2009.
október
23. 20:09

Az idősek védettebbek a H1N1 vírussal szemben

Címkék:
Azok az emberek, akiknek a szervezete már találkozott a szezonális influenza vírusával (akár úgy, hogy beteg volt, akár úgy, hogy oltást kapott), egyfajat immunitást szereztek. Ez némileg védi őket az új típusú influenza ellen is - állítják amerikai kutatók.

A kutatások szerint a pandémiás H1N1 vírusban megtalálhatók korábbi vírustörzsek darabjai is, amelyekkel a 60 év felettiek már találkozhattak évtizedekkel ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy lehetnek "alvó" immunsejtjeik, amelyek védik őket. Alátámasztja mindezt az is, hogy az új influenza fertőzés tünetei általában enyhék - mondta a Californiai Egyetem munkatársa, Carol Cardona.

Az egyetemen korábbi tanulmányokat elemeztek, olyan rövid fehérjeszakaszokat vizsgáltak, amelyek a vírus kevésbé változékony részeiben vannak. Több, mint egy tucat olyan darabkára (epitópra) bukkantak a H1N1 vírusban, ami kimutatható az évtizedek óta keringő szezonális influenza vírusfajtákban is.

Carol Cardona azért felhívta a figyelmet arra is, hogy nem mindenkinél alakult ki bizonyos mértékű immunitás, illetve nem érezheti magát senki sem teljesen védettnek, akkor sem egyszer már volt influenzás.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART