2012.
január
23. 14:57

Az agy elektromos stimulálásával javítható a szélütöttek állapota

Címkék:
agy Reménykeltő a szélütésen átesett páciensek új terápiája, amelyben apró elektromos impulzusokkal stimulálják agyukat - idézte brit kutatók eredményét a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).

A kezelés hátterében lévő technikát a Southamptoni Egyetem és az Imperial College London munkatársai dolgozták ki, akik szerint a stimulálás gyorsítja a szélütött betegek felépülését.
Az úgynevezett transzkraniális (koponyacsonton keresztül történő) elektrostimuláció segíti az érintett agyterületen az új idegsejtek növekedését, ezáltal idővel helyreállhat a szélütés miatt megbénult páciensek mozgásának egy része. A szakértők remélik, hogy ezzel párhuzamosan a betegek beszédkészségét is javíthatják a technikával.

"Az eddigi tanulmányok azt mutatják, hogy az elektromos stimulálás növeli a kéreg ingerelhetőségét, és az érintett emberek jobban teljesítenek az összeadásban, beszédben és a mozgásban röviddel alkalmazása után" - foglalta össze Jane Burridge, a Southamptoni Egyetem helyreállító idegtudománnyal foglalkozó szakembere.

Mint hozzátette, szeretnének meggyőződni arról, hogy az így elért hatás hosszabb ideig is fennmaradhat, ezért a kezelések mellett rehabilitációs robotokkal is támogatják a páciensek mozgásfejlődését. Az első, öt páciens részvételével zajlott klinikai teszt eredménye reménykeltő, hamarosan újabb negyven embert vonnak be a kipróbálásba.

A szélütés a rokkantság vezető oka Európában, csak Angliában mintegy 450 ezer ember él jelenleg súlyos mozgás- vagy beszédkárosodással stroke miatt. Számos érintett ember agya az idő múlásával "újrahuzalozza" magát, így némiképp javul járása és beszédkészsége. A kutatók úgy vélik, hogy ezt az újrahuzalozási folyamatot gyorsítja meg a transzkraniális elektrostimuláció.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
június
26. 14:34

Agyunk az öregedéssel is fejlődik

Agyunk az öregedéssel is fejlődik Kevesen gondolnák, de a középkorú ember agya működik a legoptimálisabban: a csúcsformáját 40 és 68 év között éri el. Ekkor jóval lényeglátóbbak vagyunk, és könnyebben oldunk meg problémákat, nő a kreativitásunk. Persze nem árt, ha magunk is teszünk azért, hogy agyunk kondiban maradjon: a New York Times szerkesztőjének új könyve erre is ad tippeket.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART