2014.
október
01. 11:32

"Az idős emberek az ország tartóoszlopai"

Címkék:
Balog Zoltán miniszter FOTÓ: MTI, Koszticsák Szilárd Az idős, nyugdíjas emberek az ország tartóoszlopai, akikre nemcsak kormányzati, de helyi, önkormányzati szinten is oda kell figyelni - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden az idősek világnapja alkalmából rendezett ünnepségen.

Balog Zoltán azt mondta, a mai idős emberek azok, akik az elmúlt évtizedeket végigdolgozták, és kétkezi vagy szellemi munkájukkal, gyermekneveléssel vagy éppen tanítással életben tartották az országot. A miniszter szavai szerint meg kell becsülni az időseket, és fel kell mutatni azt, milyen érték van az ő elvégzett munkájukban.
Arról beszélt, a kormány nemcsak az év egy napján, az idősek világnapján kíván az idősekre odafigyelni, problémáikkal foglalkozni, hanem számos intézkedésében. Ezek között említette a rezsicsökkentést, a gyógyszerár-támogatást vagy a "nők 40" programot.

Jelezte: ez utóbbinak köszönhetően már 120 ezer - 40 évet ledolgozott - nő mehetett korábban nyugdíjba.
Közölte, bízik abban, az idősek ezekben a támogatásokban érzékelik azt, hogy fontosak a kormányzat számára.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai nyugdíjasok jobb egészségi állapotban vannak és aktívabbak, mint a korábbi azonos korosztályok néhány évtizeddel korábban, és úgy fogalmazott: "ma a 60 az új 50, és a 70 az új 60".

A miniszter a Nobel-díjas Albert Schweitzer német teológus, lelkész, orvos szavait idézve kitért arra, a fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota, "a jókedv és a kalandvágy győzelme", és csak az öregszik meg, aki lemond eszményeiről.
A világnap alkalmából évenként odaítélt Idősbarát Önkormányzat Díjakra utalva azt mondta, azzal arra kívánják felhívni a figyelmet, helyi szinten milyen sokat lehet tenni azért, hogy a nyugdíjasoknak könnyebb legyen az életük.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Pintér Sándor belügyminiszter az idősügy területén végzett tevékenysége elismeréseként 2014-ben Idősbarát Önkormányzat Díjat adományozott a főváros XV. kerületi önkormányzatának, Szombathelynek és Hódmezővásárhelynek, valamint a Csongrád megyei Üllés nagyközség és a Hajdú-Bihar megyei Folyás község önkormányzatának. E díjakat Balog Zoltán és Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára adta át.

Balog Zoltán "az idősek emberi méltósága, anyagi, fizikai, lelki egészsége, az időskori aktivitás megőrzése érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként" Idősekért díjat adott át - Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkárral közösen - Horváth Gabriellának, a Hatvani Idősek Otthona intézményvezetőjének, Katona Péternének, a Zirci Városi Nyugdíjas Klub vezetőjének, Keszthelyi Jánosnénak, a mohácsi Csele Polgári Kör vezetőjének, Monspart Sarolta sportolónak, magyar bajnoknak és világbajnoknak, Nagy Menyhértnének, a nagykátai Katica Nyugdíjas Klub tiszteletbeli vezetőjének, Pánti Ildikó Annának, a karcagi Győrffy István Általános Iskola nyugalmazott intézményvezetőjének, a helyi nyugdíjasklub munkatársának, Sáradiné Kálmán Juditnak, a Kőbányai Szivárvány Nonprofit Kft. ápolást-gondozást nyújtó munkacsoportja vezetőjének, Terbe Józsefnének, a Dunakeszi Nyugdíjas Kirándulóklub elnökének és Tóbiás Tibornénak, a pesthidegkúti nyugdíjasklub vezetőjének. Baán Istvánné, a Pápai Nyugdíjas Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Egyesület elnöke a díjat később veszi át.

Forrás: MTI

Vissza
2010.
október
01. 10:17

Idősek Világnapja

Idősek Világnapja Szeretettel köszöntjük olvasóinkat az Idősek Világnapján! Jó egészséget kívánunk mindannyiuknak!
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART