2012.
október
24. 10:25

Az időseket ünneplik a gyorsan öregedő Kínában

Címkék:
Kína Közel félmilliárdra nő, vagyis megduplázódik az időskorúak száma 2053-ra Kínában - hangoztatják a világ legnépesebb országában, ahol az idén keddre esik a holdnaptár kilencedik hónapjának kilencedik napja, az idősek napjának ünnepe.

Az öregedő Kínában a statisztika csaknem 185 és fél millió időskorút tart nyilván, és a demográfusok szerint négy évtized múlva 487 millióan lesznek a 60 év felettiek, vagyis 35 százalékát adják majd a teljes népességnek.

A réteg helyzetével és gondjaival foglalkozó országos bizottság igazgató-helyettese Csu Jung (Zhu Yong) egy szemináriumon azt nyilatkozta, hogy a társadalom öregedése okozta problémákra még mindig nem sikerült igazán jó választ találni, s arra sürgette a kormányt, tanuljon a fejlett országok tapasztalataiból, hogy a helyzetből adódó bizonytalanságot és kockázatot a minimálisra csökkentse.

2011 végén körülbelül 185 millióan voltak a 60 év felettiek, ami 13,7 százalékát jelentette az összlakosságnak. A szám 2015-re várhatóan eléri a 221 milliót, és közülük nagyjából 51 millióan lesznek olyanok, akikkel már nem élnek együtt a gyermekeik.

A szakértők és az érintettek azt javasolják, hogy az állam javítson az idősek anyagi és egészségügyi támogatásán, építsen mind több létesítményt a vidéki és városi időskorúak számára, alakítson ki számukra külön orvosi ellátó hálózatot és ösztönözze őket nagyobb aktivitásra.

A kínai médiában a "dupla kilenc" napjához kapcsolódó összeállításokban az idősek iránti tiszteletre, figyelemre és gondoskodásra hívják fel a figyelmet az amúgy hagyományosan ezek fontosságát valló társadalomban. Ugyanakkor például arra is kitérnek, hogy a mobiltelefonok világában ezek az eszközök nem csak összekapcsolni képesek embereket, de bizonyos értelemben el is választják őket egymástól.

Egyre gyakrabban fogalmazódik meg ugyanis a panasz az idősek részéről, hogy ritkulnak a fiatalok látogatásai, és amikor felkeresik őket, akkor is gyakran a telefonjukkal foglalkoznak, azon játszanak. Ezzel a hozzátartozók, szülők elesnek a számukra legfontosabbtól, a gyermeki szeretet és szülői tisztelet megnyilvánulásától - állítja Jü Csian-zsung (Yu Jianrong) a kínai társadalomtudományi akadémia kutatója, aki szerint a gyerek szülő kapcsolatnak a társadalmi harmóniára lényeges hatása van.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART