2011.
december
21. 12:49

Az MSZP Strasbourghoz és az Alkotmánybírósághoz fordul a magán-nyugdíjpénztárak miatt

Címkék:
Korózs Lajos Korózs Lajos hangsúlyozta, hogy egy előterjesztés nyomán a jövő évtől kezdve csak az állami pillérbe lehet majd járulékot utalni. Szavai szerint ezzel gyakorlatilag megszűnnek a magánpénztárak, miközben "elveszik közel százezer ember több száz milliárd forintos vagyonát". Az MSZP elnökségi tagja kijelentette, hogy minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak, minden pénztártagnak felajánlják a segítséget.

A politikus bemutatott egy, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁAK) honlapján megtalálható táblázatot is. Szavai szerint ott egy "excel táblán számolnak el a nyugdíjvagyonnal", amiből mintegy 180 milliárd forint hiányzik. Úgy fogalmazott, hogy közgazdászok véleménye szerint év végére ez az összeg "akár a hatszázmilliárd forintos vagyonvesztést is elérheti".

Korózs Lajos azt mondta, hogy miközben a magánpénztáraknak hét tizedes pontossággal kellett elszámolniuk a vagyonukkal, addig az állam egy "pitiáner excel táblában teszi közzé ezt a vagyont", amihez se vagyonleltár, se tételes tranzakció kimutatás nincsen mellékelve. Hangsúlyozta, hogy azt sem tüntették fel, a táblázatban szereplő milliárdokat milyen számviteli fogalmak alapján kell értelmezni.
A képviselő ezt követően felszólította a kormányt, hogy hagyjon fel "az öngondoskodási rendszer szétverésével", mert ez a teljes nyugdíjrendszer összeomlásához fog vezetni.

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottnak címezve feltette a kérdést, hogy "hol van az egyéni számlák rendszere, mi van ezen az egyéni számlán jóváírva". Egyúttal azt is megkérdezte, hogy ezután "az egészségpénztárak államosítása, az önkéntes pénztárak államosítása" következik-e majd.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy pártjuk nevében Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető korábban már az Alkotmánybírósághoz fordult, ezt a szöveget, kis átfogalmazás után, magánszemélyként, ő maga is be fogja adni január 1-jén. Egyúttal azzal indokolta lépésüket, hogy "ezt vissza lehet csinálni".

Az MSZP minden eszközt megragad, hogy beadványaik hitelt érdemlőek és elbírálhatóak legyenek - felelte arra a felvetésre, hogy a jövő év elejétől magánszemélyek nem fordulhatnak közvetlenül az Alkotmánybírósághoz. Egyúttal hozzátette, hogy alkotmányjogi panasszal viszont lehet élni a testületnél.
"Mindent meg fogunk oldani, ha kell pertársaságot fogunk alakítani, ha kell, akkor van mögöttünk olyan civil szervezet, aki támogat minket ebben a kérdésben" - jelentette ki.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
december
19. 18:13

Megszűnik a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés

Megszűnik a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés Elfogadta a parlament hétfőn azt a bizottsági módosító indítványt, amely megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést azok esetében, akik eddig fenntartották magánpénztári tagságukat. Az általuk fizetett nyugdíjjárulék így az állami nyugdíjkasszába kerül.
Tovább
2011.
december
21. 08:42

Perközösséget szervez a VDSZ a magán-nyugdíjpénztárak megmentésére

Perközösséget szervez a VDSZ a magán-nyugdíjpénztárak megmentésére Perközösséget szervez a magán-nyugdíjrendszerben maradt tagokból a vegyipari szakszervezet, hogy a strasbourgi bíróságnál keressen jogorvoslatot a kormány tervezete, mintegy 102 ezer tag megtakarításának államosítása ellen - tájékoztatott a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetség (VDSZ) Székely Tamás elnök bejelentéséről.
Tovább
2011.
december
20. 12:09

Stabilitás: új műsorhoz új elnök kell

Stabilitás: új műsorhoz új elnök kell Ma reggel elfogadta a parlament a társadalombiztosítási törvény módosítását, ebben az áll, hogy a munkavállalói 10 százalékos nyugdíjjárulék 2012 elejétől az államhoz fog befolyni, és nem a pénztárakhoz. A pénztárakhoz tehát kötelezően már nem fognak havi befizetések érkezni, azonban a szabályok lehetőséget adnak arra, hogy a magán-nyugdíjpénztárak tagjai saját hozzájárulásuk alapján fenntartsák a tagságukat, és önkéntes befizetéseikkel támogassák a pénztárukat - mondta el Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke, aki 2012. január elsejével lemond a posztjáról. Helyét átmenetileg Borza Gábor, jelenlegi alelnök veszi át.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART