2011.
április
12. 18:09

Az ügyészeket is hamarabb küldenék nyugdíjba

bíróság Nemcsak a bírókat, de az ügyészeket is hamarabb küldenék nyugdíjba, értesült az Index kormánypárti forrásokból. Az alaptörvény április 18-i zárószavazása előtt ezért a képviselők módosítani fogják az ügyészségre vonatkozó szakaszt is, ott is leszállítják a nyugdíjkorhatárt.

Az utolsó, április 11-i módosításokkal létrejött szöveg szerint a bírók a jövőben csak az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig (jelenleg 62 év) maradhatnak szolgálati viszonyban, a mostani 70 éves kor helyett. A döntés ellen élesen tiltakozott a bírói kar, és Baka András  a Legfelsőbb Bíróság elnöke is. Álláspontjuk szerint így közel 300 bírót kellene nyugdíjazni, folyamatban lévő ügyek tízezrei kerülnének új bíróhoz, ami jelentősen lassítaná az ítélkezést.

A nyugdíjkorhatár leszállítása eddig az ügyészekre nem vonatkozott, ők továbbra is 70 éves korukig maradhatnak hivatalban. Hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján Lázár János fideszes frakcióvezető már utalt arra, hogy a frakciószövetség szerint minden esetben az általános öregségi nyugdíjkorhatárt kell érvényesíteni. Arról azonban nem beszélt, hogy a koalíció ezt még az Alaptörvénybe is átvezetné.

A részletes vita lezárása után az alaptörvény-javaslatot elvileg már csak koherenciazavar, azaz jogi ellentmondás kiküszöbölése céljából lehetne módosítani. Jogi ellentmondásról nehéz beszélni, de tény, hogy a létrejövő helyzet diszkriminatív, mert a magasabb ügyészségi nyugdíjkorhatár fényében tarthatatlan az egyébként független státuszt élvező bírók nyugdíjba küldése.

Továbbra is fennáll viszont az az arányossági probléma, hogy az ügyészség új alkotmányos státusza erősebbnek tűnik a bíróságokénál. "A bíróságok igazságszolgáltatási tevékenységet látnak el" - áll a bíróságokról szóló részben. Ez azt jelenti, hogy a későbbiekben más szervek, például a kormány tervei közt szereplő közigazgatási bíróságok is ítélkezhetnek majd. Az ügyészségre vonatkozó megfogalmazás viszont kizárólagos: "Az ügyészség az állam büntető igényét érvényesíti".

Forrás: Index

Vissza
2011.
április
09. 20:48

"Kiakadtak" a bírók a nyugdíjkorhatár leszállításától

"Kiakadtak" a bírók a nyugdíjkorhatár leszállításától Nem volt még rá példa, hogy lényegében a teljes magyar bírói kar levelet intézzen a jogalkotókhoz, most megtették: komolyan aggódnak a nyugdíjkorhatáruk leszállításának terve miatt. Ez szerintük lehetetlen helyzetbe hozná a bíróságokat, ezért lobbizni kezdtek az alkotmánytervezet ezirányú módosítása ellen.
Tovább
2011.
április
11. 17:30

A honatyákat sem engedné idő előtt nyugdíjba a Fidesz-KDNP

A honatyákat sem engedné idő előtt nyugdíjba a Fidesz-KDNP A bírákról már döntött a Ház: az új alkotmány rögzíti majd, hogy a bírói szolgálati jogviszony alsó korhatára a 30. életév, a felső pedig az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése.
Tovább
2011.
április
05. 15:45

Bírói nyugdíj - Leszavazták a Fidesz frakcióvezetőjét

Bírói nyugdíj - Leszavazták a Fidesz frakcióvezetőjét Nem támogatta a parlament alkotmányügyi bizottsága Lázár János Fidesz-frakcióvezetőnek azt az indítványát, amely az új alkotmányban kimondani javasolja, hogy a bírói szolgálati jogviszony legfeljebb az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn. A testület keddi ülésén tárgyalta meg a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához érkezett kapcsolódó módosító javaslatokat.
Tovább
2011.
április
11. 17:16

Levélben kérte Orbán segítségét a Legfelsőbb Bíróság elnöke

Levélben kérte Orbán segítségét a Legfelsőbb Bíróság elnöke Baka András arra kérte a miniszterelnök, vesse latba tekintélyét annak érdekében, hogy ne szabja meg az Országgyűlés a bírák nyugdíjkorhatárát.
Tovább
2011.
április
02. 15:46

Nyugdíjazás vagy újrapályáztatás várhat a bírákra

Nyugdíjazás vagy újrapályáztatás várhat a bírákra A jelenlegi hetvenéves bírói nyugdíjkorhatárt az általános nyugdíjkorhatárhoz, 62 évhez igazítanák. Jövőre így több, az előző rendszerben is aktív szakembert küldhetnének nyugdíjba. Ugyancsak felvetődött kormánypárti körökben az a lehetőség, hogy minden bírói státust újrapályáztatnának. A szakmai felháborodás előre kódolt lehet ezekkel a lépésekkel. Ez történt ugyanis az igazságszolgáltatási reformokon átesett több kelet-európai országban is. A múlttal való szakítás jegyében az immár demokratikusan választott törvényhozás Szerbiában 2009 decemberében hajtotta végre a bírák és ügyészek újraválasztását.
Tovább
2011.
április
11. 14:39

Rábólintott a Fidesz-KDNP a bírók korábbi nyugdíjazására

Rábólintott a Fidesz-KDNP a bírók korábbi nyugdíjazására Egy ellenszavazat mellett támogatta a Fidesz-KDNP-frakciószövetség azt a módosító indítványt, amely rögzítené az új alaptörvényben, hogy a bírói szolgálati jogviszony alsó korhatára a 30. életév, a felső pedig az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése.
Tovább
2011.
április
08. 14:48

Ügyvédek a bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ellen

Ügyvédek a bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ellen A Magyar Ügyvédi Kamara Elnöksége tiltakozik a bírói életpálya megrövidítésének szándéka ellen, amely az alkotmányozás folyamatában merült fel.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART