2011.
április
18. 11:46

Az utolsó pillanatban is változtatják az Alaptörvényt

Lázár János Még a végszavazás előtt is nyújtottak be módosító javaslatokat az Országgyűlésnek: a nemzetiségek nyelvét nem védenék, a Kúria elnöke és a legfőbb ügyész mentesül az alól, hogy szolgálati jogviszonya megszűnjön az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor és kikerült a Himnusz kottája is.

Az Országgyűléshez beadott irományok közé, hétfő délelőtt került be több módosító javaslat, amely java részét Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nyújtott be de a Jobbiktól is érkezett pár javaslat.

A Fidesz több helyen pontosította és javította a múlt hét csütörtökön végszavazásra benyújtott alaptörvényt. Pár helyen azonban érdemben is változtatott a szöveg.

Az új Alaptörvény már nem védi a nemzetiségek nyelvét. Míg a végszavazásra benyújtott törvényjavaslatban még az a szöveg szerepelt, hogy „Magyarország védi a magyar nyelvet és a Magyarországon élő nemzetiségek nyelvét] .” Most azonban csak a magyar nyelv maradt bent az alaptörvényben.

Az indokolás szerint „az államhatalom, az államok alapfeladatai közé tartozik az állam által hivatalos eljárásokban használt, a társadalom jelentős része, meghatározó csoportjai által beszélt, törvényi szinten elismert államnyelv védelme, fejlesztése . Magyarország államnyelve, hivatalos nyelve a magyar, így a javaslat deklarálja a magyar állam kizárólag magyar nyelv irányában meglévő nyelvvédelmi kötelezettségét .”

Fontos változás még, hogy a bírák és az ügyészek jogviszonyát a nyugdíjkorhatárhoz kötő passzust megváltoztatták. Eszerint: „Bíróvá az nevezhető ki, aki a harmincadik életévét betöltötte. A Kúria elnöke kivételével a bírói szolgálati jogviszonya az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn.” Az ügyészeknél ugyancsak változtattak: „a legfőbb ügyész kivételével az ügyész szolgálati jogviszonya az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn.”

Jelenleg a Legfelsőbb Bíróságának elnöke, Baka András 59 éves, a legfőbb ügyész, Polt Péter pedig 55, tehát jelenleg náluk nincs szükség az Alaptörvény ezen kitételének alkalmazására.

Emellett kikerült az Alaptörvényből a Himnusz kottája is, így csak annyi maradt meg a nemzeti zeneművünkről, hogy „Magyarország himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével.”

Forrás: FN
 

Vissza
2011.
április
09. 20:48

"Kiakadtak" a bírók a nyugdíjkorhatár leszállításától

"Kiakadtak" a bírók a nyugdíjkorhatár leszállításától Nem volt még rá példa, hogy lényegében a teljes magyar bírói kar levelet intézzen a jogalkotókhoz, most megtették: komolyan aggódnak a nyugdíjkorhatáruk leszállításának terve miatt. Ez szerintük lehetetlen helyzetbe hozná a bíróságokat, ezért lobbizni kezdtek az alkotmánytervezet ezirányú módosítása ellen.
Tovább
2011.
április
11. 17:30

A honatyákat sem engedné idő előtt nyugdíjba a Fidesz-KDNP

A honatyákat sem engedné idő előtt nyugdíjba a Fidesz-KDNP A bírákról már döntött a Ház: az új alkotmány rögzíti majd, hogy a bírói szolgálati jogviszony alsó korhatára a 30. életév, a felső pedig az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése.
Tovább
2011.
április
14. 18:36

Bánáti: Meg fog bénulni az igazságszolgáltatás

Bánáti: Meg fog bénulni az igazságszolgáltatás Hatástalanul érvelt a Legfelsőbb Bíróság elnöke: a jelenlegi 70 helyett 62 évesen nyugdíjba kell menniük a bíróknak. Ezáltal a bírói kar tíz százalékának kell távoznia jövő év végéig. A bírói vezetők szerint ez ronthatja az ítélkezés minőségét. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke azt mondta: megoldhatatlan helyzetet eredményez a korábbi nyugdíjazás. Bánáti János kiemelte, hogy ügyek tízezreit kell majd új bírónak átvennie, ez nagy időveszteséget okoz.
Tovább
2011.
április
05. 15:45

Bírói nyugdíj - Leszavazták a Fidesz frakcióvezetőjét

Bírói nyugdíj - Leszavazták a Fidesz frakcióvezetőjét Nem támogatta a parlament alkotmányügyi bizottsága Lázár János Fidesz-frakcióvezetőnek azt az indítványát, amely az új alkotmányban kimondani javasolja, hogy a bírói szolgálati jogviszony legfeljebb az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn. A testület keddi ülésén tárgyalta meg a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához érkezett kapcsolódó módosító javaslatokat.
Tovább
2011.
április
02. 15:46

Nyugdíjazás vagy újrapályáztatás várhat a bírákra

Nyugdíjazás vagy újrapályáztatás várhat a bírákra A jelenlegi hetvenéves bírói nyugdíjkorhatárt az általános nyugdíjkorhatárhoz, 62 évhez igazítanák. Jövőre így több, az előző rendszerben is aktív szakembert küldhetnének nyugdíjba. Ugyancsak felvetődött kormánypárti körökben az a lehetőség, hogy minden bírói státust újrapályáztatnának. A szakmai felháborodás előre kódolt lehet ezekkel a lépésekkel. Ez történt ugyanis az igazságszolgáltatási reformokon átesett több kelet-európai országban is. A múlttal való szakítás jegyében az immár demokratikusan választott törvényhozás Szerbiában 2009 decemberében hajtotta végre a bírák és ügyészek újraválasztását.
Tovább
2011.
április
08. 14:48

Ügyvédek a bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ellen

Ügyvédek a bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ellen A Magyar Ügyvédi Kamara Elnöksége tiltakozik a bírói életpálya megrövidítésének szándéka ellen, amely az alkotmányozás folyamatában merült fel.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART