2012.
február
20. 12:44

Az Oscar-díjakról öreg fehér férfiak döntenek

Címkék:
Oscar Az Oscar-díjakról szavazó Amerikai Filmakadémiát (AMPAS) gyakran kritizálják konzervatív ízléséért, különösen olyankor, amikor például a klisés Ütközések-et kiáltják ki a legjobb filmnek a Brokeback Mountain-nal szemben. Eddig sem volt titok, hogy az Akadémia főleg idős, fehér férfiakból áll, de a Los Angeles Times felmérésének eredménye szerint az Akadémia összetétele még kevésbé változatos, mint azt hinni lehetett.

Az Akadémia taglistája nem nyilvános, így a lap nyomozni kezdett, és állításuk szerint az 5765 szavazásra jogosult tagból több mint 5100-at sikerült név szerint beazonosítaniuk.

Felmérésük szerint az Akadémia tagjainak majdnem 94%-a fehér, mindössze 2% fekete és kevesebb, mint 2% latin-amerikai. A tagok 77%-a férfi, és, ami talán a legmeglepőbb, az életkoruk mediánja 62. Mindössze a tagok 14%-a fiatalabb ötvenévesnél, és összesen csak 2% negyven év alatti. Ez a kormegoszlás azt is jelenti, hogy a szavazásra jogosultak nagyobb része valószínűleg már nem aktív a filmszakmában. Ugyanakkor, hogy valakinek szavazati joga van, nem jelenti azt, hogy ténylegesen szavaz is, feltehetően nem minden nyugdíjas filmes szavaz.

A felméréshez számos tagot meginterjúvoltak, akik egy része problémának tartja, hogy ennyire nem változatos az Akadémia összetétele, volt azonban olyan is, aki felhívta rá a figyelmet, hogy magára a filmszakmára is a férfidominancia és a fehérek dominanciája a jellemző, és amíg ez nem változik, addig nem meglepő, hogy az Akadémia összetétele is ennyire homogén. Változás mindenesetre csak nagyon lassan elképzelhető az Akadémián belül, mert a tagság életre szól, és évi harmincra van korlátozva a felvehető új tagok száma.

Taggá háromféleképpen lehet válni: ha Oscar-jelölést kap az ember, ha jelentkezik és két tagtól ajánlást kap, vagy ha a tagok javasolják a felvételét. Egyik sem automatikus, mindhárom esetben szavazásra bocsátják az új tag felvételét. A taglistát valószínűleg izgalmas lenne végigböngészni, már csak azért is, hogy kik hiányoznak róla. Az LA Times megemlíti, hogy nem tag például Woody Allen, aki közismerten nem híve a filmek versenyeztetésének. Ő állítólag még pénzt is adományozott az Akadémiának, hogy ne zaklassák minden évben azzal, hogy lépjen be.

Nincs a tagok közt George Lucas, valamint Viggo Mortensen sem. Utóbbit 2004-ben hívták meg, 2008-ban pedig Oscarra is jelölték, azonban ő szóvivője szerint szintén nem hisz a filmek hivatalos megmérettetésében. Az Akadémia tagja ellenben Meat Loaf, aki a '99-es Tűzforró Alabamá-ban játszott szerepe után jelentkezett, és Dennis Quaidet és Chris Sarandont kérte meg, hogy ajánlják a felvételét.

Forrás: Origo

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART