2013.
március
17. 12:01

Az egészséges ételek is roncsolhatják a fogakat

Címkék:
fogsor Az egészséges ételek ugyan jót tesznek a szervezetünknek, de fogainkra akár roncsoló hatással is lehetnek. A gyümölcsök és a szénsavas víz hasonló károkat okozhat, mint az édességek és a cukros üdítők.

Mindenki számára az ideális fogsor, gyöngyház fehér, és egészséges. Azonban ahhoz, hogy ezt elérjük, fontos a mindennapi fogmosás, a fogselyem használata, és persze a vitaminban gazdag egészséges étrend. Azt viszont kevesen tudják, hogy sok egészségesnek számító étel – jótékony hatása mellett – roncsolja is a fogakat.

Milyen típusú ételek károsak a fognak?

A szájban lévő baktériumok az ételből kivont cukrot elégetik, életbe maradásuk érdekében, melléktermékként sav jön létre, ami a fogak lyukadásához, és a fogzománc feloldásához vezet – mondja Matt Messina a clevelandi American Dental Assosiation fogorvosa és a D.D.S fogyasztói tanácsadója. Általánosságban azok az élelmiszerek amelyek sok cukrot tartalmaznak rosszat tesznek a fogaknak, mivel a ragadós cukor hosszú ideig megmarad a fogakon, ezáltal a baktériumoknak több idejük van roncsolni azokat.

Azonban nem csak a cukros, hanem a savas ételektől is óvakodni kell, mivel potenciálisan károsítják a fogzománcot – tette hozzá Messina. A szénsavas üdítők ezért duplán roncsolják a fogakat, mert cukrot és savat is tartalmaznak.

Öblítsünk

Amennyiben nincs módunk a fogmosásra, természetes segítségként nyálunk állhat. A nyál ugyanis segít kimosni az ételmaradékokat a fogak közül, és a baktériumok okozta savat is megköti. Bizonyos élelmiszerek ugyan az egészségre jó hatással vannak, mint például az aszalt gyümölcsök, de az ép fogak érdekében ezek után az élelmiszerek után jobb, ha kiöblítjük a szánkat, vagy a legjobb, ha fogat mosunk – mondja a szakértő.

A hét legrosszabb étel a fognak:

Szénsavas üdítők: Amennyiben nem bírjuk megállni, hogy ne igyunk szénsavas vagy cukros italokat, semmiképp ne kortyolgassuk őket sokáig, inkább igyuk meg gyorsan egyszerre, így kevesebb ideig van a szájban, így kevesebb kárt okoznak.

Aszalt gyümölcsök: Az aszalt gyümölcsök magas cukortartalma táplálja a fogakban lévő baktériumokat, amely segíti a fogak erózióját.

Kemény cukorkák: A kemény cukroknak két rossz tulajdonságuk is van, mivel nem csak tapadnak a fogakra, de sokáig is fogyasztjuk őket így több idejük van a károsításra.

Alkohol: A lágy szövetek irritálásával csökkenti a természetes nyálképződést.

Citrusfélék: Elősegítik a fogszuvasodást, és a fogzománcot roncsolhatják, de ha öblögetünk, a gyümölcsök fogyasztása után sokat segíthetünk a fogak épségben maradásáért.

Keményítő tartalmú élelmiszerek: A burgonya, vagy a kenyér a fogak közé szorulva hosszasan táplálják a baktériumokat.

Kávé: A kávé nem csak elszínezi a fogakat, de a benne lévő cukor miatt rájuk is ragad.

Forrás: mno.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART