2013.
szeptember
24. 17:47

Az MSZP 12 pontos vállalást tett a nyugdíjasok érdekében

Címkék:
Korózs Lajos Az MSZP kormányra kerülése esetén 12 pontos vállalást tesz a nyugdíjbiztosítások érdekében - mondta sajtótájékoztatóján Korózs Lajos. A Fidesz szerint szégyen, hogy a baloldal kampánycélokra akarja használni a nyugdíjasokat

A szocialista párt elnökségi tagja úgy fogalmazott, hogy a Fidesz-kormány hároméves működése „ezrével, ha nem tízezrével nyomorgó nyugdíjasok országává tette hazánkat”. A kisnyugdíjasnak döntenie kell, hogy eszik, rezsit fizet vagy gyógyszert vált ki „sőt lassan már a saját sírját is magának kell megásnia” - folytatta.
Az MSZP ezért kormányra kerülése esetén 12 pontos vállalást tesz a nyugdíjbiztosítás kapcsán – jelentette be Korózs Lajos.

Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy mindenkinek visszaadnák a nyugdíjjogosultságát, aki azt már egyszer megszerezte. Emellett a véglegesen megrokkant és nem rehabilitálható emberek számára lehetővé tennék a nyugdíjvédelmet. Hozzátette, hogy aki nem rehabilitálható és az előírt nyugdíjbiztosítási feltételeknek megfelel, annak rokkantsági nyugdíjat biztosítanának, aminek érdekében egy nyugdíjkorrekciós programot hirdetnek majd meg.
Emellett kialakítják a korhatár előtti nyugdíjak rendszerét és meghatározott feltételek mellett biztosítják a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit - közölte.

A szocialisták azt is lehetővé tennék, hogy a munkaadó munkavállalói számára nyugdíjjogosultságot vásároljon - folytatta. Az MSZP áttekintené a veszélyes szakmacsoportokat is és ennek alapján az ott dolgozók számára lehetővé tenné a korkedvezményes nyugállományba vonulást – mondta.
„Újra megadjuk a hatvanöt éven felülieknek az ingyenes utazás lehetőségét” – jelentette ki Korózs Lajos.

Az MSZP a nyugdíjas szervezetek bevonásával újraszervezné az Idősügyi Tanácsot, miközben vállalja a Nemzeti Idősügyi Stratégia végrehajtását. A szociális temetés helyett pedig kegyeleti járandóságot nyújtanának – sorolta elképzeléseiket.

Hangsúlyozta, továbbra is biztosítják a nők 40 éves jogosultsági idővel való nyugdíjba vonulásának lehetőségét. A szocialisták a méltányossági nyugdíjemelésre és a közgyógyellátásra fordítható összegeket is növelnék, miközben megszüntetnék a fegyveres erők volt tagjainak ellátását terhelő adót. Végül közölte, hogy ismét bevezetik a nyugdíjprémiumot.

A Fidesz szerint szégyen, hogy kampánycélra használják a nyugdíjasokat

A Fidesz arcátlanságnak és szégyennek tartja, hogy a baloldal megpróbálja kampánycélokra felhasználni a nyugdíjasokat - mondta Hoppál Péter. A kormánypárt szóvivője a szocialista Korózs Lajos korábbi szavaira reagált.

 

Hoppál Péter szavai szerint „nem hisz az ember a fülének”, amikor hallja, hogy milyen új ötletekkel rukkol elő az a Korózs Lajos, aki korábban nyugdíjügyekért felelős államtitkár volt. A szóvivő azt mondta, ha a mostani 12 pontos vállalást szembeállítják azzal, hogy mi történt a szocialisták kormányzása alatt, akkor látszik, hogy a kettő köszönőviszonyba sincs egymással. Hozzátette: eközben az Együtt-PM-et vezető Bajnai Gordon is olyan tárgyalásokat folytatott, amelyek arra utalnak, hogy olyan szakértők kerültek a látókörébe, akik a baloldali kabinetek idején a nyugdíjadó kidolgozása körül „sertepertéltek”. Megjegyezte, emellett a Demokratikus Koalíció élén álló Gyurcsány Ferenc is tett ígéreteket a nyugdíjasoknak.

A Korózs Lajos által elmondottakhoz visszatérve hangsúlyozta, hogy a szocialisták értékállóságról, prémiumról, nyugdíjkorrekciós programról, védelemről, ingyenes utazásról, kegyeleti támogatásról és méltányosságról beszélnek. Úgy tűnik, hogy semmi nem változott a „bukott baloldalon”, mert ugyanazok az emberek csinálnak nyugdíjkorrekciós programot, akik tönkretették a nyugdíjakat – közölte.
Megemlítette, hogy korábban Korózs Lajos is megszavazta azt a törvényt, amelyben a nyugdíjak bruttósítását és megadóztatását tűzték ki célul. Ha a Fidesz kormány nem lép, akkor a nyugdíjak után ma adózni kellene – emelte ki.

Hoppál Péter arra is kitért, hogy a szocialista kormányok idején az infláció mértéke alatt emelték a nyugdíjakat, ezért azok vásárlóértéke csökkent.
Ha az „időseket újra megszorításokkal sújtani kívánó baloldal” hatalomra kerülne, akkor a bankadó mérséklését várhatóan a nyugdíjak és a családoknak nyújtott támogatások csökkentéséből kívánnák finanszírozni. Ez pedig ellentétes azzal, amit a Fidesz vall és tett – szögezte le.

A szocialistákkal ellentétben a jelenlegi kormány szavakban és tettekben is a nyugdíjasok mellett áll – közölte. Tavaly novemberben 1,6 százalékos nyugdíj-kiegészítés történt, idén január elsejétől pedig hárommillió ember kapott 5,2 százalékkal magasabb nyugdíjat - hangsúlyozta. Szavai szerint ha ezt összevetik a hetvenes évek óta nem tapasztalt, két százalék alatti inflációval, akkor látszik, hogy a nyugdíjak értéke több mint három százalékkal emelkedik. A szomszédos országokban és az Európai Unióban viszont nem képesek megőrizni a nyugdíjak reálértékét, sőt van, ahol nominálértéken csökkentik azokat – közölte.

Szavai szerint a rezsicsökkentés is a nyugdíjasokat segíti a legkonkrétabb formában, hiszen 2010 előtt - a jövedelmükhöz képest – nagyon magas összeget kellett a számlák befizetésére fordítaniuk. Hangsúlyozta, hogy november 1.-jétől a távfűtéses lakásokban további 11,1 százalékkal csökken a fűtési költség, ugyanilyen arányban mérséklődik a gáz ára és kevesebbet kell majd fizetni a villamos energiáért is.
A szocialisták kormányzása közben viszont 15 alkalommal emelték a gáz árát, annak ellenére, hogy 2002-ben arról közölték: nem lesz gázáremelés - mondta.

Kitért arra, hogy a Jobbik többször is arról beszélt, hogy a Btk. módosításával hangsúlyosabban kellene fellépni a nyugdíjasok védelmének érdekében. Erre reagálva hangsúlyozta, hogy a nyáron hatályba lépett új büntető törvénykönyv minősített esetnek tekinti az idősek sérelmére elkövetett rablást, fizikai bántalmazást, kifosztást, sikkasztást és csalást.

Forrás: MTI
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART