2011.
november
01. 11:08

Az arabok kibővítik a nyugdíjrendszerüket

Dubai Az Egyesült Arab Emirátusok (EAE) hosszú tárgyalássorozat után végre elhatározta magát, és hamarosan egy kötelező nyugdíjpillért indít a bevándorló munkások számára, a tőkefedezeti pillér bevezetésének célja az lesz, hogy a helyi vagyonkezelési piacot felépítsék és megerősítsék a helyi pénz- és tőkepiacot - írja Financial Times. Egy tanácsadó cég szerint hihetetlen növekedési potenciállal kecsegtet ez a lehetőség, hiszen a nyugdíjrendszer kibővítése több százmilliárd dolláros megtakarítást tudna összegyűjteni.

Az emirátusok már 2009 óta folytatott megbeszéléseket a külföldi munkavállalókkal és vállalatokkal, hogy egy kötelező nyugdíjpillért létrehozzanak, azonban a tárgyalások csak most jártak sikerrel. Jelenleg az EAE lakosságának 8 millió főjéből 90 százalék nem helyi illetőségű, pontosan ezért a nyugdíjpillér lefedettségével különösebb gond nem lehet.

Egyelőre még arról nem lehet tudni, hogy mikortól indulna a rendszer élesben, viszont az már biztos, hogy a foglalkoztatónak a bruttó bér 8 százalékát kellene a nyugdíjalapokba utalni. Előre láthatóan a munkavállalónak ezt az összeget majd ki kell egészítenie, azonban pontos elvárások ilyen szinten még nem fogalmazódtak meg.

Itt már tudják, hogy a nyugdíjalapok jó befektetők

A tőkefedezeti pillér bevezetésétől alapvetően azt várják az EAE-ban, hogy a gazdasági fejlődést ezzel ösztönözni tudják, klasszikusan a nyugdíjalapok ugyanis hosszú távú befektetők, szerepükkel hozzájárulhatnak a tőkepiacok fejlődéséhez, legyen szó akár részvényekről, akár kötvényekről szó. Az alapok felállítása a vagyonkezelési piacot is támogatja, hiszen a nyugdíjvagyon kezelését várhatóan külső szereplőknek is kiadják az intézmények, legyen szó helyi vagy nemzetközi házakról.

A hírek szerint befektetési korlátokat is bevezetnének, mivel a helyi piac egyelőre még csak a fejlődési szakaszban van, érdemes a helyi kitettséget körülbelül 15 százalékra szorítani, miközben a pénz többségét külföldön fektetnék be. Ha ez nem így lenne, akkor úgy is fel lehetne fogni az új nyugdíjpillért, mintha az egy speciális adó lenne. Sőt akár azt is rá lehetne sütni a kezdeményezésre, hogy az állami fejlesztési projektek finanszírozására van kitalálva.

Forrás: portfolio.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART