2013.
augusztus
13. 10:23

Az IMF-nek korábban törlesztett az ország, az EU-nak nem lehet

Címkék:
IMF A Magyar Nemzeti Bank után a kormány is visszafizette a Nemzetközi Valutaalapnak a 2008-ban felvett hitelt. Pedig volt olyan időszak az elmúlt években, amikor úgy tűnt, hogy IMF-védőhálóra szükségünk lesz.

Orbán Viktor kormánya 2010-es hivatalba lépése után szinte azonnal megszakította az IMF-programot, és saját gazdaságpolitikai irányvonalba kezdett. Mostanra azt is elérték, hogy egy „fillérrel” se tartozzon Magyarország a Nemzetközi Valutaalapnak, hiszen a kormány előtörlesztette a 2008-ban felvett hitel fennmaradt részét. A visszafizetéshez a korábban fel nem használt IMF-hitelt, az idei dollárkötvény-kibocsátás egy részét, valamint az új, a lakosságnak szánt euró alapú államkötvényekből befolyt pénzt is használta a kormány. Az NGM a Világgazdaság kérdésére azt válaszolta, hogy a piaci viszonyok függvényében elképzelhető újabb devizakötvény-kibocsátás idén.

Az előtörlesztés nem csak azért jön jól a kormánynak, mert elmondhatja, hogy hazaküldtük az IMF-et, és nem tartozunk nekik, hanem azért is, mert az Alaptörvény adósságszabálya szerint évről évre csökkennie kell az adósságrátának, amíg el nem érjük a GDP 50 százalékát. A hitel visszafizetésével több mint 2 százalékponttal mérséklődik a GDP-arányos államadósság, vagyis nagyban segíti a kormányt, hogy eloszlassa azokat a spekulációkat, hogy megszegné a csökkentő adósságpálya szabályát. Az adósságpálya mérséklésével kapcsolatos aggodalmakat részben az váltotta ki, hogy a tavaly év végi 79,2 százalékról 82,4-re emelkedett az adósság az első negyedévben. Ebben szerepe volt annak, hogy az év közben lejáró adósságokra puffert képeztek.

Idén egyébként is vissza kellett volna fizetni 1,8 milliárd eurónyi IMF-hitelt, vagyis jövőre csupán 350 millió maradt volna. Az NGM közleménye szerint „a korábbi kötvénykibocsátás, továbbá a hitelpiaci válság hatására kiépített kormányzati tartalék együttes összege lehetővé tette az IMF-hitel teljes összegének előtörlesztését”.

Az IMF-tárgyalások újrakezdésével a kormány nem tudta megakadályozni azt, hogy a nemzetközi hitelminősítő intézetek ne minősítsék le a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett „bóvli” kategóriába az országot. A kabinetnek nem kellett elfogadnia végül a szoros ellenőrzéssel járó készenléti hitelkeretet, amit 2008-ban is kapott az ország, mert a piac nem kényszerítette ki a megállapodást. A feszült pillanatokban – például 2012 január elején, amikor a forint 324-es szint felett új történelmi mélypontra zuhant az euróval szemben – a kormány elköteleződést mutatott, ám végül mindig kitáncolt a megegyezés alól.

Az EU-nak nem fizetjük vissza korábban a 2008-as hitelt. „Az EU-tól felvett hitel esetében a konstrukció teljesen eltér az IMF-hitelétől így ebben az esetben a szerződés nem ad lehetőséget az előtörlesztésre” – közölte az NGM.

A teljes cikket itt olvashatja!

Forrás: Világgazdaság

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART