2012.
január
19. 09:55

Bajnai: lehet, hogy néptribunra, lehet, hogy pártpolitikusra lesz szükség a Fidesz leváltásához

Címkék:
bajnai Bajnai Gordon szerint ma még nem tudni, ki lesz Orbán Viktor kihívója: előfordulhat, hogy néptribunra lesz szükség, netán egy ravasz, ügyes, okos pártpolitikusra. A volt miniszterelnök a HVG-nek adott, csütörtökön megjelent interjúban azt mondta: ha az ellenzéki pártok valamelyike dominánssá válik, annak vezetője kell, hogy legyen a kormányfőjelölt, több párt és szervezet összefogása esetén pedig az, akinek a legnagyobb esélye van a győzelemre és a jó kormányzásra.

"Majd kialakul, a fő cél fontosabb, mint az egyéni ambíciók" - mondta, hozzáfűzve, hogy nem lógatja a lábát, alapítványa azért dolgozik, hogy a jó kormányzáshoz szükséges programok bárkinek a rendelkezésére álljanak.
Hangsúlyozta, ma még nem lehet megmondani, mikor lesznek a következő választások, és milyen ellenzéki kihívója lesz a Fidesznek: kiemelkedik, megerősödik egy párt, vagy a demokratikus erőknek össze kell fogniuk. Utóbbi esetben a választójogi törvény kikényszeríti, hogy a demokratikus pártok és szervezetek közösen lépjenek fel, de ehhez nehéz út vezet, mert amíg a választások nincsenek elérhető közelségben, egymással rivalizálva igyekeznek minél jobb pozíciót elfoglalni - jelezte.

A volt kormányfő - aki az ATV-ben a múlt héten azt mondta, még nem döntötte el, hogy felkérés esetén újra vállalná-e, hogy miniszterelnök-jelölt legyen, a pártalapítási szándékáról felröppent hírt ugyanakkor alapítványa határozottan cáfolta - a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokról úgy foglalt állást, az IMF-hez fordulni mindig kudarc, az volt 2008-ban és az most is, annyit tesz, hogy a kormány működését nemzetközi bizalmatlanság övezi, emiatt nem tudja biztonságosan megújítani adósságait. Azonban véleménye szerint az ország 2009-ben kijött a válságból, a magyar adósság kamatokba is beépülő országkockázati mutatója 630 bázispontról 2010 tavaszára 160-ra csökkent, most viszont 700 felett van, és ugyanezt a pályát írja le a forint árfolyama is.

Bajnai Gordon szerint ráadásul mindez "ki nem kényszerített" kormányzati hibák miatt következett be, ezért gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, mivel pedig az IMF és az Európai Unió együttműködik, a megállapodáshoz az uniós jogot sértő törvényeket korrigálni kell. "Azért nem tud velük a kormány gyorsan megállapodni, mert még a hiteligény bejelentését követően is ésszerűtlen, a gazdasági törvényszerűségeket a hatalmi céloknak alárendelő politikát folytat" - mondta.

Hozzátette, a mostani helyzetben előrehozott választásokra éppúgy nincs idő, mint 2009 tavaszán, két és fél évig tartó vergődésre pedig végképp nincs, ezért kellene a fordulatot a jelenlegi kormánynak végrehajtani. "Fordulat hiányában olyan szankciók érhetnek minket, mint az uniós kohéziós alapokból folyósítandó támogatásoknak, Magyarország szavazati jogának - lényegében uniós tagságának - felfüggesztése" - jelentette ki.

Nem felelős a Fidesz kétharmados többségéért?

Arra a kérdésre, hogy nem érzi-e magát felelősnek a Fidesz kétharmados többségéért, hiszen 2010 februárjában, utolsó parlamenti felszólalásában Orbán Viktort és Mesterházy Attilát egyaránt hazafinak és demokratának nevezte, úgy válaszolt: arról beszélt, hogy a demokratikus pártok fogjanak össze a szélsőséges jobboldali párt ellen, húzzák meg a demokrácia kerítését és zárják ki az azon kívül állókat. Véleménye szerint ez most is érvényes, de amíg nincs ok arra, hogy megváltoztassa véleményét az MSZP elnökéről, Orbán Viktorról igen, a Fidesz ugyanis az elmúlt másfél évben "csigolyánként törte el a magyar demokrácia gerincét, hamis, önigazoló ideológia alapján, előre kitervelt módon".

"Kétharmad birtokában nagy a kísértés, hogy a propagandát is törvénnyé tegyék, ám a hazugság attól még hazugság marad. Az ilyen törvényeknek az a sorsuk, hogy nevetségessé válnak" - fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy a kormánytöbbség a 2010-es zárszámadási törvényben rögzítette, a Bajnai Gordon vezette szocialista kormány költségvetésében hamis adatok szerepeltek.

A politikus - aki 2009 áprilisa és 2010 májusa között volt miniszterelnök - arról is szólt, tanulságos, hogy a múlt héten másfél éves hallgatás után az általa létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány honlapján megjelent, Magyarország helyzetét értékelő tanulmányára "egyetlen tartalmi ellenvetést sem tett a jobboldali sajtó, viszont ismét beindult a személyes hiteltelenítő kampány". Mint mondta, arra számít, hogy ennél durvább eszközöket is bevetnek, de ezzel nem szabad foglalkozni.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
január
18. 18:35

Mesterházy: az Európai Parlamentben is hazudott a miniszterelnök

Mesterházy: az Európai Parlamentben is hazudott a miniszterelnök Az MSZP elnöke szerint már nemcsak itthon, hanem Strasbourgban is hazudik Orbán Viktor. Mesterházy Attila a miniszterelnöknek az Európai Parlament szerdai ülésén, a Magyarországról szóló vitában elmondott beszédére reagálva újságíróknak ugyanakkor azt mondta: helyes, hogy a kormány kész módosítani az Európai Bizottság által kifogásolt törvényeket, és az is, hogy Orbán Viktor változtatott korábbi stílusán.
Tovább
2012.
január
18. 18:12

Orbán: az európai elvek alapján szerveztük át Magyarországot

Orbán: az európai elvek alapján szerveztük át Magyarországot Magyarország megújítása és átszervezése az európai elvek és értékek alapján történt - jelentette ki az Európai Parlament (EP) szerdai, Magyarországról szóló vitájában Orbán Viktor, rámutatva: e megújítás és annak tempója mellett természetes, ha felmerülnek vitás kérdések. A kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az EU által felvetett problémák könnyen, egyszerűen, gyorsan orvosolhatók, továbbá kiemelte azt is, hogy az új alaptörvénnyel kapcsolatban eddig nem érkezett jogi kifogás.
Tovább
2012.
január
08. 19:17

Orbán: nem először szagolok lőporfüstöt

Orbán: nem először szagolok lőporfüstöt A miniszterelnök szerint eddig egyetlen olyan érv sem hangzott el a magyar gazdaságra vonatkozó jogszabályokkal kapcsolatban - így az új jegybanktörvényt illetően sem -, amely miatt a parlamentnek e törvények közül bármelyiket is módosítania kellene. A kormány azonban minden véleményre, meglátásra nyitott. "Részünkről semmilyen előfeltétele nincs a tárgyalásoknak" - rögzítette Orbán Viktor az MTI-nek adott interjújában, amelyben kitért arra is, hogy válaszolt az amerikai külügyminiszter levelére. A kormányfő közölte azt is, nem lát okot kormányátalakításra.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART