2010.
január
09. 15:19

Az idősek éveket is várhatnak, hogy otthonba kerüljenek

ebédlőben Tolna megye huszonhét idősek otthonában a leendő lakóknak mindenhol várniuk kell arra, hogy bekerüljenek. Van ahol, csak hónapokat, van ahol éveket. Még az emelt szintű otthonokban is telt ház van.

A dombóvári önkormányzathoz két otthon is tartozik, az egyikben 73, a másikban 37 ember lakik. Teljes a létszám, a várólistán 62-en szerepelnek. A lakók átlagéletkora 82 év, a legidősebb 104 éves. Bekerülési díj nincs, a havi gondozási díj viszont itt 91 290 forint személyenként. Fehér Jánosné hozzátette, az állami támogatási norma évről évre csökken, jelenleg 635 ezer forint évente lakónként. Ugyanakkor törvény írja elő, hogy az adott intézményben hány szakértő ápolót, milyen felszerelést, gyógyszerkészletet kell tartani. Sok a megkötés, az előírás, az ellenőrzés - írja a TEOL.

Decsen, az egyházi fenntartású szeretetotthonban 82 embert gondoznak, mondta Kiss Ernő református lelkész. A várólista hosszú, bár ide az ország minden részéből fogadnak lakókat. Egy bizottság engedélyezi a beköltözést, és a papírok beszerzése elég bonyolult. Állandó nővérszolgálatot tartanak, a lakók állapota ezt megköveteli. A legidősebb lakó 96 éves, ő a Gulagot is megjárta. A gondozási díj a megyében itt a legalacsonyabb, 66 ezer forint havonta.

Forrás: világgazdaság

Vissza
2009.
december
11. 12:10

Munkaviszony lehet a családi betegápolás?

Munkaviszony lehet a családi betegápolás? A dolgozó anyákat, betegeket és a nyugdíjasokat segítené az MSZP intézkedésterveivel. Az MSZP programja egy olyan női életmodellt kíván lehetővé tenni, amely egyszerre biztosítja az anyaság és a munkavállalás, a közéleti szerep megélését.
Tovább
2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Tegyen félre öregkorára! A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART