2012.
október
10. 12:07

Az OTP sem akarja finanszírozni magán-nyugdíjpénztárát

otp Válaszúthoz érkezett az OTP Magánnyugdíjpénztár, a tagoknak tegnap kiküldött levél szerint az OTP Bank 2013-tól nem fogja valószínűleg támogatni a pénztárat, ezért csak akkor van fennmaradási esélye, ha a tagok működési adományt adnak a pénztárnak.

A számítások szerint október végéig minden tagnak 1000 forintot be kellene fizetnie, 2013-ban pedig havi szinten kellene hasonló összegű adományt utalni a pénztárnak, hogy az fenn tudjon maradni. Az OTP pénztára viszont úgy találta, hogy a tagok fizetési hajlandósága alacsony, a 13 530 tagból 1183 fizetett havi tagdíjat és csak 11 adott működési adományt. Amennyiben nem sikerül a tagságot mozgósítani, akkor az év vége előtt a küldöttgyűlés dönthet a végelszámolásról.

Már postára adták azt a több ezer levelet, amelyet az OTP Magánnyugdíjpénztár tagjai fognak készhez kapni a napokban. A levél - amelyet az OTP Magánnyugdíjpénztár holnapján is el lehet érni - a pénztár jövőjét alapvetően befolyásoló témáról szól. Mint írják, az OTP Bank értékelte a kialakult helyzetet, és a körülményekre való tekintettel 2012-t követően nagy valószínűség szerint nem tudják támogatni anyagilag a pénztár fennmaradását.

Veszteséges volt a második negyedév a pénztáraknál

Ezért két irány rajzolódik ki a pénztár jövőjét illetően, az egyik a végelszámolás, míg a másik a tagi adományokból való fennmaradás. A pénztárakhoz kötelező befizetések nem érkeznek, igaz az OTP 5000 forintos havi tagdíjat írt elő, azonban még ha ez teljesült volna is, akkor sem tudtak volna olyan mértékű bevételt generálni, ami a működést lehetővé tenné. Viszont mint kiderült, a 13 530 fős tagságból mindössze 1183 fő fizetett rendszeres tagdíjat, és mindössze 11 fő támogatta a pénztárat működési adománnyal. Mivel a tagságot láthatóan nem tudja támogatni a pénztárat, ezért logikus lépésnek tűnik, hogy az Igazgatótanács az év vége előtt a végelszámolással való megszűnést javasolja.

A magán-nyugdíjpénztárak száma tovább fogyatkozhat

A pénztár működését azt tudná megmenteni az OTP Bank támogatásának hiányában, ha a tagok működési adományt adnának a pénztárnak. Az OTP pénztára ezt korábban nem követelte meg a tagjaitól, ebből a levélből derül ki, hogy 2013 elejétől havonta 1000 forintot kellene adomány címén átutalni a pénztár számára, hogy az fenntarthassa a működését. A helyzet annyira súlyos, hogy már 2012 október végéig minden tagnak egy összegben 1000 forintot be kellene befizetnie, hogy a működési kiadásokat fedezni tudják.

A legnagyobb probléma, hogy a tagi adományokat nem lehet behajtani a tagoktól, az csak a tag saját elhatározásán múlik, hogy befizeti vagy sem. Az OTP úgy látja, hogy a saját tagjai körében a fizetési gyakorlat nagyon gyenge. Ennek ellenére a levélben egy rövid kérdőívet is kiküldtek, amely éppen a tagok fizetési hajlandóságát mérné fel. A levélhez kapcsolt fontosabb információk között részletesen leírják, hogy mi történhet egy esetleges végelszámolás esetén.

Már az év elején, amikor a magánnyugdíjpénztári kötelező befizetéseket a kormány végérvényesen visszavette, akkor lehetett tudni, hogy nagyon nehéz időszak elé néznek a pénztárak. A szigorú adminisztrációs korlátok azóta is fennmaradtak, ezért az egyetlen túlélési lehetőség, ha a tagok adományt fizetnek. Az OTP Magánnyugdíjpénztár által közölt adatok viszont arra utalnak, hogy a tagságot nem nagyon lehet mozgósítani. Piaci értesülések szerint más pénztáraknál is hasonló a helyzet, ami azt jelentheti, hogy a magánnyugdíjpénztáraknál folytatódni fog a konszolidáció.

A témával részletesebben is foglalkozik a Portfolio.hu 2012. október 30-án megrendezésre kerülő Öngondoskodás 2012 konferenciája. A bankok, biztosítók, alapkezelők és pénztárak részvételével zajló konferencián a hosszú távú megtakarítások piacának aktuális folyamatait tekintik át.

Forrás: Portfolio.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART