2012.
június
12. 17:23

Az idősebbek jobban elutasítják a ki- és bevándorlást

Címkék:
határ Minden tizedik magyar szándékozik külföldre költözni és egyben támogatja a menedékkérők befogadását, míg háromszor ennyi, azaz minden harmadik magyar felnőtt ellenzi, hogy Magyarország beengedjen menedékkérőket és maga sem tervez migrációt. A befelé és kifelé is nyitottak jellemzően fiatalabbak és jobban képzettebbek mint azt ellenző honfitársaik, sőt többet is neteznek.

A társadalom egészében sokkal többen vannak azok, akik sem migrációt nem terveznek, se nem támogatnák, hogy Magyarországra több bevándorló érkezzen, őket nevezi a TÁRKI idén és tavaly is elvégzett kutatása "sebeseki" csoportnak. A fiatalok közt azonban lényegesen nagyobb a kifelé és befelé nyitott személy, aki a külföldre költözés gondolatát és a magyarországi bevándorlók befogadását sem veti el.

Az országba menekültet be nem engedő és maga migrálni se akaró "sebeseki" csoport aránya a teljes népességben a kutatás alapján 29 százalék, míg a migránsokat befogadó és külföldre költözést egyaránt fontolgató "kiisbeis" típus aránya 12 százalék volt 2011-ben, ami lényegében megegyezik az idei értékekkel. A két típus egymáshoz viszonyított aránya nagyon eltér a 35 év alattiak körében, ahol valamivel kisebb a "sebeseki"-k és sokkal nagyobb a "kiisbeis"-ek aránya, azaz a fiatal felnőttek körében jellemzőbb a beengedő és migráló típus, mint annak ellentéte; a teljes népességben azonban a nem mobil és nem toleráns típus a jóval elterjedtebb.

Társadalmi összetételüket vizsgálva azt látjuk, hogy a fiatal "sebeseki" jellemzően a fiatal középkorú korosztályba (30 éven felüli) tartozik, szakmunkásképzőt végzett alkalmazott és viszonylag ritkábban internetezik. Ezzel szemben a fiatal "kiisbeis" a legfiatalabbak közé tartozik, tanuló, és gyakran internetezik. A felsőfokú végzettségű budapestiek igen kis százalékban sorolhatóak a nem mobil és nem toleráns csoportba, miközben a szakmunkásképzőt végzettek csoportjában is mindössze 7 százalékkal többen vannak a "sebeseki" csoportban, mint a migrációt pártoló "kiisbeis" csoportban.

Forrás: MTI/napi.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART