2011.
november
28. 09:51

Az egészségügyi dolgozók egyre elkeseredettebbek

Címkék:
kórházi ágyak A Magyar Rezidens Szövetség tisztában van az ország gazdasági helyzetével, ám, ha Magyarországon továbbra sem veszik elég komolyan az egészségügyi dolgozók felmondási akcióját, itthon is könnyen odáig fajulhat a helyzet, mint Szlovákiában, mert a kollégák egyre elkeseredettebbek - nyilatkozta Papp Magor, a szervezet elnöke.

A szomszédos országban most "élesednek be" a felmondások, s az egészségügyi válság miatt szükségállapot bevezetése fenyeget Szlovákiában - hívta fel a figyelmet. A felmondások "aktiválása" nálunk is közelít, bő egy hónappal az akció vége előtt az egészségügyi dolgozók egyre elkeseredettebbek, teljes kórházi részlegek csatlakoznak – mondta a rezidensszövetség elnöke.
"Meg kellett húzzuk a határt, amennyinél egy orvos nem kereshet kevesebbet. A kollégák nem fogják felvállalni, hogy 2012. január elsejétől is kevesebbet keressenek, mint Magyarországon egy utcaseprő, vagy egy krumplisütő" - fogalmazott.

Papp Magor közlése szerint valamennyi tárgyaláson jelezték, tisztában vannak az ország gazdasági helyzetével. Mint mondta: nincsenek irreális elvárásaik. Ha az ágazat vezetése végre bemutatná az egészségügyi dolgozók életpályamodelljét, és annak első lépése január elsejével életbe is lépne, akkor az képes lenne az orvos elvándorlást csökkenteni - tette hozzá.

A szövetség elnöke szerint, ha elsőként a legnehezebb helyzetben lévő, vagyis a közalkalmazotti bérért dolgozókon segítenek, "az alkalmas lehet a tűzoltásra". Ezzel együtt viszont láthatóvá kell tenni a következő lépcsőket is, a 28 ezres orvostársadalom számára kell biztosítani egy elfogadható bérszínvonalat – emelte ki Papp Magor, megjegyezve: "nem luxusautóért, hanem a megélhetésért harcolnak".
Mindeközben a rezidensszövetség elnöke szerint Szócska Miklós egészségügyi államtitkár több mint két hónapja nem egyeztetett velük, nem is próbálja megoldani a helyzetet.

Gyakrabban jelennek meg orvosokat lejáraó hírek

Papp Magor a múlt héten kirobbant Uzsoki utcai kórház állítólagos morfintúladagolási botránya kapcsán azt mondta, a vádak alátámasztására semmiféle bizonyítékot nem látott. Tudomása szerint az egész ügy hátterében egy belső konfliktus áll. Szerinte az mindenesetre "érdekes", hogy épp az akciójuk végéhez közeledve került elő egy ilyen horderejű, több évvel ezelőtti történet.
Ennek kapcsán megjegyezte, a cseh, a lengyel és a szlovák kollégák is jelezték, hogy akciójuk idején gyakoribbá váltak az orvosok lejáratásáról szóló hírek a sajtóban. Papp Magor szerint az ágazatvezetésnek mielőbb ki kell állnia az egészségügyi dolgozók mellett, mert ez az eset tovább rontja a hangulatot az egészségügyben.

Szlovákiában az egészségügyi ágazatban annak következtében alakult ki válsághelyzet, hogy a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) nem tudott megegyezni a kórházi orvosok követeléseiről. Szeptemberben mintegy kétezer kórházi orvos felmondott a munkahelyén. A felmondási idő november végén lejár, így orvoshiány miatt több kórház nem tudná ellátni feladatait.
Szombat este a szlovák kormány rendkívüli ülésén, Pozsonyban úgy döntöttek egyelőre nem hirdetnek ki szükségállapotot az egészségügyben kialakult válság miatt. Iveta Radicová miniszterelnök közölte: a kabinet hétfőn újra rendkívüli ülést tart, hogy áttekintse a helyzetet.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
november
26. 10:57

Szükségállapot fenyeget Szlovákiában

Szükségállapot fenyeget Szlovákiában Nem kizárt, hogy szükségállapotot hirdetnek ki Szlovákiában, mert Iveta Radicová miniszterelnök és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség újabb megbeszélése péntek este ismét megegyezés nélkül zárult.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART