2010.
augusztus
27. 13:21

Az idősotthonokra vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatát javasolja az MSZP

Címkék:
korózs közeli Korózs Lajos kezdeményezi a Nemzeti Erőforrás Minisztériumánál, hogy a szakmai szervezetekkel közösen tekintse át az idősotthonokra vonatkozó jogszabályokat.

Az MSZP elnökségi tagja pénteki sajttájékoztatóján ezek közé sorolta a szociális törvényt, a szociális és családügyi rendeletet, amely a személyes gondoskodás feladatait rögzíti, valamint a működési engedélyekről és a szociális vállalkozásokról szóló kormányrendeletet.
Visszautasította, hogy azért szaporodott volna el az illegális szociális intézmények száma, mert az állam illegális pénzeket vont ki az ellátórendszerből.

Korózs Lajos javasolta, hogy az Országos Szociálpolitikai Tanács tárgyalja meg az Állami Foglalkoztatási Szolgálat témában készített jelentését.
Emlékeztetett arra: 839 bentlakásos idősotthon van az országban, amelyben összesen 57 ezer férőhely van. Mint mondta, jelenleg is üres 2.800 férőhely, és papíron 12 ezren várakoznak,
A korábbi szociális államtitkár úgy vélte: valójában nincs ennyi várakozó, mert sokan már akkor jelentkeznek, mikor nincs is szükségük a helyre, mondván "úgyis várni kell" és a várakozó sok esetben több megyében is feliratkoznak a listára.

Korózs Lajos a sajtótájékoztatón több kérdést is feltett az idősotthonok működési anomáliáival kapcsolatban.
Azt kérdezte például, hogy az üres helyeket miért nem töltik be. Rámutatott, hogy Somogy megyében a várakozók közül minden másodikat el lehet helyezni. Ezzel összefüggésben azt kérdezte: vajon a várakozó tudnak-e arról, hogy a megyéjükben vannak még üres helyek?


Emlékeztetett arra: a bentlakásos idősotthonok működtetése a megyei önkormányzatok feladata, az állam a finanszírozásban vesz rész.

Forrás: Népszava

Vissza
2010.
január
09. 15:19

Az idősek éveket is várhatnak, hogy otthonba kerüljenek

Az idősek éveket is várhatnak, hogy otthonba kerüljenek Tolna megye huszonhét idősek otthonában a leendő lakóknak mindenhol várniuk kell arra, hogy bekerüljenek. Van ahol, csak hónapokat, van ahol éveket. Még az emelt szintű otthonokban is telt ház van.
Tovább
2010.
március
20. 07:49

Elsősorban idősek hallgatták meg Gyurcsány Ferenc beszédét

Elsősorban idősek hallgatták meg Gyurcsány Ferenc beszédét Gyurcsány Ferenc tegnap nem értékelő, hanem kampánybeszédet tartott a Demokratikus Charta rendezvényén. Kampánybeszédet kifelé – és kampánybeszédet befelé. Tőle nem meglepő módon szuggesztívet, erőteljeset, drámai hatásokra törekvőt.
Tovább
2009.
szeptember
03. 21:15

Idősgondozás Zürichben

A Szép Kor Alapítvány -az alapító okiratban foglaltaknak megfelelően- igyekszik külföldi példákat bemutatni és kapcsolatot teremteni az alapítványhoz hasonló szervezetekkel.A program keretében jártunk Svájcban, és látogattuk meg Zürichben a Pflegezentrum Bombach nevű intézményt.
Tovább
2010.
augusztus
03. 12:04

Illegális idősotthonok - pincében, garázsban is találtak nyugdíjasokat

Illegális idősotthonok - pincében, garázsban is találtak nyugdíjasokat Somogy egyike azon megyéknek, ahol a legtöbb az engedély nélkül működő idősotthon. Sok helyen szakszerűtlen az ellátás, a nyugdíjasok utolsó fillérjét is elszedik.
Tovább
2009.
november
28. 17:24

Tüntettek a szociális ellátók

Tüntettek a szociális ellátók Az ágazatot sújtó megszorítások ellen tüntettek szombaton a Szociális és Munkaügyi Minisztérium előtt a szociális szolgáltatást nyújtó bentlakásos intézmények vezetői.
Tovább
2010.
július
14. 17:22

Vagyonokat fizettek a nyomorért

Vagyonokat fizettek a nyomorért Illegálisan működő idősotthonokat zártak be a hatóságok Vecsésen. A három, intézményben elképesztő körülmények között éltek a kiszolgáltatott idős emberek, akik ráadásul súlyos pénzeket fizettek az ellátásért.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART