2011.
augusztus
15. 22:08

Az MSZP segítene a devizahiteleseken, a kormány szerint elkéstek

mszp logó Az egyik legnagyobb problémát a bedőlt devizahitesek megsegítése, és helyzetük javítása jelenti ma Magyarországon. A kormány többféle megoldást kínál a fizetésképtelen adósoknak, ezek fogadtatása azonban igen vegyes. Az MSZP most egy 9 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki, mellyel szerintük meg lehetne menteni a bajba jutott hiteleseket.

Dolgoztak a kormány helyett

 

A szocialisták már hetekkel ezelőtt is azt mondták, hogy össze kell fogni a devizahitelesek megsegítése érdekében, és a kormánynak több pontból álló kártalanítási, valamint hitelkezelési tervet kellene kidolgoznia. Az MSZP ezt megtette a kormány helyett, Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter vezetésével javaslatcsomagot dolgozott ki az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének szakértői csoportja, a munkát szombaton késő délután fejezték be – írja a Népszabadság.

A lap információi szerint a párt a napokban tervezi részletesen bemutatni a 9 pontos csomagot, melyben többek között javaslatot tesznek arra, hogy szeptember végéig hozzák létre az állami eszközkezelőt, amely azoknak nyújthat majd jelentős segítséget, akiknek a hiteltörlesztés mellet már a rezsi befizetése is komoly problémákat okoz.

Bérlakások biztosítását szorgalmazzák

A szocialisták azt szeretnék, ha a kormány állami bérlakásokat biztosítana, és azok számára, akik eddig fizetésképesek voltak, de a svájci frank erősödése miatt a megemelkedett részleteket már nem tudják törleszteni, egy, a bankok által létrehozott közös ingatlanalapot javasolnak megoldásként, melyben a tulajdonjog bérleti díjjá alakulna át.

A Népszabadság úgy tudja, hogy az MSZP kezdeményezni fogja a magáncsőd bevezetését is, ezzel kapcsolatban pedig újra benyújtják majd azt a törvénytervezetüket, melyet a Fidesz egyszer már elvetett.

A munkáltató fizetheti a törlesztés egy részét

A csomagban egy olyan pont is szerepel, amely lehetőséget ad arra, hogy a munkáltatók önkéntes alapon átvállalhatják a dolgozók hiteltörlesztésének 180 forint/frank feletti részét. Magyarul, ha valaki nem bírja fizetni a megemelkedett törlesztőrészleteket, és kéri az árfolyamrögzítést, annak nem kellene 2015 után megfizetnie az így tovább halmozódó adósságot, mert a munkáltatója kifizetheti helyette – már ha akarja. A tervek szerint a munkaadók költségként elszámolhatnák az átvállalt terheket.

A szocialisták állítólag azt is javasolják, hogy kezdődjenek tárgyalások a banki oldal képviselőivel a pénzintézetek gyakorlatának felülvizsgálatára, és derítsék ki egyebek mellett azt is, hogy miért devizában állapítják meg a devizahitelesek banki költségeit, és miért nem forintban.

A kormány szerint az MSZP elkésett

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság az MSZP 9 pontos javaslatcsomagjára annyit reagált, hogy a szocialisták kissé elkéstek a devizahitelesek megsegítésével. „A szocialisták által nyolc év késéssel kiizzadt 9 pont finoman szólva megkésett annak a több tízezer családnak, akik ma alig bírják fizetni a lakáshitelük törlesztőrészletét, és akik 2003 és 2010 között semmiféle, a lakásvásárláshoz szükséges állami segítséget, otthonteremtési támogatást nem kaptak a szocialista kormányoktól” – áll az államtitkárság közleményében.

A közleményben kiemelik, hogy a lakáshitelesek megsegítésére már egy évvel a Fidesz kormányra jutása után történtek intézkedések, míg az MSZP-nek 2003 óta csak most sikerült kidolgozni ezt a 9 pontot. Mint írják, a 8 évnyi kormányzás alatt kellett volna tenni valamit az emberekért, akik a szocialista kormány segítsége híján kényszerültek arra, hogy devizahitelt vegyenek fel.

Forrás: Bombahír

 

Vissza
2011.
május
30. 16:18

Devizahitelek - Elemzők szerint csak haladékot jelent az akcióterv

Devizahitelek - Elemzők szerint csak haladékot jelent az akcióterv Csak átmeneti segítséget nyújt a kormány Otthonvédelmi Akcióterve az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik úgy vélik a bejelentett intézkedések csak haladékot adnak azoknak, akik még képesek törleszteni. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn azt jelentette be, hogy öt pontos megállapodás született a kormány és a bankszövetség között a devizahitelesek megsegítéséről.
Tovább
2011.
május
24. 08:29

Devizahitelesek: további ötletek

Devizahitelesek: további ötletek Biztosítók fizethetnék a nyugdíjba vonult jelzálogadósok helyett a hitelek törlesztőrészleteit, aminek fejében fokozatosan tulajdont szerezhetnének az ingatlanon. Az ötletet az Egyesült Államokban próbálják ki.
Tovább
2011.
augusztus
12. 06:38

Mától lehet kérni az árfolyamrögzítést

Mától lehet kérni az árfolyamrögzítést Az árfolyamgát mellett döntők a havi teher csökkenését legkorábban várhatóan az októberi törlesztő részleteknél érezhetik majd.
Tovább
2011.
augusztus
10. 06:48

Ócsára költöztetnék a fizetésképtelen devizaadósokat

Ócsára költöztetnék a fizetésképtelen devizaadósokat Ócsát javasolja a szociális családiház-építési program helyszínéül a Belügyminisztérium. Ha a kormány elfogadja a javaslatot, a fizetésképtelen lakáshitelesek alacsony rezsiköltségű kertes otthonokba költözhetnek.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART