2014.
február
10. 18:03

Az agyi érkatasztrófán átesett nők életminősége rosszabb, mint férfitársaiké

Címkék:
agy Az agyi érkatasztrófát elszenvedett nőknek rosszabb az életminőségük, mint férfitársaiknak - állapították meg amerikai kutatók, akik a Neurology című folyóiratban közölték tanulmányukat.

Az észak-kaliforniai Wake Forest Baptista Egészségügyi Központ kutatói agyi érkatasztrófán vagy átmeneti iszkémiás rohamon (TIA), más néven ministroke-on átesett pácienseket vizsgáltak. A tanulmány 1370 résztvevő bevonásával készült, akiknek mentális és fizikai egészségét először három hónappal, majd egy évvel a szélütést követően értékelték a szakemberek.

A kutatók a mobilitást, az önellátást, a mindennapi tevékenységeket, a depresszióra és a szorongásra való hajlamot, valamint a fájdalomérzetet kiértékelő képlettel mérték fel a páciensek életminőségét - adta hírül a BBC News.

Három hónappal a szélütést követően a nők nagyobb valószínűséggel számoltak be mobilitási problémákról, fájdalomról, rossz közérzetről, szorongásról, illetve depresszióról, mint a férfiak. A nemek közti legnagyobb eltérést a 75 év feletti korosztály esetében tapasztalták a szakemberek. Egy évvel a működészavar után a nők életminősége összességében nézve még mindig rosszabb volt, mint a férfiaké, de a két nem közötti különbség csökkent.

A tanulmányt vezető Cheryl Bushnell szerint a rossz hangulat, a fájdalom és a rossz közérzet mind hozzájárulhatnak a nők rosszabb életminőségéhez. A professzor szerint az is lehet, hogy a nők - a férfiakhoz képest - kisebb izomtömeggel rendelkeznek a stroke bekövetkezése előtt, és emiatt nehezebben épülnek fel.

A szakember rámutatott, hogy a fejlett kezelési módszereknek és megelőző intézkedéseknek hála ma már sokkal többen élik túl a szélütést, mint tíz évvel ezelőtt. A túlélők arányának növekedésére való tekintettel az orvosoknak és más egészségügyi dolgozóknak több figyelmet kellene fordítaniuk a páciensek életminőségével kapcsolatos kérdésekre, és jobb, többek közt gender-specifikus módszereket kellene kidolgozniuk a megfelelő beavatkozási eljárásokhoz.

"A tanulmány azt mutatja, hogy a nők életminősége sokkal rosszabb a szélütést követően, mint a férfiaké. Ennek oka azonban nem teljesen egyértelmű" - húzta alá Madina Kara idegkutató, a brit Stroke Egyesület tagja. "Az eredményekből továbbá az is kiderül, hogy a 65 év feletti nők nagyobb valószínűséggel élnek egyedül, ami meghatározó tényező lehet a rosszabb életminőségükben, mivel nem kapják meg a megfelelő támogatást" - tette hozzá a szakember.

Az idegkutató szerint mivel a nők általában az életük későbbi szakaszában szenvednek agyi érkatasztrófát, ezért csökkennek az esélyeik a stroke utáni természetes felépülésre.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
augusztus
25. 09:56

A stroke apró jelei

A stroke apró jelei A stroke nemcsak világszerte, hanem Magyarországon is a leggyakoribb halálokok közé tartozik. Hazánkban évente 40-50 ezren kapnak szélütést, és 13 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében. Akiknek sikerül a betegséget túlélni, azokra is komoly veszély leselkedik, hiszen közel 24 százalékuk még az első évben, további 5 százalék a második esztendőben életét veszíti. A stroke nemcsak az idősek betegsége, hiszen egyre fiatalabb korosztályt érint.
Tovább
2012.
április
19. 11:05

A stroke ellen csökkentsük a koleszterin szintünket!

A stroke ellen csökkentsük a koleszterin szintünket! Íme, egy újabb ok arra, hogy az emberek – különösen az idősebb nők – kerüljék étrendjükben a transz-zsírokat: egy új kutatás szerint 39 százalékkal magasabb a stroke kockázata azokban a menopauzán átesett nőkben, akik nagy mennyiséget fogyasztanak a gyorséttermi ételek és csomagolt élelmiszerek gyakori összetevőjéből.
Tovább
2011.
szeptember
02. 10:15

A stroke-ot gyakran "csendes stroke" előzi meg

A stroke-ot gyakran "csendes stroke" előzi meg A maradandó tünetekkel járó stroke-ot múló, néhány perces beszédelakadás, féloldali gyengeség vagy féloldali látótérkiesés előzheti meg. Bár pár perc alatt elmúlik a rosszullét, nem szabad figyelmen kívül hagyni.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART