2013.
január
10. 14:53

Az MSZP kiáll a nyugdíjas közalkalmazottak mellett

Címkék:
Korózs Lajos Az MSZP szerint a kabinetnek vissza kellene vonnia a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket rögzítő decemberi határozatát, mert ezzel totális káoszt idéz elő - mondta Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket rögzítő kormányhatározat a tavalyi utolsó Magyar Közlönyben jelent meg. Eszerint a kabinet január 31-i határidővel kérte fel a tárcavezetőket és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy intézkedjenek azok munkaviszonyának megszüntetéséről, akik a hozzájuk tartozó költségvetési szervekkel közalkalmazotti vagy kormányzati szolgálati jogviszonyban állnak, és betöltötték a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt, továbbá megszerezték az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt.

Előzőleg, december 18-án az Idősügyi Tanács ülésén Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: egyedi, miniszterelnöki engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük, mert "így fair" - fogalmazott a kormányfő.

Korózs Lajos szerint ugyanakkor egy kórházi osztályon belül feszültségeket fog okozni, ha két azonos beosztású orvos közül ez egyik 250 ezer, a másik viszont 400 ezer forintot keres, azért, mert az utóbbi már betöltötte a nyugdíjkorhatárt.

Szerinte, ha a kormányhatározat január 31-én hatályba lép, akkor sérti majd a munkához és a foglalkoztatáshoz fűződő alkotmányos jogokat, hiszen életkoruk miatt különböztet meg egymástól azonos foglalkoztatású embereket.

Az MTI kérdésére, mi a véleménye arról, hogy a Magyar Nemzet információi szerint - amennyiben a gazdaság állapota ezt lehetővé teszi - egyszeri kompenzációt kaphatnak év végén a nyugdíjasok, Korózs Lajos azt mondta: örülnek annak, ha van pénz az országban, ugyanakkor Orbán Viktor kormánya szüntette meg a nyugdíjprémiumot és a svájci indexálás lehetőségét, valamint több mint egymillió embert "kitett a nyugdíjrendszerből". Szerinte ha a kiegészítést Erzsébet-utalványban, vagy SZÉP-kártya formájában fizetik ki, akkor ezzel "seftelni akarnak", hiszen egy havi nyugdíj 300 milliárd forintot tesz ki, az utalványokkal kapcsolatos 5 százalékos jutalék így 15 milliárd forint, amivel "valaki nagyon jól jár".

Forrás: MTI

Vissza
2013.
január
09. 14:54

Hat-hétezer egészségügyi dolgozót menthetnek fel a kötelező nyugdíjazás alól

Hat-hétezer egészségügyi dolgozót menthetnek fel a kötelező nyugdíjazás alól Hat-hétezerre tehető azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akiket érint a kötelező nyugdíjazás rendszere. Ők egyénileg, szervezett eljárás keretében folyamodhatnak a nyugdíjazás alóli felmentésért - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondta továbbá, hogy februárban megkezdik a béremelési tárgyalások következő körét.
Tovább
2013.
január
02. 10:20

Január végéig rúgják ki a nyugdíjas közalkalmazottakat

Január végéig rúgják ki a nyugdíjas közalkalmazottakat Közzétette a kormány a közszférában alkalmazandó nyugdíj-politikai elveket rögzítő határozatát, amely szerint január végéig kell intézkedniük a minisztereknek a nyugdíjas korú közalkalmazottak és kormányzati dolgozók jogviszonyának megszüntetéséről. Az egyetemeken, főiskolákon tanítók kivételt jelentenek, és indokolt esetben mások is tovább foglalkoztathatóak.
Tovább
2013.
január
04. 11:29

Nem tetszik a kötelező nyugdíj az egészségügyben

Nem tetszik a kötelező nyugdíj az egészségügyben Egyeztetést sürget az egészségügyi dolgozók kötelező nyugdíjazásáról a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE), a két szervezet csütörtökön közös levélben fordult Szócska Miklós egészségügyi államtitkárhoz.
Tovább
2013.
január
06. 11:07

Változatlan a kormányfő álláspontja a kötelező nyugdíjazás ügyében

Változatlan a kormányfő álláspontja a kötelező nyugdíjazás ügyében Változatlan Orbán Viktor kormányfő álláspontja a kötelező nyugdíjazás ügyében - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, az LMP-s Szilágyi László nyílt levelére reagálva. A miniszterelnök korábban azt mondta, egyedi engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában utánpótlásgondok vannak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART