2012.
január
06. 00:35

Az MSZP rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a betétek védelme érdekében

mszp logó Az MSZP frakcióvezető-helyettese, Józsa István hangsúlyozta: információik szerint sokan féltik betéteiket és azok kivonására készülnek, ez azonban katasztrofális következményekkel járna. Az MSZP ezért a betéteik bankban tartására kéri a betéteseket és úgy látja, egy a betétek biztonságát garantáló törvény megnyugtathatná a befektetőket.

 Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: "meg kell fékezni a lavinaként terjedő pénzügyi válsághelyzetet, amelyet az Orbán-kormány felelőtlen gazdaságpolitikája eredményezett". Józsa István emlékeztetett arra, hogy a Bajnai-kormány 2009-ben hasonló tartalmú kormányhatározatot fogadott el, amely akkor meg is hozta az eredményt és elindult egy konszolidáció.

Hozzátette: a soron kívül elfogadandó törvény jelenleg is konszolidálná a helyzetet, megnyugtatná a betéteseket és garanciát adna a betéteikre. Az MSZP emellett a rendkívüli parlamenti ülésen kezdeményezné a jegybanktörvény visszavonását is, illetve egy tárgyalási mandátum kidolgozását a Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter vezette delegációnak a Nemzetközi Valutalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) folytatandó tárgyalásokra. Ezzel Józsa István szerint parlamenti szinten kapna mandátumot Fellegi Tamás "a kényszerhelyzet megoldására: hiszen bár a kormány az IMF-hez fordult de nem vesz tudomást a valós helyzetről".    

Mivel az Országgyűlés rendkívüli ülésszakának összehívásához több képviselő aláírására van szükség, mint ahányan az ellenzéki sorokban ülnek, az MSZP "felhívja a felelős kormánypárti politikusokat" is a kezdeményezés támogatására.A szocialista politikus Fellegi Tamás csütörtöki szavai - miszerint a kormány minél gyorsabb megállapodást akar az IMF-el és egy elővigyázatossági készenlétihitel-megállapodást elfogadhatónak tart a kabinet - "talán valami reményt jelentenek, hogy egy gondolkodás elindult a kormány részéről, de ez megkésett és törvényi garanciák jobb alátámasztást jelentenének, mint ezek az egymásnak sokszor ellentmondó kormányzati nyilatkozatok". Hozzátette: a csütörtökre összehívott "válságtanácskozás" a gazdasági kormányzat, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Bankszövetség részvételével "fontos, ugyanakkor elkésett lépés", hiszen a kormánynak sokkal hamarabb meg kellett volna hallgatnia a szakmai szervezetek javaslatait.

Forrás: MTI
Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART