2012.
április
27. 11:41

Az IMF-nek is van kívánságlistája

IMF Megdőlt a hipotézis, hogy az EU feltételeinek teljesítésével automatikusan kitöltjük az IMF kívánságlistáját is. A jegybanktörvény és a Költségvetési Tanács ügye továbbra is akadályozza a tárgyalások megkezdését. De a hitelmegállapodáshoz vélhetően a bírák nyugdíjazását és az ombudsmanok függetlenségét is rendezni kell.

A Tőzsdefórum annak kapcsán kérdezte elemzők véleményét, hogy csütörtök este hidegzuhanyként érte a befektetőket Irina Ivaschenko, az IMF helyi képviselőjének kommentárja, hogy véleménye szerint ugyan elindulhatnak az érdemi egyeztetések az IMF-hitel ügyében, de ehhez még néhány feltételt teljesítenie kell a magyar kormánynak.

Ez azért fájdalmas, mivel a hét folyamán az EU rugalmasabbá vált; most viszont úgy tűnik, hogy mégsem lesz zökkenőmentes a hiteltárgyalás – mondta Gabler Gergely, az Equilor elemzője, hozzátéve: fordulatról azért nem beszélhetünk, de mindesetre óvatosságra intő az új körülmény, hogy az IMF az egyszerű rábólintás helyett a nyitott kérdések lezárását várja. A legfontosabb tisztázatlan ügy a jegybanktörvény lehet, mert hiába tett engedményt a magyar fél az új MNB alelnökök és az új Monetáris Tanács tagok kinevezése ügyében, a jegybanki vezetők fizetése és az eskütétel kérdése további egyeztetést igényel.

Szerinte 2-3 héten belül megkezdődhetnek a tárgyalások, ám megállapodásra továbbra is csak nyár végén számíthatunk, annál is inkább, mert egyes uniós források szerint a bírák nyugdíjazásának és az ombudsmanok függetlenségének kérdése ugyan nem zárja ki a tárgyalások megkezdését, de a megállapodásnak feltétele.
Szakadásra nem számítanak az Equilor elemzői a magyar parketten, de az elmúlt napok felívelése után megtorpanhatnak a vételek a magyar részvény- és kötvénypiacon. Ezt erősíti, hogy a magyar piac legközelebb csak szerdán nyit ki, a hosszú hétvége előtt pedig pozíciózárások várhatóak.

Észre kell venni, hogy nem csak az Európai Uniónak, de az IMF-nek is van egy kívánságlistája, s a kettő némileg eltér egymástól – hangsúlyozta Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője, mondván, ilyen fontos kérdés lehet például a Költségvetési Tanács ügye, mellyel az EU nem foglalkozott komolyan, ám az IMF már év elején jelezte, hogy számukra ez sarkalatos probléma. A magyar kormánynak ugyan van egy verziója erre, de ez nem feltétlen egyezik az IMF elvárásával. A hitel megállapodás várhatóan a nyár folyamán születhet meg, az eheti események nem szűkítették a határidőt, inkább csak az egyre erősödő bizonytalanságot enyhítették.

Forrás: Tőzsdefórum

Vissza
2012.
április
27. 09:30

Orbán Viktor szerint az IMF a barátunk

Orbán Viktor szerint az IMF a barátunk Orbán Viktor szerint pillanatokon belül összeomolhat a magyar nyugdíjrendszer, ezért kell újat létrehozni, amelyben egy, mindenkire vonatkozó nyugdíjkorhatár lesz.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART