociális miniszter azonban elveteti az elképzelést.

A mintegy ötven közgazdász, illetve nyugdíjbiztosítási szakértő által támogatott elképzelés kidolgozói szerint az általuk javasolt modell kiszámíthatóbb és fenntarthatóbb lenne, és évente több milliárd eurós megtakarítást jelentene az állam számára. Hátránya viszont, hogy a jelenlegivel azonos összegű befizetések mellett alacsonyabb nyugdíjakat eredményezne, ugyanannyi járulék eléréséhez átlagosan öt évvel tovább kellene aktívnak maradniuk a munkavállalóknak.

A javaslat mögött sorakozott fel mások mellett Robert Holzmann, a Világbank egyik korábbi igazgatója és Bernd Martin ismert osztrák társadalombiztosítási szakértő.

Rudolf Hundstorfer szociális és munkaügyi miniszter az osztrák rádiónak kijelentette, hogy nem látja értelmét újabb reformoknak, hiszen a kormány nemrég hozott meg egy sor intézkedést a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban. A kormány intézkedéseinek hatása csak 2014-ben válik igazán érezhetővé - tette hozzá. A tárcavezető a tényleges nyugdíjba vonulási életkornak a törvényes nyugdíjkorhatárhoz közelítésében látja a megoldást.

Egy márciusban elfogadott költségvetési takarékossági csomag részeként szigorítják az előrehozott és korkedvezményes nyugdíjazás feltételeit Ausztriában. Az ezzel elérhető megtakarításokat 7,5 milliárd euróra becsülik. Az átlagos nyugdíjba vonulási életkor jelenleg 58 év az országban, ez a várakozások szerint 2016-ig 1,2 évvel emelkedhet. A törvény szerinti korhatár fő szabály szerint nőknél 60, férfiaknál 65 év, és a nők esetében 2024-től fokozatosan 65 évre emelkedik.

A szakértői javaslat radikális váltást jelentene a jelenlegi, három pillérre épülő - állami, magán-, illetve kiegészítő vállalati nyugdíjbiztosításból álló - rendszerhez képest. A befizetett járulékokat minden munkavállaló esetében külön egyéni számlán írnák jóvá. Nyugdíjba vonuláskor az egyéni számláról történne a nyugdíjak kifizetése, a befizetésekkel arányosan. Az állam feladata lenne garantálni az infláció mértéke feletti kamatokat. Nyugdíj-kiegészítést az állam a jelenlegivel szemben csak bizonyos esetekben utalna a nyugdíjkasszákba, így például a gyermekgondozási segély folyósításának idejére és akkor, ha a kifizetések nem érnék el egy államilag meghatározott minimálnyugdíj szintjét.

A bér után befizetett nyugdíjjárulékok mértéke első lépésben változatlan maradna, de a javaslat kidolgozói elképzelhetőnek tartják, hogy a későbbiekben mindenki maga határozhatná meg, mennyit fizet be a számlájára. Feltételként szabnák meg azonban, hogy a felgyűlt tőkének nyugdíjba vonulás előtt el kell érnie egy meghatározott összeget.

A munkáltatói oldal részéről az Iparszövetség támogatásáról biztosította a javaslatot, míg a munkavállalói érdek-képviseleti szervezetek elutasították azt.
Ausztriában az öregségi nyugdíj átlagos összege 1096 euró, ez az aktív kori kereset 80 százalékát teszi ki, jóval meghaladva az OECD-országok átlagát (59 százalék).

Forrás: MTI
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART