2012.
december
22. 11:25

Az ombudsman aggályosnak tartja a kötelező nyugdíjazást

Címkék:
Szabó Máté A közszférában és az egészségügyben dolgozók kötelező nyugdíjazásáról szóló szabályozás az ombudsman szerint súlyos alkotmányos aggályokat vet fel a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához való joggal, az egyenlő bánásmód követelményével, illetve az élet, az egészségvédelem és a közművelődés feltételei biztosításának állami kötelezettségével összefüggésben - közölte Szabó Máté hivatala.

Szabó Máté álláspontját azonnali vélemény formájában megküldte köztársasági elnöknek, az emberi erőforrások miniszterének és a nemzetgazdasági miniszternek.

A hivatala közölte: "az ombudsman alapjogi szempontból elfogadhatatlannak tartja a központi költségvetésről szóló törvény megalapozásával összefüggő törvény egyes elemeit, és az ezekhez kapcsolódó módosító javaslatokat, amelyeket az Országgyűlés 2012. december 17-én fogadott el".

Az ombudsman szerint a törvényt haladéktalanul újra kellene gondolni, mivel a jogalkotó alkotmányos indok nélkül, pusztán költséghatékonysági szempontok miatt korlátozza a társadalom számára kiemelten fontos szakmákban dolgozók munkavallási lehetőségeit.

Az alapvető jogok biztosa szerint a munkavállalási és finanszírozási szabályok ilyen átalakítása oda vezethet, hogy egyes speciális szakismereteket igénylő közintézményekben, így egyes közoktatási, egészségügyi és igazságszolgáltatási intézményekben az állampolgárok nem részesülhetnek a haladéktalanul szükséges, szakmailag indokolt, legmagasabb szintű szakorvosi és családorvosi ellátásban.

Ugyanez az alapjogi aggály fennáll a közoktatási és köznevelési, valamint a közművelődési feladatokat ellátó intézményrendszer működésével összefüggésben is, amennyiben a törvény az elfogadott szöveggel lép hatályba - írták.

A biztos szerint nem tekinthető elégségesnek, hogy a betegek számára elviekben továbbra is lehetőség van a szabad orvosválasztásra, illetve a közművelődéssel és közoktatással összefüggő jogok gyakorlása során az állampolgárok továbbra is élhetnek a szabad intézményválasztás lehetőségével.

Az egészségügyi ellátórendszer, valamint a közoktatási intézmények – különös tekintettel a speciális ellátásokat is nyújtó intézményekre – ugyanis jelenleg is szakemberhiánnyal küzdenek, ami nélkülözhetetlenné teszi a nagy szakmai tapasztalat birtokában levő, esetenként már öregségi nyugdíjra jogosult kollégák visszafoglalkoztatását - olvasható.

A közlemény szerint ha a köztársasági elnök a jelenlegi tartalommal hirdeti ki a jogszabályt, akkor Szabó Máté megfontolja, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, illetve kezdeményezi a hatályba lépés felfüggesztését.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
december
18. 08:48

Júliustól nem jár nyugdíj és fizetés egyszerre a közszférában

Júliustól nem jár nyugdíj és fizetés egyszerre a közszférában Az állami szférában dolgozók - a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervezetek tagjai - a jövő év közepétől nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejűleg a parlament hétfői döntése alapján.
Tovább
2012.
december
19. 10:45

Még hónapokig "rendezik" a nyugdíjas egészségügyi dolgozók fizetését

Még hónapokig "rendezik" a nyugdíjas egészségügyi dolgozók fizetését Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint a következő hónapok kérdése, hogy a kettős juttatás tilalmának életbe lépésével milyen részletszabályok szerint "rendezik" a nyugdíjas korú egészségügyi dolgozók bérezését.
Tovább
2012.
december
16. 22:20

Minden negyedik orvos eltűnhet az egészségügyből

Minden negyedik orvos eltűnhet az egészségügyből Minden negyedik orvos elhagyhatja Magyarországot nyáron, ha választaniuk kell a nyugdíj vagy a munka között. Az itthon maradó szakemberek pedig egyre rosszabb körülmények között dolgoznak – írja a Népszabadság.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART