2012.
február
14. 09:47

Az ombudsmanhoz fordul a rokkantnyugdíjak ügyében az MSZP

Címkék:
Szabó Máté Az alapvető jogok országgyűlési biztosához fordul az MSZP szakpolitikusa, Korózs Lajos a rokkantnyugdíjak megszüntetése miatt, azt remélve, hogy Szabó Máté az Alkotmánybírósághoz (Ab) továbbítja az ügyet.

A szocialista párt elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az Ab-tól január 1-je óta nem kérheti a kifogásolt jogszabály utólagos vizsgálatát, ezért fordul az ombudsmanhoz, aki továbbra is kezdeményezheti a törvények normakontrollját.

Elmondta, hogy beadványában különösen veszélyeztett társadalmi csoportok jogsérelmére hivatkozik, véleménye szerint ugyanis a rokkantnyugdíjak megszüntetése, átalakítása ellentétes az Európai Unió alapjogi chartjával - így a lisszaboni szerződést kihirdető magyar jogszabállyal -, és az alaptörvénnyel való összhangja is vizsgálható.
Korózs Lajos kifejtette: az év elejétől a III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, illetve rendszeres szociális járadékban részesülők ellátását rehabilitációs ellátásként folyósítja az állam, ha pedig az érintettek március végéig nem kérik egészségügyi felülvizsgálatukat, május 1-jével ellátásuk megszűnik. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány ezzel jogerős határozatokat annulál, mivel a szakhatóságok korábban megállapították az ellátásban részesülők egészségkárosodását, illetve ha szükséges, a következő felülvizsgálat időpontját.

Az MSZP-s politikus szerint sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, hogy a felülvizsgálat után az ellátás összege limitálható, így az kevesebb lehet a korábban jogerősen megállapított rokkantsági nyugdíjnál.
Az említett rendelkezések nagyjából 195 ezer ember ellátását érintik - mutatott rá.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
január
25. 19:53

A rokkant csak ne utazgasson, ha gyalog is mehet!

A rokkant csak ne utazgasson, ha gyalog is mehet! AZ Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye: Azzal, hogy a 2011. december 31-éig rokkantnyugdíjas megérte 2012. január 1-jét, és nyugdíjasból a legjobb esetben rokkantsági ellátottá vált, egyúttal kikerült az ugyanaznap Alkotmányból Alaptörvénnyé változott legmagasabb szintű jogszabályunk nyugdíjasokra vonatkozó védelme alól is.
Tovább
2011.
április
14. 09:23

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív Nincs új a nap alatt? Munkaügy terén lényegében csak eddig is érvényben lévő, illetve statisztika javító, vagy kiszámíthatatlan hatású, de többségében a munkavállalói jogokat tovább szűkítő, és esetenként a legális munkavállalás ellen ható intézkedéseket jelentett be a kormány a konvergencia programban.
Tovább
2011.
március
24. 11:47

Rokkantak, özvegyek, árvák: így változtat a nyugdíjakon az új alkotmány

Rokkantak, özvegyek, árvák: így változtat a nyugdíjakon az új alkotmány Az új alkotmány-javaslat szövegének tervezete szerint fogyatékosság, özvegység, árvaság esetén "minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult" - írja a Népszava. A támogatás kifejezés - az ellátással szemben - rászorultsági kategória, aminek a szociális intézményrendszerben van a helye. Ez pedig azt jelenti, hogy megszűnhet vagy átalakulhat az özvegyi nyugdíj, az árvasági ellátás és a rokkantnyugdíj. A lap szerint arra lehet következtetni, hogy az új alaptörvény hatályba lépésétől rászorultsági alapon járnak majd ezek a pénzek.
Tovább
2011.
szeptember
10. 10:06

Rokkantnyugdíj: itt az újabb 100 milliárdos lyuk?

Rokkantnyugdíj: itt az újabb 100 milliárdos lyuk? A kormány a Széll Kálmán terv bemutatásakor határozottan kijelentette, hogy ez év július 1-jétől elkezdi a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatát, mert innen 220 ezer embert vissza kell terelni a munkaerőpiacra. Az intézkedéstől 100 milliárd forint megtakarítást reméltek. Ez azonban egyre inkább úgy tűnik - egyéb más vállaláshoz hasonlóan - megmaradt a kijelentés szintjén. Eddig ugyanis semmilyen döntés nem született az ügyben és előkészületek sem történtek.
Tovább
2011.
március
22. 08:17

Rokkantnyugdíjasok: állás is kellene a foglalkoztatáshoz

Rokkantnyugdíjasok: állás is kellene a foglalkoztatáshoz A kormány a tervek szerint százezer rokkantnyugdíjast szeretne visszaállítani a munkába: azokat, akik a nyugdíjaskort nem érték el, vagy kevésbé súlyos állapotúak.
Tovább
2011.
november
11. 20:24

Rokkantságot táppénzzel finanszírozni, az világszabadalom

Rokkantságot táppénzzel finanszírozni,  az világszabadalom Módosul a rokkantellátás, megszűnik a rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék és az átmeneti járadék, helyükbe pedig egy egységes táppénzszerű ellátás lép. Korózs Lajos az MSZP szakpolitikusa a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában elmondta ez még csak koncepció, törvénytervezet még nincs.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART