2013.
április
20. 10:37

Az állam nem vonul ki teljesen a járóbeteg-szakellátásból

Címkék:
megfázás Bár továbbra is önkormányzati feladat marad, az állam nem vonul ki teljesen a járóbeteg-szakellátásból. A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent törvény ugyanis meghatározza, hogy ha az önkormányzat nem tud eleget tenni az egészségügyi ellátással járó feladatának, az állam köteles gondoskodni erről. A törvény szerint ez először ideiglenes állami feladatellátást jelent három hónapra, és a negyedik hónaptól válik véglegessé.

"A lakosság és a betegek szempontjából fontos az önálló járóbeteg-ellátást nyújtó rendelőintézetek működése" - emelte ki az államtitkárság. A most életbe lépett szabályozásról az önkormányzatok részletes tájékoztatást kapnak - tették hozzá.

Az egészségügyi ágazatvezetés korábbi tervei szerint a kórházak után a rendelőintézetek is állami tulajdonba kerültek volna. Az önkormányzatoknak viszont lehetőségük volt úgy dönteni, hogy a jövőben is megtartanák a járóbeteg-szakellátási feladatot. Erről február 15-ig kellett nyilatkozniuk.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár március 12-én a járóbeteg-szakellátásról szóló törvényjavaslat parlamenti vitájában elmondta: a határidőig az önkormányzatok több mint 80 százaléka azt jelezte, hogy megtartja járóbeteg-szakellátó intézményeit, nem adja át őket az államnak.
Az államtitkár kijelentette: önkormányzati feladat marad a járóbeteg-szakellátást biztosító rendelőintézetek működtetése.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART