2011.
július
01. 20:38

Az idősek jogainak tiszteletben tartása

Címkék:
falusi néni Vajdaság:az idősekkel szembeni erőszak elleni küzdelem jegyében a tartományi ombudman sajtótájékoztatót tartott, s ez alkalommal rámutatott az idősek jogvédelmének fontosságára és e jogok megvalósításának lehetőségeire.

„A becslések szerint 2050-ig több, mint 2 milliárd 65 évesnél idősebb ember fog élni a földön. Tekintettel arra, hogy Vajdaság a lakosság elöregedését tekintve világviszonylatban is az első öt között van, a tartományi ombudsman intézménye rendkívül fontosnak tartja, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét arra, mit is jelentenek ezek a tények az általános emberi jogok megvalósítása és idősebb polgártársaink és polgártársnőink méltóságának megőrzése tekintetében”, hangsúlyozta Danica Todorov, a nemek egyenjogúságát felügyelő jogvédő helyettese.

Mint mondta, Vajdaságban még nem térképezték fel az idősek feletti erőszak előfordulásának gyakoriságát, mert az ezzel kapcsolatos adatokat nem megfelelő módon gyűjtik össze és tartják nyilván. Az idős emberek általában nem jelentik az ilyen eseteket, kiváltképp akkor nem, ha az elkövetők családtagjaik, gyerekeik. Noha a családon belüli erőszak áldozatai leggyakrabban nők, az idősek esetében érezhetően nő a férfi áldozatok száma is. Ez a tény arra enged következtetni, hogy ők feltehetően fiatalabb hozzátartozóik, leggyakrabban saját gyermekeik áldozatai.

Stevan Arambašić a gerontológiai otthonokban tett ombudsmani látogatások kapcsán elmondta, rendkívül fontos, hogy az állami szervek minden pillanatban ellenőrizni tudják a szociális védelmi intézményeket, így az idősek ellátását végző otthonokét is, kiváltképp, ha azok magántulajdonú üzemeltetésűek. „A tartományi ombudsman hivatala támogatja a szociális védelem ilyen formáit, mert erre reális igény mutatkozik. Ám a magánkézben lévő, időseket ellátó otthonok minőségi ellenőrzése megoldatlan”, emelte ki Arambašić.
Az idősek jogainak biztosítása, az élet méltóságának megőrzése számukra a társadalom fejlettségi fokáról tanúskodik, lévén, hogy az idős emberek gyakran tartoznak a szociálisan veszélyeztetettek kategóriájába. Ezért a jogvédő iroda munkatársai el fognak látogatni minden ilyen jellegű vajdasági intézménybe és felmérik az emberi jogok állapotot ezen a téren is.
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART