2010.
október
08. 16:24

Az MSZP szerint a 0,6 százalékos nyugdíjkorrekcióval a Fidesz átveri az időseket

Címkék:
mszp logó Török Zsolt, a párt szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján állítását azzal indokolta, hogy számításaik szerint 0,9 százalékos nyugdíjkorrekciós emelés járna a nyugdíjasoknak.

 A szocialista politikus hangsúlyozta: ha 4,7 százalékkal számolják az idei inflációt, és ehhez még hozzáadódik 0,3 százalék a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján, akkor az idősekre vonatkozó inflációs szám 5 százalék, az idei nyugdíjakat azonban a 4,1 százalékos előre jelzett pénzromlás alapján kalkulálták.Úgy fogalmazott: a Fidesz súlyos ezer forintokat húz ki a nyugdíjasok zsebéből ezzel a döntésével.

Török Zsolt szerint a korrekciós nyugdíjemelés akár az általuk kiszámítottnál is nagyobb lehetne, hiszen hogyha az előző év azonos időszakát nézik, akkor ahhoz képest 5,2 százalékos az infláció. Ráadásul - tette hozzá - a Fidesz az önkormányzati választások kampányában 1,1 százalékos emelést ígért. Úgy fogalmazott: a nyugdíjemelés mértéke minimum arcátlanság annak függvényében, hogy a tervezett adórendszer a milliomosoknak kedvez, és várhatóan a miniszterek adóterheit is csökkentik. A szóvivő kifogásolta, hogy a kabinet úgy tesz, mintha a saját érdeme lenne a nyugdíjemelés, pedig az törvényi kötelezettség.

Török Zsolt kiemelte: az MSZP választ vár arra, hogy a kormány folytatja-e a nyugdíjkorrekciós programot, amelynek keretében a legalacsonyabb nyugdíjakkal rendelkező csoportoknak az átlagosnál magasabb emelést kellene adni. Kitért arra, a szocialista párt ezzel összefüggésben a parlamentben is kérdéseket tesz majd fel az illetékeseknek, és a költségvetési vitában is figyel arra, hogy képviselje a nyugdíjasok érdekeit.

Arra az újságírói kérdésre nem tudott válaszolni, hogyan fordulhatott elő, hogy a kormány és az MSZP nyugdíjkorrekcióra vonatkozó számításai ennyire különböznek egymástól.

Forrás: Népszabadság
 

Vissza
2009.
december
29. 10:48

Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben

 Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben Ki veheti igénybe 2009. december 31-ét követően a korengedményes nyugdíjat? Melyek a korengedményes nyugdíjazás 2010. évi szabályai? Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója.
Tovább
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
augusztus
27. 18:44

A bankadó viheti el a nyugdíjemelést

A bankadó viheti el a nyugdíjemelést Ha a költségvetési egyensúly érdekében kivetett bankadó miatt lassul a gazdaság, azt a nyugdíjasok is megsínylik, mivel elmaradhat a nagyobb nyugdíjemelés, így 25-31 milliárd forinttól esnek el jövőre - írta az index.hu pénteken.
Tovább
2010.
március
11. 11:59

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat Egy 76 éves magyar nyugdíjas bemutatásával kezdi hazánkról szóló mai elemzését a Financial Times. Az elemzés megállapítja, hogy 76 ezer forintos (285 eurós) nyugdíja, az ingyenes egészségügyi ellátás és a gázár-támogatás együtt „sok gazdagabb országban a nyugdíjasok irigységének tárgya” lenne - írja a VG.hu.
Tovább
2010.
szeptember
27. 10:11

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól Egy friss felmérés szerint a gazdag angolok 60 százaléka a bizonytalanságok miatt tovább kíván dolgozni, és csak akkor akar elmenni nyugdíjba, ha az már nem halogatható tovább. A Barclays Wealth felmérése alapján megállapítható, hogy a gazdagok nagyon pesszimistán ítélik meg a helyzetüket, pedig ez a valóságban koránt sincs így.
Tovább
2010.
május
19. 12:45

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk Idősügyi projektet indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa annak feltárására, hogy az alapvető jogokhoz való hozzájutásban milyen akadályt jelent az életkor. A mintegy hárommilliós korcsoport életkörülményeinek vizsgálatáról várhatóan őszre készül átfogó elemzés, ám a célokról már most beszélgettünk Szabó Máté ombudsmannal.
Tovább
2010.
szeptember
15. 09:00

Mesterházy nyugdíjasok képviselőivel tárgyalt

Mesterházy nyugdíjasok képviselőivel tárgyalt Mesterházy Attila, az MSZP elnöke kedden nyugdíjasszervezetek képviselőivel folytatott konzultációján tájékoztatta az idősügyi érdekvédőket arról, hogy a héten az MSZP párbeszédsorozatba kezdett a legfontosabb társadalmi partnerekkel - olvasható az MSZP közleményében. Ennek keretében hétfőn a devizahitelesek, kedden a nyugdíjasok, pénteken pedig a szakszervezetek képviselőivel folytatott, illetve folytat konzultációt.
Tovább
2010.
szeptember
24. 11:23

MSZP: semmi jele a nyugdíjkorrekciónak

MSZP: semmi jele a nyugdíjkorrekciónak Az MSZP szerint a kormány idáig jelét sem adta annak, hogy akár a törvényi minimumnak megfelelő nyugdíjkorrekciót biztosítaná az év első tíz hónapjára vonatkozóan. Szanyi Tibor, a szocialisták kampányfőnöke pénteken az MTI-nek telefonos sajtótájékoztatója keretében azt mondta: a nyugdíjasok járandóságát októberben a tényleges és a valós infláció közötti 1,1 százalékos különbségnek megfelelő emelés illetné meg az év elejéig visszamenőleg.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART