2012.
december
07. 08:38

Az EU elé viszik a rokkantnyugdíjasok ügyét

Címkék:
Tabajdi Csaba Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP) delegációjának vezetője csütörtökön közölte, hogy levélben Viviane Redinghez, az Európai Bizottság igazságügyi és szabadságjogi kérdésekben illetékes alelnökéhez fordult a magyarországi korkedvezményes és rokkantnyugdíjasok ügyében.

A szocialista EP-képviselő szerint ebben a kérdésben az Orbán-kormány semmibe vette a visszamenőleges hatály tilalmának európai alapelvét.

Közleményében Tabajdi emlékeztetett arra, hogy Reding szeptemberben javaslatot tett olyan uniós ellenőrző rendszer felállítására, amely a tagállami igazságügyi rendszerek működését, a demokratikus alapértékek tiszteletét vizsgálja.

"A visszamenőleges hatályú törvénykezés ellenkezik az európai jog alapelveivel, és elfogadhatatlan egy uniós tagállamban. A felállításra kerülő uniós monitoring rendszernek ezért ki kell vizsgálnia, hogy milyen károkat okozott az Orbán-kormány a magyar állampolgároknak azzal, hogy visszamenőlegesen csökkentette, sőt egyes esetekben megszüntette a korkedvezményes és a rokkantnyugdíjakat" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

Beadványa indoklásában a magyar EP-képviselő kifejtette: az uniós jog egyik alapelve a jogbiztonság követelménye, amelynek része a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalma. Ez megjelenik az Emberi Jogok Európai Egyezményében, valamint a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában, valamint az Európai Unió Bíróságának igazságszolgáltatási gyakorlatában is - tette hozzá.

Forrás: MTI
 

Vissza
2012.
január
25. 19:53

A rokkant csak ne utazgasson, ha gyalog is mehet!

A rokkant csak ne utazgasson, ha gyalog is mehet! AZ Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye: Azzal, hogy a 2011. december 31-éig rokkantnyugdíjas megérte 2012. január 1-jét, és nyugdíjasból a legjobb esetben rokkantsági ellátottá vált, egyúttal kikerült az ugyanaznap Alkotmányból Alaptörvénnyé változott legmagasabb szintű jogszabályunk nyugdíjasokra vonatkozó védelme alól is.
Tovább
2012.
október
12. 16:27

A rokkant- és rehabilitációs ellátásokra is vonatkozik a visszamenőleges emelés

A rokkant- és rehabilitációs ellátásokra is vonatkozik a visszamenőleges emelés Nem csak a nyugdíjakra, hanem egyebek mellett a rokkantsági- és rehabilitációs ellátásokra is vonatkozik az 1,6 százalékos visszamenőleges emelés; az érintettek novemberben átlagosan 14 ezer forintot kapnak a nyugdíjak, illetve az egyéb ellátások mellett - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális államtitkára.
Tovább
2012.
május
25. 15:22

A rokkantak jogaiért tüntettek a fővárosban

A rokkantak jogaiért tüntettek a fővárosban A rokkantak és az elesett emberek jogaiért tüntettek civil szervezetek és magánszemélyek a Magyar Szociális Fórum és Szolidaritás mozgalom felhívására pénteken a fővárosban a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt.
Tovább
2011.
április
14. 09:23

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív Nincs új a nap alatt? Munkaügy terén lényegében csak eddig is érvényben lévő, illetve statisztika javító, vagy kiszámíthatatlan hatású, de többségében a munkavállalói jogokat tovább szűkítő, és esetenként a legális munkavállalás ellen ható intézkedéseket jelentett be a kormány a konvergencia programban.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART