2011.
február
03. 08:49

Az időseket is védi majd az új alkotmány

Beszélgetés a padon Az új alkotmány a tervek szerint kiszélesíti a védendő társadalmi csoportok körét; az alaptörvény így a nők és a fiatalok mellett az időseket és fogyatékkal élőket is szerepelteti majd e körben - tudta meg kormányzati forrásból az MTI.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI kérdésére elmondta, hogy a nők, az anyák és fiatalok védelmére már korábban is tartalmazott szabályokat az alkotmány. Az elképzelések szerint ez a kör továbbra is szerepelne az alaptörvényben, és kiegészülne az idősekkel és a fogyatékossággal élőkkel. Ezt követően az alkotmány egy rendelkezése deklarálhatná, hogy külön intézkedésekkel kell védeni az anyákat, az ifjúságot, az időseket és a fogyatékossággal élőket. Ez a módosítás az Európai Unió Alapjogi Chartája alapján kerülne az új alkotmányba - mutatott rá.

Hozzátette: az anyák szerepeltetése azért fontos, mert bár várhatóan külön is tartalmazza a nők és férfiak megkülönböztetésének tilalmát az új alkotmány, de a nőket gyermekvállalásuk idején, mint különösen védendő személyeket ismerik majd el.

Az idősek, a fogyatékossággal élők helyzetüknél fogva olyan kiszolgáltatott státusban vannak a társadalom többi tagjához képest, hogy az államnak kötelessége teljesítőképességéhez mérten támogatni és védeni őket. Ennek deklarálása az új alkotmányban különösen fontos. A rendelkezés beemelése az alkotmányba elősegítheti a védendő társadalmi csoportok esélyegyenlőségének biztosítását, mert arra kötelezi az államot, hogy kiemelt figyelmet fordítson rájuk és konkrét intézkedésekkel is javíthasson a helyzetükön - fejtette ki a kereszténydemokrata politikus. Pozitív diszkrimináció valósulhat meg esetükben, ami megengedhető és elfogadható - tette hozzá az államtitkár.

Az Országgyűlés március elején fogadhatja el az új alkotmány szabályozási elveiről szóló határozati javaslatot, amely alapján a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elkészíti az új alaptörvény normaszövegének tervezetét; ezt kezdi tárgyalni a parlament - alkotmányozó országgyűlésként - március 15-e után, s dönt róla várhatóan április 25-én, húsvéthétfőn.

Forrás: FN.hu

Vissza
2010.
január
09. 14:32

Miért tiszteletet parancsoló az idősek szava?

 Miért tiszteletet parancsoló az idősek szava? Francia kutatók szerint az idősek szava evolúciós és valószínűleg genetikai okok miatt kelt tiszteletet a fiatalabbakban.
Tovább
2010.
december
17. 15:49

"Atyáskodó lenézést tükröznek Orbán uralkodói levelei"

"Atyáskodó lenézést tükröznek Orbán uralkodói levelei" "Magyarország jelenlegi miniszterelnöke, Orbán Viktor pár hónapon belül másodszor fordult levélben nyugdíjas társainkhoz. Tagozatunk meggyőződése, hogy ezen írások hangvétele olyan atyáskodó lenézést tükröz, amely mélyen sérti az időskorúakat" - írta pénteki közleményében az MSZP Budapesti Nyudíjas Tagozata.
Tovább
2010.
szeptember
27. 10:11

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól Egy friss felmérés szerint a gazdag angolok 60 százaléka a bizonytalanságok miatt tovább kíván dolgozni, és csak akkor akar elmenni nyugdíjba, ha az már nem halogatható tovább. A Barclays Wealth felmérése alapján megállapítható, hogy a gazdagok nagyon pesszimistán ítélik meg a helyzetüket, pedig ez a valóságban koránt sincs így.
Tovább
2011.
január
03. 09:30

Elbutulás ellen közöségi élet

Elbutulás ellen közöségi élet Egy új kutatási anyag adatai szerint a családdokkal és barátokkal való kapcsolat segíthet megelőzni az időskori elbutulást, azaz a demenciát. A kutatásban, amely még 2001-ben kezdődött, 78 év feletti egészséges nők vettek részt, akiknek életét 2002 és 2005 között folyamatosan figyelemmel kísérték.
Tovább
2010.
december
17. 20:38

Figyeljünk az egyedülállókra, az idősekre!

Figyeljünk az egyedülállókra, az idősekre! Kihűlés miatt vesztette életét egy 55 éves újlétai nő és egy 59 éves hajdúböszörményi férfi, mindkettőjüket otthonában találtak holtan az elmúlt 24 órában - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője pénteken.
Tovább
2010.
április
10. 10:41

Gyengül a társadalmi szolidaritás

Gyengül a társadalmi szolidaritás A romló közhangulat lassan kikezdi a társadalmat összetartó kötéseket; sokan a nyugdíjasok és a kisgyerekesek ellen fordultak - ez derül ki a Medián vizsgálatából. Míg két évvel ezelőtt a fiatalok és az idősek is úgy gondolták, anyagi problémáik megoldásában számíthatnak a családra, mára ez a biztonság megszűnt.
Tovább
2010.
február
23. 15:51

Idős vesedonorok az idősekért

Idős vesedonorok az idősekért Amerikai kutatások szerint azok az idősebb emberek, akiknek veseátültetésre van szükségük, gyakran feleslegesen várnak hosszú ideig – írja a HealthDay.
Tovább
2009.
november
20. 12:15

Idősek foglalkoztatásával elkerülhető a demográfiai bomba

Idősek foglalkoztatásával elkerülhető a demográfiai bomba Meg kellene duplázni az aktív időskorú munkavállalók számát a következő évtizedekben, hogy a demográfiai bomba felrobbanása elkerülhető legyen - írta a Világgazdaság Lovászy László szociológus gondolataira alapozva.
Tovább
2010.
július
08. 11:13

Kemény évek várnak a nyugdíjasokra Európában

Kemény évek várnak a nyugdíjasokra Európában Fenntarthatatlan a nyugdíjrendszer Európában. 2012-től csökkenni kezd a munkaképes korú népesség létszáma az Unióban, 2060-ra pedig a mostani négy helyett már csak két aktív korú polgár jut majd egy nyugdíjasra. Ezekkel a drámai megállapításokkal indokolja az Európai Bizottság, hogy július 7-én konzultációt indított „a megfelelő, fenntartható és biztonságos nyugdíjak biztosításának lehetőségéről”.
Tovább
2010.
szeptember
05. 12:11

Mindhalálig munka: brutális változások a nyugdíjrendszerben

Mindhalálig munka: brutális változások  a nyugdíjrendszerben Egyre magasabb nyugdíjkorhatár mellett is egyre több nyugdíjast kell eltartaniuk Európa dolgozóinak, és a jövőben csak rosszabb lesz a helyzet. A következő évtized igazolhatja a korábbi borús előrejelzéseket.
Tovább
2009.
november
12. 11:05

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból Szeptember végén 260 227 darab 30 ezer forint alatti tételt tartott nyilván az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - vagyis ennyi nyugdíjas kénytelen megélni napi ezer forintból - derül ki a penzcentrum.hu összeállításából.
Tovább
2010.
december
05. 08:02

Nyugdíjfillérek vagy luxus-öregkor? Számoljunk!

Nyugdíjfillérek vagy luxus-öregkor? Számoljunk! A demográfiai adatok alapján belátható időn belül nem lesz fenntartható a jelenlegi nyugdíjrendszer. A nyugdíjak reálértékének várható alakulása időskori elszegényedéssel fenyeget. A nyugdíjazással járó olykor radikális életszínvonal-csökkenés, amely szinte minden társadalmi réteget érint, az öngondoskodás különböző formáival viszont enyhíthető. Különösen hatásos lehet, ha a különböző — gyakran államilag is támogatott — megtakarítási formákat tudatosan egymásra építve készülünk nyugdíjas éveinkre.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART