2013.
október
04. 16:20

Az idősebb munkavállalók jogvédelmét szorgalmazza az Európa Tanács

EU zászlók Az idősebb munkavállalók jogainak megerősítését szorgalmazta az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése, pénteki strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában. A dokumentum szerint az idősek gyakran igazságtalan diszkrimináció elszenvedői, amikor be kívánnak lépni, vagy vissza akarnak kerülni a munkaerőpiacra, illetve amikor továbbképzésre jelentkeznek.

Az ET-határozat felszólította az összeurópai szervezet tagállamait, hogy nemzeti jogalkotásuk során küszöböljék ki az életkor alapján történő hátrányos megkülönböztetést a munkavállalás tekintetében is.

A témáról folytatott vitában Kalmár Ferenc András KDNP-s országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy ez a probléma - az európai társadalmak elöregedése miatt - egyre többeket érint.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a nyugdíjkorhatár elérése előtti utolsó öt évben csak "különleges és nagyon indokolt esetben" lehet elbocsátani a munkavállalót. Emellett - tette hozzá - adókedvezményben is részesülnek azok a munkáltatók, amelyek 55 év felettieket alkalmaznak.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART