2011.
május
06. 15:29

Az elöregedő társadalomhoz kell igazítani a nyugdíjrendszert

Réthelyi Miklós Néhány európai uniós tagállamban, így Magyarországon is a nyugdíjrendszert az elöregedő társadalomhoz kell igazítani, ahhoz a helyzethez, hogy míg a járulékfizetők száma csökken, addig a nyugdíjasoké nő - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter egy budapesti konferencián pénteken.

Az elkövetkezendő évtizedekben várhatóan évente 2-3 hónappal nő majd a várható élettartam, ugyanakkor a népességnövekedési ráta néhány tagállamban csökken, ezért a nyugdíjrendszereket olyan helyzethez kell igazítani, amikor a nyugdíjban részesülők száma növekszik, míg a járulékfizetőké csökken - mondta Réthelyi Miklós az Életciklusok és nyugdíjrendszerek címmel, a magyar EU-elnökség programja keretében megrendezett kétnapos tanácskozás kezdetén.

A tárcavezető rámutatott: az európai nyugdíjrendszerek nagyon hasonló kihívásokkal küzdenek, ugyanakkor a társadalombiztosítási rendszerek történelmi és gazdasági okok miatt nagymértékben eltérőek a tagállamokban. Ezért erőteljesebb együttműködésre van szükség, és a lehető legjobb kombinációt kell megtalálni az uniós és a nemzeti szintű szakpolitikai tervek között - hangsúlyozta. Közölte, a magyar elnökség elkötelezett, hogy a nyugdíjrendszerekről szóló vitát tovább folytassa, és annak lendületet adjon. Ennek érdekében a témában két konferenciát rendeznek a magyar uniós elnökség ideje alatt - jegyezte meg Réthelyi Miklós.

A nyugdíjrendszerek fenntarthatóságáról szólva fontosnak nevezte, hogy átalakításuknál vegyék figyelembe - egyebek mellett - a gyermeknevelést és az atipikus foglalkoztatást, valamint ösztönzőket alkalmazzanak annak érdekében, hogy a munkában töltött idő meghosszabbodjék. Réthelyi Miklós közölte: a végső cél az, hogy többen, hosszabb ideig dolgozzanak. Ehhez - mint mondta - az is szükséges, hogy a munkahelyi feltételeket, a munkaidő szerkezetét hozzáigazítsák az egyre öregedő munkaerőhöz.

Ralf Jacob, az Európai Bizottság foglalkoztatási osztályvezetője beszédében szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy szakértők szerint a jelenlegi gazdasági és társadalmi trendek azt mutatják, a mostani nyugdíjrendszerek nem maradnak fenntarthatóak. Michel Daerden, a belgiumi nyugdíjak és nagyvárosok minisztériumának vezetője a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta annak érdekében, hogy biztosíthassák az európai polgárok jólétét. Mindkét külföldi előadó szólt arról is, hogy a nyugdíjrendszerekben fel kell számolni a nők és a férfiak közötti egyenlőtlenséget.

Forrás: fidesz.hu

Vissza
2011.
február
18. 05:52

Európa megőszül

Európa megőszül Az Európai Bizottság a tagállamokat győzködi, hogy nyugdíjkorhatáraikat "automatikusan igazítsák" az országokban várható élettartamhoz.
Tovább
2011.
február
02. 17:20

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert A kormány megmentette a nyugdíjrendszert Orbán Viktor szerint, aki szerdai sajtótájékoztatóján példátlan összefogásnak nevezte azt, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe. A kormányfő szerint szabad volt a választás lehetősége, a magánpénztárakban maradókat "magabiztos" és "bátor" embereknek nevezte.
Tovább
2011.
február
26. 09:46

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával Az euróövezeten kívüli EU-tagállamoknak, így Magyarországnak is az az érdeke, hogy sikeres legyen a zóna 17 országának március 11-i csúcstalálkozója, és az euró helyzete stabilizálódjon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnökével.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART