2011.
április
05. 00:34

Az idősekben bízhatnak a kiskereskedők

kisbolt Az Opten statisztikái szerint mind a kiskereskedelemmel foglalkozó cégek, mind az általuk foglalkoztatottak száma emelkedett tavaly a 2009-ben mért adatokhoz képest. A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségénél azonban éppen a számokkal ellentétes tapasztalatokról számolnak be: telített a piac, sok az üresen álló üzlet, ráadásul egyre nagyobb szakadék tátong a keleti és a nyugati országrész között.

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint 2010 decemberében 3,3 százalékkal több kiskereskedelemmel foglalkozó cég működött Magyarországon mint egy évvel korábban. Az 59 904 vállalkozás – a gyógyszer-, illetve a gépjármű-üzemanyag kiskereskedelemmel foglalkozókat nem számítva – 234 919 főt foglalkoztatott, ami 7,2 százalékkal haladja meg a 2009 végén regisztrált adatot. Idén januárban valamelyest csökkent a működő cégek száma, februárban és márciusban azonban ismét nőtt, és a harmadik hónap végén 60 329 volt.

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) tagjainak véleménye azonban nem támasztja alá ezeket az adatokat. „A kis boltok területén a piaci telítettség, illetve a sok üresen álló üzlet jellemző. A gazdasági növekedést mindössze tavaly az ünnepek előtt volt érzékelhető, akkor – rövid időre - visszatért az emberek vásárlási kedve" – mondja Kovács László, a KISOSZ közgazdasági igazgatója.

A szövetség tapasztalatai szerint a forgalom jelentős részét lebonyolító vegyes termékkörű üzletek eladásai nem változtak. Az iparcikk jellegű vegyes, a ruházati-textil-lábbeli, illetve a gyógyászati-gyógyszer terméküzletek kisebb volumenű forgalmat bonyolítottak le, és a megugrott benzinárnak köszönhetően az elmúlt időszak egyértelmű vesztesei közé tartoznak az üzemanyagtöltő állomások is.

"Tovább nőnek a területi különbségek. A Nyugat- és Közép-Magyarországon működő kereskedelmi egységek bevételei tovább emelkednek, és a szakadék egyre tágul Kelet-Magyarországhoz képest. Úgy gondoljuk, hogy azoknak a kis boltoknak van esélye, amelyek alkalmazkodni tudnak a megváltozott életvitelhez, az öregedő népességhez és a felgyorsult élettempóhoz. Ezek a fogyasztói szegmensek adhatják az új irányt és megindulhat egyfajta szakosodás is. Ilyenek lehetnek a bio boltok, valamint az idősek vásárlói szokásait helyesen felmérő, és az általuk keresett termékeket árusítók" – hívja fel a figyelmet Kovács László.

Területi bontás

Közép-Magyarországon a gyógyszer-, illetve a gépjármű-üzemanyag kiskereskedelemmel foglalkozó cégeket nem számítva 2010 decemberében 31 144, kiskereskedelemmel foglalkozó cég működött, 5 százalékkal több mint a megelőző év utolsó hónapjában. Tavaly 919 társaságot érintett felszámolás a régióban, ami több mint 51 százalékos emelkedés a 2009-ben regisztrált 608-hoz képest.

A Dunántúlon összesen 427 vállalkozást számoltak fel tavaly (délen 119-et, középen 148-at, nyugaton 160-at). Decemberben a működő cégek száma 13 114 volt, ami 3,8 százalékkal több mint a 2009 végi 12630.

A Dunán innen – Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön, valamint a Dél-Alföldön – 62 százalékkal – 1060-ról 661-re – csökkent a felszámolások száma 2009-hez mérten. A tavaly előtt az Észak-Alföldön regisztrált 774 felszámolást 2010 során mindössze 275 követte. A működő vállalkozások száma ebben a térségben 2009 végén 15 697 volt, tavaly decemberben pedig 15646, ami 0,4 százalékos csökkenés.

Forrás: Gazdaság.hu

Vissza
2011.
március
10. 05:03

A nyugdíjasok keresik a vásárlói akciókat

A nyugdíjasok keresik a vásárlói akciókat Valamennyivel több élelmiszert vásároltunk tavaly, mint korábban, a második félévben már mutatkozni kezdtek a válság elmúltának jelei. Ugyanakkor érzékenyebbek lettünk az árakra, tudjuk, hogy 2011 még nem lesz a teljes kilábalás éve.
Tovább
2010.
december
13. 18:36

Az öregedő társadalom is kínál kiváló üzleti lehetőségeket

Az öregedő társadalom is kínál kiváló üzleti lehetőségeket A fejlett nyugati társadalmak egyre nagyobb mértékű elöregedésében rejlő üzleti lehetőségekre már eddig is sok befektetési szakember felhívta a figyelmet, korábban elsősorban gyógyszerrészvények vásárlását javasolták ennek kapcsán.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART