2012.
január
20. 08:49

Autózás: lecseréltetné az összes rendszámot a kormány

Címkék:
rendszám Az autók rendszámtábláinak cseréjével növelné a 2012-es költségvetés bevételeit a Nemzetgazdasági Minisztérium. A szaktárca erre az Európai Bizottságnak küldött decemberi jelentésében tett ígéretet: a tervek szerint a cseréből befolyó illeték idén 12 milliárd forintot tehet ki. Bár a jelentés pontos részleteket nem közöl, a hvg.hu információi szerint a kormány arra készül, hogy teljesen új nyilvántartási és azonosítási rendszert vezessen be, ami a rendszámok kötelező cseréjével járhat.

A kormány 12 milliárd forint bevételre számít a gépjárművek rendszámtábláinak cseréjéből: a már betervezett összeget értesüléseink szerint egy teljesen új, területi alapú azonosítási rendszer bevezetésével akarják beszedni. A költségvetésért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a közlekedésüggyel is foglalkozó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a felelősség ügyében egymásra mutogat, a két tárca egy hete képtelen válaszolni a hvg.hu kérdéseire.

A rendszámtáblák cseréjéből remélt tétel abban az NGM által készített jelentésben szerepel, amit a kormány az Európai Bizottságnak küldött decemberben, a túlzotthiány-eljárás keretében. A jelentés végén található táblázat – amely a kabinet 2012-es kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedéseit tartalmazza – szerint a kormány 12 milliárdos pluszbevételre számít a cseréből. De míg a többi tétel mellett feltüntették a bevételnövekedést megalapozó jogszabályt vagy intézkedést, a rendszámtábla-cseréhez a minisztérium nem fűzött magyarázatot.

Az autós érdekvédő, illetve lobbiszervezetek körében az az információ terjed, hogy a kormány egy teljesen új, az üzembentartó lakhelyét a rendszámtábla betűsorában feltüntető nyilvántartási és azonosítási rendszer kialakításán dolgozik. Ezt az információt később a döntés-előkészítés bizalmas jellegére hivatkozva egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrás a hvg.hu-nak megerősítette. Mint megtudtuk, a rendszámtáblák cseréjének jelentős illetékvonzata lehet, amit az autók tulajdonosai fizethetnek meg – innen a jelentésben feltüntetett, tervezett pluszbevétel.

Bűnmegelőzési indíték

Az utóbbi hetekben több autós civil szervezet is úgy értesült, hogy a kabinet az eddigi három betűből és három számból álló táblák cseréjét tervezi.

Állítólag ezt azzal indokolják a kormányban, hogy a járművek területi hovatartozását is feltüntető új rendszámok segítenék a bűnmegelőzést, mert a rendőrség könnyebben kiszúrhatná, ha az ország egy másik részéből való autó tűnik fel az adott vidéken, vagy egy bűncselekmény helyszínén. Az eddig kiszivárgott információkból az nem derül ki, hogy a tervezett új azonosítási és nyilvántartási rendszer alapját a járások vagy a megyék jelentenék-e.

A hvg.hu az Európai Bizottságnak küldött jelentésben szereplő 12 milliárdos tételről az NGM-ben és az NFM-ben is érdeklődött, de a minisztériumoktól az elmúlt egy hétben nem kaptunk választ. Az NGM sajtóosztályán csak annyit közöltek, hogy a hírt nem kívánják kommentálni, majd a közlekedésügyért felelős fejlesztési tárcához irányítottak, ám az NFM szerint a jelentést készítő gazdasági minisztérium az illetékes.

Az eddig kiszivárgott információkat a két tárca sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta.

Kétséges hiánypótlás

Az okmanyirodak.hu-n található adatok szerint jelenleg a rendszámtáblapár cseréje 8,5 ezer forintba kerül. A forgalomban lévő közel 3 millió jármű esetén a rendszámtáblák cseréje ennél jóval nagyobb összeg – több mint 25 milliárd forint – lenne, ám a hvg.hu által megkeresett érdekvédelmi szervezetek szakértői szerint egy év alatt nem lehetne lebonyolítani a teljes cserét (ami áthúzódhat a következő évekre), továbbá azt sem tartják kizártnak, hogy kötelező csere esetén csökkentenék az illeték nagyságát is.

Az egyik lobbiszervezet – az ügy politikai vonatkozásai miatt neve elhallgatását kérő – jogásza szerint nem zárható ki, hogy a tervezett rendszámtáblacsere csak a bevételnövelést szolgálja.

A parlamentnek tavaly ősszel benyújtott költségvetési törvénytervezetben ugyanis a külföldről behozott autók után szedett regisztrációs adóból 39 milliárdos bevételre számított a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca 2010-es 30 és a 2011-es 32,3 milliárdhoz képest bevétel-növekedéssel számolt, ám az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, Rogán Antal által az adótörvényekhez benyújtott módosítója miatt a tervezett összeg 14 milliárdra csökkent. Ezt nem ellensúlyozza ugyan a decemberi jelentésben szereplő 12 milliárdos összeg, de az időközben bevezetett, a kötelező felelősségbiztosításhoz csatolt új adófajta, a baleseti adó további 24 milliárdos többletbevételt hozhat 2012-ben az államnak.

Egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrás szerint az új azonosítási és nyilvántartási rendszer kidolgozása megtorpant az NFM-ben, így nem biztos, hogy még idén elindul a rendszámtáblacsere. A kormány december 28-án megjelent, a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló új rendelete még a három betű és három szám kombinációjából álló táblát tartalmazta. A rendelet még az uniós csatlakozás előtti rendszámtáblák cseréjét sem írja elő.

Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének adatai szerint tavaly közel 45 ezer új személygépkocsit írattak be a forgalomba, a rendszámtáblailletékükből megközelítőleg 382 millió forint bevétel származott. A válság miatt idén sem várható ugrásszerű növekedés a piacon, így az is kizárható, hogy ebből származó bevételre gondoltak volna a jelentés készítői.

Ez viszont azt jelenti, hogy a kormány téves adatokat küldött az Európai Bizottságnak, mint ahogy az sem világos, hogy miből kívánja így előteremteni a kieső 12 milliárd forintot.

Forrás: hvg.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART