2012.
december
11. 17:52

Az idősebbek jobban alszanak

Címkék:
Az alvás világnapja A Pittsburgh-i Egyetem új kutatása megkérdőjelezte azt a nézetet, miszerint az idős, nyugdíjaskorú emberek korábban mennek aludni, és hajnalban ébrednek. Kiderült ugyanis, hogy az idősek többsége valójában alvászavaroktól mentesen és jól alszik.

A kutatók 1200 hatvanöt éves és idősebb nyugdíjast hívtak fel telefonon, hogy alvási szokásaikról érdeklődjenek. Az eredményekből kiderült, hogy a megkérdezettek közel fele átlagosan hét és fél órát alszik éjjelente, 23.00 és 7.30 óra között.

A megkérdezettek háromnegyede több mint hat és háromnegyed órát alszik naponta. Ez azért is fontos információ, mert az egyén szempontjából az alvás minősége sokkal nagyobb hatással van az egészségre, mint az életkor. Az időskori nappali aluszékonyság is inkább a szedett gyógyszerek mellékhatásaihoz, illetve a rossz éjszaki alváshoz köthető, mintsem a korhoz.

Timothy Monk, a Pittsburgh-i Egyetem és Orvosi Központ pszichiáter professzora szerint az eredmények azt sugallják, hogy az idősek többsége jobban alszik, mint gondolták. „Az a sztereotípia, miszerint a nyugdíjasok este nyolckor mennek lefeküdni és indokolatlanul aluszékonyak napközben, elég pontatlan. Ez arra utal, hogy a mai hatvanasok valójában az új 40-esek” – fogalmazott a kutató.

A szakemberek szerint bár valóban előfordul, hogy valaki nyugdíjaskorában rosszabbul alszik és napközben aluszékonyabb, az ilyesmi hátterében valamilyen betegség vagy egy gyógyszer mellékhatása állhat, amit érdemes kivizsgáltatni.

A tanulmány a Healthy Aging and Clinical Care in the Elderly oldalain jelent meg.

Forrás: mno.hu

Vissza
2011.
április
04. 22:52

Az álmatlanság ellen - Gyógyszer nélkül

Az álmatlanság ellen - Gyógyszer nélkül Németországban hovatovább népbetegséggé válik az álmatlanság. Kiváltképpen az idősebb nemzedék küzd ezzel a problémával. A német betegbiztosító intézetek most közzétett tanulmánya szerint immár négy millióra tehető az álmatlanságban szenvedők száma, vagyis egyre több ember életét árnyékolja be ez a tünet.
Tovább
2012.
március
01. 14:44

Az alvás minősége javul a korral

Az alvás minősége javul a korral A közhiedelemmel ellentétben az idősek mégsem alszanak rosszul, sőt az életkorral javul az alvásunk minősége - legalábbis erre jutottak 150 ezer ember kikérdezése alapján amerikai kutatók.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART