2011.
április
04. 22:52

Az álmatlanság ellen - Gyógyszer nélkül

Címkék:
Az alvás világnapja Németországban hovatovább népbetegséggé válik az álmatlanság. Kiváltképpen az idősebb nemzedék küzd ezzel a problémával. A német betegbiztosító intézetek most közzétett tanulmánya szerint immár négy millióra tehető az álmatlanságban szenvedők száma, vagyis egyre több ember életét árnyékolja be ez a tünet.

A felmérés szerint közel másfél millióra tehető azoknak a száma, akik rendszeresen szednek altatót, holott ezt az orvosok általában ellenzik. Arra hivatkoznak, hogy az altató éjszaka nem tud teljes mértékben lebomlani, és az ébredés után befolyásolja a reakciókészséget.

Kiváltképpen az idősebb nemzedéket érinti súlyosan ez a probléma, mert bár a nyugdíjasok ágyban tölthetnék a hatóanyagok lebomlásához szükséges időt, a környezeti hatások őket is viszonylag korai felkelésre késztetik. Így az altató hatására kábán kezdik a napot, könnyen megbotlanak, elcsúsznak - más szóval gyakran válnak otthoni baleset áldozataivá.

Szakértők úgy vélik, hogy a napi stressz, a viszonylag kevés testmozgás, a dohányzás és a szeszes ital fogyasztása az álmatlanság legfőbb oka, nem egyszer pedig a partner horkolása zavarja az embert az elalvásban.

A tanulmány egyik elkészítője, Anette Bleher az álmatlanság leküzdésére a hálószoba alapos kiszellőztetését, lefekvés előtt pedig sétát ajánl, és azt is javasolja, hogy lefekvés előtt legalább két órával ne együnk és alkoholt se fogyasszunk.

A szeszes italok ugyan elernyesztik az izmokat, de lassítják a lélegzést, és közvetve jelentősen hozzájárulnak a horkoláshoz is, ami szintén veszélyt jelent az egészségre, mert csökkenti az agy oxigén-ellátását.

Forrás: InfoRádió

Vissza
2010.
február
23. 14:06

Hagyd aludni a nagypapát!

Hagyd aludni a nagypapát! Az idősek alvási szokásait vizsgálták kaliforniai kutatók. Különös eredményre bukkantak. Nem igaz, hogy az idősebbeknek kevesebb alvásra lenne szükségük mint a fiataloknak, állapították meg amerikai kutatók. Az időseket sújtó gyakori felébredések oka, valószínűleg egészségügyi problémákból adódik.
Tovább
2010.
december
14. 06:34

Valóban szükségünk van hét óra alvásra?

Valóban szükségünk van hét óra alvásra? Igen, valóban, állítja egy amerikai alváskutató. Bár az, hogy valakinek mennyi alvásra van szüksége, egyénenként változó, de a különbségek nem nagyok, és a legtöbbünknek, ideértve az idősebbeket is, 7-8 óra alvást igényelne a szervezete.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART