2011.
március
21. 13:15

Az idősebbeket sújtja leginkább a japán katasztrófa

cunami után Japánban A múltbéli katasztrófák adatai alapján arra lehet számítani, hogy a legidősebbeket sújtja leginkább a Japánban nemrég bekövetkezett földrengés és szökőár. Ráadásul ebben az országban a legmagasabb az idősek aránya a világon.

A kínai Vencsuanban 2008-ban bekövetkezett földrengés például kétszeresére növelte a közelben lakó, kilencvenes éveiben lévő korosztály egy éven belüli halálozását - tette közzé az Amerikai Gerontológiai Társaság (GSA). Egy másik tanulmány szerint a 2005-ös Katrina hurrikánban elhalálozottak háromnegyede hatvan év feletti volt.

Sokan nem jutnak hozzá kellő mennyiségű élelmiszerhez és vízhez, és valószínűsíthető, hogy az életmentő gyógyszerek is hamarosan hiánycikknek minősülnek - ecsetelte a japán helyzetet James Appleby, a GSA munkatársa.

Egyre terebélyesedő irodalom áll rendelkezésre annak kapcsán, milyen lépések szükségesek az idősebb emberek katasztrófahelyzetben történő segítéséhez - nyilatkozta a szakember a UPI Asia portál szerint. Többlépcsős evakuálási tervek, meglévő szociális hálók és "túlélőcsomagok" nyújthatnának kritikus helyzetben támaszt az öregeknek.

A csomagokban a hozzátartozók és egészségügyi szolgáltatók elérhetőségei, magas tápértékű élelmiszerek, egy heti gyógyszeradag - a gyógyszerek adagolásának módjával, idejével együtt - kaphatna helyet a GSA szerint.

Forrás: Egészségkalauz

Vissza
2011.
március
18. 14:59

Elbiciklizett a cunami elől az idős nő

Elbiciklizett a cunami elől az idős nő Az egyedül élő nyolcvanhárom éves nő, amikor meghallotta a cunamit jelző figyelmeztető szirénákat, azonnal biciklire pattant, és eltekert a környékről – írja a CNN.
Tovább
2011.
március
20. 19:40

Kilenc nap után túlélőket találtak Japánban

Kilenc nap után túlélőket találtak Japánban Kilenc nappal a pusztító földrengés után kimentettek a romok alól egy nyolcvanéves nőt és tizenhat éves unokáját a Mijagi prefektúrában lévő Isinomakiban, írja a BBC.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART