2011.
október
10. 08:06

Az öregedő Kína gondjai

Címkék:
pagoda A gyorsan öregedő népesség problémájára irányította rá a figyelmet az idősek napja Kínában, mivel öt éven belül 23 millióval fog növekedni a 60 évesek, vagy a felettiek száma, és ez új helyzetet elé állítja a társadalmat, a családokat.

A nemrégiben befejeződött népszámlálásból kiderült, hogy a teljes népesség 13,3 százaléka 60 év feletti, míg a 65 évnél idősebbek aránya megközelíti a 9 százalékot. A legutóbbi, 2000-es népszámlálás óta mindkét arányszám 2-3 százalékkal nőtt. Mindez azt jelenti, hogy mára Kínában - a világon egyedülállóan - több mint 100 millió idős ember él, s számuk évente 3,2 százalékkal emelkedik. A szakemberek úgy vélik: 2050-re a teljes népesség egyharmadát fogják adni.

A kínai népesség korstruktúrája 18 év során alakult át jelentősen, amit elsősorban a családtervezési politikában képviselt "egy család, egy gyerek" iránynak és a jobb egészségügyi körülményekkel magyaráznak. A születéskor várható időtartam is egyre nő; a legdélibb kínai tartományban, Hajnan (Hainan) szigetén például több mint 1300 száz év feletti él.

Törvény írja elő, hogy a szülőkről gondoskodni kell

Az ENSZ által meghatározott kritériumok szerint, ha egy ország lakosságának legkevesebb 10 százaléka 60 év feletti, illetve ha 7, vagy annál nagyobb százalékot alkotnak a 65 év felettiek, akkor ez már az "öregedő társadalom" kategóriája.
A média időről időre emlékeztet a kínai törvényre, amely a gyerekeknek előírja a szülőkről való gondoskodást, miközben jelzi, hogy akkor, amikor már egykék házasodnak, a tágabb család aktív tagjainak száma jelentősen megcsappan, a gondoskodás komoly terhet, időnként szinte teljesíthetetlen feladatot jelent a fiatalok számára. Ezzel párhuzamosan hírek jelennek meg idősotthonok építéséről, vagy olyan szociális központokról, ahol napközben felügyelettel tölthetik idejüket a magukra maradottak.

Az egyik legutóbbi jelentés a délnyugat-kínai Jünnan tartomány székhelyéből, Kunmingból, öregeknek, illetve a hozzátartozóiknak kialakított "csúcstechnológiai" szolgáltatásról ír, amely a GPS műholdas helymeghatározó rendszer segítségével adott esetben pontosan megállapítja, hogy éppen hol is tartózkodik az esetlegesen elkóborolt idős családtag.

A rendszer összeköttetésben van a rendőrséggel, a kórházakkal és a lakóközösségi központokkal, s a célja, hogy szükség esetén időben az idősek segítségére lehessenek. A korábbi kísérletben elsősorban Alzheimer-kórban szenvedőket vontak be, s már eddig is százaknak nyújtottak sikerrel segítséget.

Vidéken több idős ember él

A statisztikák szerint az öregedés nagyobb mértékben tapasztalható vidéken, mint a városokban, s a falun élő idős embereknek az éves átlagjövedelme épp hogy eléri a 6000 jüant (210 ezer forint). Helyzetüket nehezíti, hogy vidéken igen elmaradott a társadalombiztosítás rendszere, amely Kínában nem országosan egységes. A 674 millió vidékiből 123 millió tartozik az idősek korosztályához, akik közül jelenleg 73 millióan nem kapnak nyugdíjat.

A vidéki társadalombiztosítás új - 2009 óta bevezetett és azóta többször módosított - rendszerének lényege, hogy folyamatosan növeljék az ellátásba bevontak számát, s a kínai média ma már úgy fogalmaz, hogy az úgynevezett szövetkezeti egészségügyi szolgáltatás keretében "az idős parasztok többsége már megkapja az alapvető orvosi ellátást". A probléma összetettségét jól jelzi, hogy kutatók megállapítása szerint például az elhízás okozta cukorbetegség és a szívbetegségek arányának megnövekedése miatt ezek kezelésére az időskorúak körében 2025-re Kína bruttó hazai termékének (GDP) közel 9 százalékát fogja költeni.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
május
06. 15:29

Az elöregedő társadalomhoz kell igazítani a nyugdíjrendszert

Az elöregedő társadalomhoz kell igazítani a nyugdíjrendszert Néhány európai uniós tagállamban, így Magyarországon is a nyugdíjrendszert az elöregedő társadalomhoz kell igazítani, ahhoz a helyzethez, hogy míg a járulékfizetők száma csökken, addig a nyugdíjasoké nő - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter egy budapesti konferencián pénteken.
Tovább
2011.
március
21. 13:15

Az idősebbeket sújtja leginkább a japán katasztrófa

Az idősebbeket sújtja leginkább a japán katasztrófa A múltbéli katasztrófák adatai alapján arra lehet számítani, hogy a legidősebbeket sújtja leginkább a Japánban nemrég bekövetkezett földrengés és szökőár. Ráadásul ebben az országban a legmagasabb az idősek aránya a világon.
Tovább
2010.
november
24. 12:24

Az igazi deficit: gyermek nélkül nem lesz nyugdíj

Az igazi deficit: gyermek nélkül nem lesz nyugdíj A magyarok nem szándékosan tervezik a gyermektelenséget: az sokszor az állandó halasztgatás eredménye - hangzott el a Kötelező öngondoskodás II. konferencián. Miközben a nyugdíjrendszer fenntartásához nagy szükség lenne a nagy családokra, egyre kisebb létszámú generációk nőnek fel. A gyes és a gyed májusi korlátozása miatt 10 ezer gyermek nem született meg.
Tovább
2011.
július
04. 18:42

Öregedő munkavállalók: rájuk leszünk utalva

Öregedő munkavállalók: rájuk leszünk utalva Hogyan vélekednek a munkáltatók az öregedő társadalmakról? Miként kezelik ennek munkahelyi következményeit? Milyen intézkedéseket tettek a jövőbeni munkaerő-hiány enyhítésére, az idősödő dolgozók speciális igényeinek kielégítésére? Igazság szerint az ötven év feletti dolgozók felvétele és megtartása az európai foglalkoztatók munkaerő-hiánnyal szembeni fegyvertárának nem igazán népszerű eleme.
Tovább
2011.
május
13. 20:57

Öregedő társadalmak: vesztes a rendszerváltó generáció

Öregedő társadalmak: vesztes a rendszerváltó generáció Nyugaton is generációs feszültséget okoz a társadalom elöregedése, a rendszert váltó országokban pedig kifejezetten a vesztesek közé tartoznak a nyugdíjasok.
Tovább
2011.
január
11. 13:03

Öregeket és sérülteket segítenek a japán robotok

Öregeket és sérülteket segítenek a japán robotok Japán majdnem teljes területén tiltott a robotok ilyen jellegű felhasználása. A kivétel: Tsubuka. Nem véletlen, hogy itt található, többek között, a robotokkal foglalkozó Cyberdyne székhelye is. A Japán törvények azért tiltják az életfunkciókat segítő robotok alkalmazását, mert egyelőre nincs elég kutatás, ami bizonyítaná, hogy a robotok ártalmatlanok (abból a szempontból nézve, hogy nem okoznak balesetet).
Tovább
2011.
augusztus
16. 11:24

Öregszik a brit társadalom is

Öregszik a brit társadalom is Brit statisztikai adatok szerint a ma születő kislányoknak egy a háromhoz az esélye annak, hogy még a századik születésnapjukat is megünnepelhetik. A fiúgyermekeknek egy a négyhez esélyt prognosztizálnak a szakértők.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART