2013.
november
01. 16:54

Az Alzheimer-kórhoz köthető újabb géneket fedeztek fel

Címkék:
telomer Az Alzheimer-kórhoz köthető tizenegy új gént fedeztek fel a tudósok a betegség genetikai hátterét vizsgáló eddigi legnagyobb kutatás során, megkétszerezve ezzel a kór kialakulásáért felelős potenciális "bűnösök" számát.

A Nature Genetics című szakfolyóiratban közölt tanulmány szerint immár 21-re nőtt a betegséghez köthető gének száma. Az Alzheimer's Research UK nevű brit szervezet úgy véli, hogy az eredmények "jelentősen segíthetik" a betegség jobb megértését.

A lakosság öregedésével világszerte egyre súlyosabb gonddá válik az Alzheimer-kór, amely a gondolkodás és a megismerési funkciók beszűkülésével, magatartásváltozással, majd gyors biológiai leépüléssel jár. Kórélettanilag az agy körülírt részeiben, a halánték- és a homloklebenyben, valamint a hippokampuszban sorvadást, idegsejt-degenerációt és egy kóros fehérje, amyloid felszaporodását igazolták.

A betegség pontos okát, az agysejtek elhalását, a megfelelő kezelést és a diagnózis felállítását illető legfőbb kérdésekre azonban még ma sincs válasz. "Nagyon nehéz úgy kezelni egy betegséget, hogy nem vagyunk teljesen tisztában a kialakulásához vezető okokkal" - mutatott rá a Cardiffi Egyetemen dolgozó Julie Williams, a tanulmány egyik vezető kutatója.

A világ legjobb, Alzheimer-kórral foglalkozó genetikusainak majdnem háromnegyedét tömörítő kutatócsoport most 17 ezer beteg és 37 ezer egészséges ember DNS-ét vette alapos elemzés alá. Az összesen 145 tudományos intézményből érkezett szakemberek 21 olyan gént, vagy információ-készletet találtak, amelyek valószínűbbé tehetik az Alzheimer-kór kialakulását. E gének léte nem jelenti egyértelműen a betegség kifejlődését, de növeli a kockázatot.

Az érintett gének szervezetben betöltött funkciójának vizsgálatával a szakemberek megnézhetik, hogy mely folyamatok romlanak el a betegség során. Williams szerint "van valami az immunrendszer reakciójában, amely az Alzheimer-kórt okozza". Az a mód, ahogy a szervezet a koleszterint kezeli, és az, ahogy az agyban található sejtek a makromolekulákat kezelik (endocitózis) a jelek szerint szintén szerepet játszanak a betegség kialakulásának folyamatában.

A szakemberek szerint újabb kutatócsoportokra van szükség az Alzheimer-kórt kiváltó mechanizmusok azonosítására és a megfelelő kezelések, köztük gyógyszerezés, génterápia, vagy életmódváltás kidolgozására - adta hírül a BBC News.
(http://www.bbc.co.uk/news/health-24670848)

Forrás: MTI

Vissza
2010.
november
13. 16:17

Az Alzheimer-kór és tünetei

Az Alzheimer-kór és tünetei Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.
Tovább
2011.
június
25. 12:45

Az Alzheimer-kór is válságba sodorhatja a gazdaságot

Az Alzheimer-kór is válságba sodorhatja a gazdaságot A lakosság elöregedésével párhuzamosan egyre nagyobb súllyal nehezedik az Alzheimer-kór a világgazdaságra a következő években – figyelmeztettek szakértők egy amerikai kongresszusi meghallgatáson. Világszerte 24-36 millióan szenvednek a gyógyíthatatlan demenciában, és ez a szám 2050-re várhatóan eléri a 115 milliót – közölték a szakértők a képviselőház külügyi bizottságában tartott meghallgatáson.
Tovább
2013.
április
06. 10:49

Az Alzheimer-kór népbetegség lesz

Az Alzheimer-kór népbetegség lesz Az Alzheimer-kór a jövő betegsége, hiszen ahogy öregszik a föld lakossága, úgy lesz egyre nagyobb arányú e kór előfordulása. A WHO tavaly szorgalmazta, hogy tekintsék közegészségügyi krízisnek a betegséget globális hatása miatt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART